Helter uten hår

Da David Beckham (24) lot manken falle, satte han i gang et hårhysterisk jordskjelv. Dårelokkene, som hørte med i guttedrømmer såvel som pikehjerter, var borte over natta. Men Beckham starter ingen hårrevolusjon; gjennombruddet kom med tøffingen Eric Cantonas glatte skalle allerede i 1996.

Fram fra buskaset tittet en tøffere og mer maskulin David Beckham. Den siste uken har spekulasjonene rundt forvandlingen gått livlig. Nettopp det tyder på at gutten med gullfoten ikke har klippet av seg markedsverdien. Selv om Brylcreem-avtalen kan bli vond å reforhandle.

- Beckham er like mye verdt uansett hvordan han ser ut på håret. Særlig for den som finner konseptet som passer til den nye stilen hans. Kanskje han kan reklamere for piggdekk, sier reklameguru og fotball-elsker Ingebrigt Steen Jensen til Dagbladet.

Bekymrede frisører

Engelske frisører har uttrykt bekymring for at gutta nå tar barbermaskinen i egne hender og dropper besøkene i hårsalongen.

Det vil ikke skje her i landet, tror hårstylist Cato Stenerud i Adam & Eva. Han har ikke merket økt pågang av gutter som vil barberes den siste uka, og regner heller ikke med at det vil skje:

- Nordmenn er ikke så opptatt av hvordan kjendisene ser ut. Vi er mer individualister enn for eksempel svensker og engelskmenn som er veldig opptatt av hva og hvem som ser riktig ut til enhver tid, sier Stenerud.

Han har dessuten flere faste kunder som i lang tid har betalt full pris for å bli klippet Beckham-kort.

- De fleste av oss har en hodeform som gjør at det ikke bare er å barbere vekk alt og se bra ut. Også kort-kort hår må formklippes, sier Stenerud.

Barbert Cantona

Beckhams hårkorte vår er heller ingen revolusjon i fotballens verden. Foran ham på det glatte fotball-lag går et kobbel av tøffinger med lenger hår på beina enn på hodet.

I Manchester United fikk barbusen et gjennombrudd med Eric Cantona. Franskmannen som fortsatt har gudestatus på Old Trafford stilte glattbarbert på hodet hjemme mot Blackburn i august 1996.

En annen importert snauskalle, Gianluca Vialli, var enda tidligere ute uten hår. Og flere Premier League-profiler har fulgt på: Roy Keane, Jaap Stam, Titi Camara, Lee Bowyer, Rio Ferdinand og Frank Leboeuf er blant mange som har eller har hatt kortklipte eller helt barberte hoder.

Norske skaller

Noen norske snauskaller har også gjort seg markert: Ståle Solbakken, Alf-Inge Håland, Frode Olsen har alle forsøkt keiserens nye sveis. Hår- og ballkunstner Raymond Kvisvik er en annen som har eksperimentert med og uten sveisen.

Den mest lykkebringende barberte skallen har kanskje Frankrikes og Monacos keeper Fabien Barthez. Hvem husker ikke det rituelle kysset på issen fra lagkaptein Laurent Blanc før hver kamp i VM på hjemmebane i 1998? Resultatet var gull.

Og for de som fortsatt er i tvil:

David Beckham viste i snauskalledebuten at han _ uansett sveis _ vil være like severdig på banen. Frisparkmålet mot Leicester var av det velfriserte slaget.

I dag spiller han etter all sannsynlighet mot Bradford på Valley Parade. Kort, men godt.

sigbjorn.strand@dagbladet.no