Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Heltedåden

Med ødelagt kragebein skrev amerikanske Tyler Hamilton seg inn i historiebøkene med sin etappeseier i Tour de France i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I løpet av mine 48 år som praktiserende har jeg aldri sett en mann som tåler så mye smerte, sier CSC Tiscalis fysioterapeut, Ole Kåre Føli, ifølge Sports Illustrated.

11 kroner

Hamiltons karriere er minst like utrolig som årets Tour de France. Han begynte med sykling etter at han ødela ryggen i bakken som lovende alpintkjører for University of Colorado i 1991. I 1996 signerte han for US Postal, og fra 1997 og fram til i fjor var han en av Lance Armstrongs viktigste hjelperyttere.

Til tross for at han har kjørt Lance fram til fire strake Tour-seirer, er det kanskje fjorårets innsats i Giro d'Italia som imponerer mest. Med forstuet skulder ble han nummer to sammenlagt. Smerten var så intens at han trengte 11 kroner på tennene han hadde bitt ned for å bekjempe den.

32 år gammel har Tylor Hamilton fått heltestatus både i Tour de France og ikke minst hjemme i USA.

Han var lansert som en av en håndfull kandidater til å slå den firedobbelte mesteren i år. Men det kunne vært slutt allerede på den første etappen. Hamilton ble revet ned i en massevelt, og fikk to brister i kragebeinet. Alle trodde han var ferdig.

- Kan ikke tro det

Men hver kveld har Føli gitt det danske lagets største stjerne ekstra massasje, og brukt akupressur for å dempe hevelsen. Og morgenen etter har amerikaneren stilt til start tilsynelatende uberørt.

- Jeg kan ikke tro det. Håpet var å holde til lagtempoen (4. etappe) og hjelpe lagkamerat Carlos Sastre. Men jeg ble bare bedre og bedre av skaden, sa Hamilton etter gårsdagens løp.

Og det var ingen andre som kunne tro det heller da den tidligere hjelperytteren seilte over mål i ensom majestet på gårsdagens etappe - 1,55 minutter foran hovedfeltet.

Et par brist i kragebeinet er kanskje ikke like dramatisk som Armstrongs comeback fra kreften i 1998 eller da Greg LeMond vant Touren i 1989 med 30 hagleskudd i kroppen etter en jaktulykke. Men smerten er likevel blitt Tylor Hamiltons kjennemerke.

SMERTEFULLT: Den amerikanske CSC-syklisten Tyler Hamilton biter i seg smertene etter kragebeinsbruddet på den første etappen i Tour de France. På gårsdagens 16. etappe var han like fullt sterkest av alle.