Heltene og øyeblikkene fra Champions League

Roar Stokke oppsummerer tidenes sesong.

(Dagbladet.no): En fantastisk sesong med Champions League-fotball kulminerte i en helengelsk finale, hvor alle punkter på sjekklisten over gode fotballkamper kunne hakes av. Manchester United-Chelsea var et oppgjør som virkelig var et uttrykk for kvintessensen av årets turnering.

- Jeg er glad for at årets sesong har vært så positiv, offensiv og en god pr for spillet vi alle er glade i. Og når selve finalen ender i et fyrverkeri av en fotballkamp, kan man kanskje konkludere med at det har vært den mest underholdene sesongen i turneringens historie, mener Viasats hovedkommentator Roar Stokke. 

Stokke har reist Europa rundt siden august og fulgt begivenhetene fra orkesterplass. På oppdrag fra Dagbladet.no har trønderen vurdert og rangert de beste spillerne og de viktigste øyeblikkene.

Den velkjente kommentatorstemmen vil takke managerne i mange av klubbene som «har skjønt at fotball er underholdning for folket, og ikke bare inntekter og storkapital hvor kun resultat er viktig.»

- Brød og sirkus har gått hånd i hånd, konkluderer han. 

 Derfor er det en nokså utakknemmelig oppgave Stokke har påtatt seg når han nå skal plukke frem det beste av det beste innen klubbfotballen. For å lette arbeidsbyrden, har vi derfor valgt å holde oss til spillere og lag som var i aksjon minst til kvartfinalen, med ett lite unntak.

- Nåløyet er fryktelig trangt, påpeker Stokke.

Øyeblikkene

ÅRETS ØYEBLIKK: John Arne Riises selvmål på Anfield i semifinalen mot Chelsea står igjen som et av øyeblikkene Roar Stokke husker best fra Champions League i 2007-2008. Foto: AFP/Scanpix
ÅRETS ØYEBLIKK: John Arne Riises selvmål på Anfield i semifinalen mot Chelsea står igjen som et av øyeblikkene Roar Stokke husker best fra Champions League i 2007-2008. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Nedenfor følger Stokkes fem utvalgte «defining moments», som engelskmennene ville ha sagt det, i årets turnering med kommentarer.

1. Riises selvmål: For mange nordmenn og spesielt Liverpoolfans var nok Riises selvmål mot Chelsea øyeblikk de husker spesielt godt. Målet (selvmålet) snudde ting opp/ned for Liverpool og kom ut i fra det store intet.

2. Terrys straffebom: Da «mister Chelsea himself», kapteinen John Terry, kunne avgjøre straffesparkkonkuransen foran 160 millioner tv-seere og ikke minst foran eieren Abramovitsj i Moskva. Han hadde spilt en stor finale, men er anspent og feiler. Tårene til Terry har vel ikke tørket ennå. Bildene oppsummerer følelsene i fotballen.

3. Ronaldos nerver: Ronaldo, som ble toppscorer i turneringen og hadde gjort 42 mål denne sesongen, feilet da det gjaldt som mest fra 11 metersmerke. Hadde Terry scoret ville Ronaldo blitt syndebukk, etter en magisk sesong. Bildene etterpå viser at alle lagkameratene stormer bort for å gratulere "matchvinneren" Van der Sar. Men Ferguson og Gary Neville løper bort og omfavner en Ronaldo som trodde alt var gått i «dass». Et spesielt øyeblikk som viser hvordan Ferguson tenker også. Det handler om mellommenneskelig innsikt.

4. Flaminis skade: Da Flamini skadet seg og kastet inn håndkleet. Arsenal hadde erobret mange nye fotballhjerter med flott fotball, men uten sjefen med stor S ble oppgaven for vanskelig. Flamini og Fabregas var fryktelig gode sammen.

5. Torres\' scoring på Giuseppe Meazza: Inters sesong i Europa har vært en stor skuffelse for et lag med enorme ambisjoner på egne vegne. Da Fernando Torres vendte bort «hele» Milano og banket ballen i korthjørne og dermed understreket at Inter har en vei å gå før man også når opp i Europa.

