DATAHJELP: Landslagstrener Alexander Stöckl og Anders Bardal (t.v.) under presentasjonen i dag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DATAHJELP: Landslagstrener Alexander Stöckl og Anders Bardal (t.v.) under presentasjonen i dag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

«Hemmelig» datarevolusjon skal gi norsk hoppsuksess

- Helt klart en stor fordel for oss.

De norske hopperne med Anders Bardal i spissen kan denne sesongen dra god nytte av et teknologisk forskningsprosjekt.

I spissen for prosjektet, som har kostet 5 millioner kroner, står NTNU, Nammo og Olympiatoppen. Steinar Bråten, Erlend Ørbekk og Clas Brede Bråthen har jobbet med prosjektet i et par år.

Norge har for alvor tatt steget inn forskningens formel 1-klasse hva aerodynamikk angår. Ørbekk er rakettforsker ved Nammo på Raufoss, mens Bråten er teknisk forsker på NTNU og er også med i Olympiatoppen.

- Vi kjempet mot utviklingen innen hoppsporten helt fram til 2002. Først og fremst fordi vi ikke hadde kompetanse, ved siden av å tviholde på tradisjonene. Nå kan vi stille skråsikker uvitenhet opp mot sikker kompetanse, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

- At det var et godt valg å ansette Alexander Stöckl er blitt dokumentert med denne forskningen, slo Bråthen fast.

Ingen hvilepute - Denne kunnskapen vi nå har tilegnet oss må ikke bli en hvilepute, men virke som et pedagogisk verktøy. Det er fortsatt kraften hopperen legger igjen på hoppkanten som er det viktigste, sa Bråthen.

Gjennom den nye teknologien kan man gjenskape forskjellige hopp i forskjellige skibakker. Man kan endre parameterne underveis for å se hva som gjør at man hopper lengst mulig på ski.

Et komplisert dataprogram og en database med mange videofilmede skihopp ligger til grunn for at man kan gjøre denne manipulasjonen. Målet er at trenerne kan bruke verktøyet mellom omgangene for å se hvor man kan tjene noen meter. Programmet foretar blant annet utregning av en milliard ligninger for å simulere et hopp. Det vil si det samme som å løse en ligning hvert sekund i 32 år framover.

- Helt klart en stor fordel for oss, dette prosjektet. Jeg tror ingen andre nasjoner har tilegnet seg denne kompetansen, så du må ikke si det til noen, sa landslagssjef Alexander Stöckl til NTB.

Stöckl vet stort sett hva blant andre østerrikerne driver med.

Anders Bardal vil ikke henge seg for mye opp i den nye teknologien og overlater dette til trenerne.

Ser fram mot sesongstart - Jeg er spent foran sesongstarten, og det blir godt å komme i gang igjen på snø. Jeg har hatt en bra sommer som gjør at jeg føler meg tryggere. Jeg har utviklet meg og er bedre forberedt enn noen gang tidligere, sa han.

Bardal gikk helt til topps i verdenscupen sammenlagt forrige sesong. Å forsvare en slik tittel er det bare Janne Ahonen som har klart i moderne tid.

- Det er ikke noe spesielt mål å forsvare den. Målene mine for sesongen er hoppuka, VM og verdenscupen. Jeg er i angrepsposisjon, og så får vi se hvordan jeg tar det, sa Bardal.

De norske landslagshopperne dro onsdag ettermiddag til en glidcamp på Norefjell. Der skal de finne tilbake den gode sittestillingen i tilløpet. Kontinentalcuplaget og kvinnehopperne skal trene i Lillehammer.

Første konkurranse på snø blir NM i Renabakken om en og en halv uke, og uken etter blir det verdenscupåpning i Lillehammer.

(NTB)