Drømmelaget

Her er Stokkes 11 utvalgte med Champions League-ekspertens begrunnelser. Han har dessuten fått dispensasjon til å inkludere én mann ekstra på benken, slik at troppen består av 19 mann. Laget opererer i en superoffensiv 4-3-3, og ledes ikke overraskende av en skotte som garantert allerede nå tenker på hvordan han kan vinne turneringen igjen neste år.

Heltene og øyeblikkene fra Champions League

- Bakerst har jeg funnet plass til en rutinert hollender, og foran ham i forsvaret må jeg ha med meg nesten samtlige fra vinnerlaget. Kun 6 baklengsmål på 13 kamper er suverent.

- På midtbane er flankene udiskutable, mens på sentral midtbane var det ingen som var dominerende over flere kamper. Det var med andre ord ingen ny Zidane som tok grep i årets turnering.

- På spissplass er det også jevnt med mange som bidro med mye godt arbeid, men heller ikke her var det noen som var stabilt veldig gode over mange kamper. Drogba og Torres med sine 6 mål er langt fra van Nistelrooys rekord på 12, innleder Stokke. 

Manager: Alex Ferguson, Manchester United: 25 år etter at han vant sin første europacuptriumf med Aberdeen, vant han med Manchester United sitt fjerde trofé i europa totalt. Er i en alder av 66 år, utrolig nok, like sulten på fotball som en gjennomsnittskotte på Guiness en lørdag ettermiddag. En av tidenes største managere. Har en sult etter å drive omgivelsene videre som er til etterfølgelse for andre med ambisjoner innen fotball. En suveren leder. Assistenten Carlos Queiroz må også få ros for at han bidrar med fotballklokskap og en taktisk dimensjon som har utviklet United etter at han kom tilbake fra Real Madrid. Spesielt i forvars- og kontringsspillet hvor United har utviklet seg enormt siste 2-3 år. 

Keeper: Edwin van der Sar, Manchester United: Et av Fergusons klokeste kjøp noensinne, og det sier ikke så lite. Hollenderen vant sitt andre trofe i Champions League og målvakten er farsfigur som suverent styrer og dirigerer forsvaret til Europas beste. Avgjorde finalen da han (usportslig?) psyket ut Anelka.

Høyreback: Wes Brown, Manchester United: Vokste inn i rollen som høyreback med intensitet, duellkraft og fart. Brown hadde en stor sesong og en god finale hvor han bidro offensivt med målgivende pasning.

Midtstopper: Rio Ferdinand, Manchester United: Verdens beste midtsopper denne sesongen? Har alt, men skal man pirke litt så kunne Ferdinand gjerne scoret 6-10 mål på dødballer i løpet av en sesong. Defensivt komplett når han er konsentrert.

Midtstopper: Ricardo Carvalho, Chelsea: Siden 2004, da han vant med Porto, har han blitt den fotballklokeste midstopperen i Europa. Enorm én mot én, og leser spillet så godt at han ligger et kapittel foran spissene han stjeler ballen foran. Her er det fritt frem for Vidic- og Terry-fans til å være uenig selvsagt.

Venstreback: Patrice Evra, Manchester United: Hatt en stor sesong hvor han har blitt enda bedre defensivt. Offensivt er han en fryd å se på når han kommer langs venstersiden med stor fart.

Høyreving: Cristiano Ronaldo, Manchester United. Hatt en makeløs sesong; 42 mål er enormt sterkt av en ung gutt som tilbringer mye av spilletiden på vingen. Har ingen svakheter, og fortsatt mange år på å utvikle seg videre. Det lover ikke godt for motstanderne.

Høyre indreløper: Frank Lampard, Chelsea: Veldig god i finalen hvor han igjen scorer. Var veldig god mot Liverpool hjemme i semifinalen også. En midtbanespiller som alltid kommer til målsjanser på grunn av godt timede løp bakfra. Må med på alle lag.

Venstre inderløper Cesc Fabregas, Arsenal: En spiller jeg er svak for: Teknikk, blikk for spillet og utsøkt pasningsfot. Vil dominere fotballen i minst 10 år. Hadde Flamini holdt seg skaderfri ville Arsenal vært i finalen?

Sentral midtbane/anker: Michael Carrick, Manchester United: Gjorde en enorm turnering. Defensivt eier han rommer foran stopperne og følger løp bakfra med disiplin og forståelse. Gjør knapt pasningsfeil og er en spiller du merker betydningen av når han ikke spiller. Sjef, i konkuranse med Makelele og Toure, Barca. 

Venstrekant: Lionel Messi, Barcelona: Selvfølgelig med. Kom fra sykestuen og herjet med United i semifinalen. Holdt på å føre Barca til finalen på egen hånd. Stor spiller på et ujevnt lag. Bare et tankeeksperiment: Hvordan hadde finalen endt med Messi på Chelsea-laget?

Spiss: Fernando Torres, Liverpool: Vi så en ny trend denne sesongen, hvor spisser løper skjorta av seg defensivt så det var en fryd å se på. Tevez, Rooney og Kuyt (omskolert) bidro alle enormt. Men, jeg velger meg Torres, arbeidsmoral, fart, teknikk og balanse samt 6 mål. Stor sesong.

Reserver:
Petr Cech, Chelsea: 
Kommentar overflødig. En stor keeper som har vært litt mer ustabil etter skaden.

John Terry, Chelsea: Flott finale som endte så trist.

Nemanja Vidic, Manchester United: en skandale å splitte ham og Ferdinand, men det får jeg stå for.

Steven Gerrard, Liverpool: Suveren, så lenge han slipper å møte Makele. Kunne vært med i stedet for Lampard.

Deivid, Fenerbahce: Skulle gjerne sett ham i en enda større klubb. For en spiller.

Alex, Fenerbache: For et overblikk og fotballforståelse. Alle restauranter trenger en hovmester, og Alex tar joben.

Dirk Kuyt, Liverpool: Alle lag trenger lojale spiller som biter tennene sammen og løper 14 km til lagets beste.

Carlos Tevez, Manchester United: I samme kategori, en arbeidsmaur som tilfører kraft og energi.

Årets spiller

Cristiano Ronaldo har plukket med seg stort sett hver eneste personlige utmerkelse som er å oppdrive denne sesongen, men i Roar Stokkes høyst uoffisielle kåring, er det en lagkamerat som har etterlatt et minst like solid inntrykk.

- Det er nesten uretteferdig å skille 10-12 spillere som har vært enormt gode, men skal jeg først falle ned på tre er dette de utvalgte,. Jeg klarer ikke skille mellom Ronaldo og Ferdinand. De har vært like viktige for triumfen i hver sin ende av banen, sier Stokke.

1. Rio Ferdinand, Manchester United: Var forsvarslåsen og limet for vinneren av turneringen. Har enkelt og greit hatt en knallsesong.

1. Cristiano Ronaldo Manchester United: Toppscorer i turneringen samt flott scoring og fenomenal førsteomgang i finalen. I likhet med Ferdinand hatt en knallsesong.

3. Lionel Messi, Barcelona: Jeg blir lykkelig av å se gutten utfolde seg på fotballbanen med rykk og finter fra en annen planet.Første semifinale mot United var fenomenal.

Hva er dine Champions League-favoritter? Diskutér på Dagbladet.no.

ENESTE FRA SPANSK FOTBALL: Lionel Messi (t.v.) er den eneste spilleren som ikke spiller i England som er representert i Roar Stokkes drømmeellever.
FØLGER CHAMPIONS LEAGUE TETT: Roar Stokke reiser Europa rundt sesongen igjennom og kommenterer Champions League for Viasat. Nå oppsummerer han sesongen for Dagbladet.no.
DRØMMEDUO: Lagkameratene Rio Ferdinand og Cristiano Ronaldo har levert så gode sesonger i Champions League at Roar Stokke finner det umulig å skille mellom dem i kåringen av årets spiller.