UBRUKELIG: Dopingkontrollen i Sotsji (bildet) var kontrollert av den russiske sikkerhetsmyndigheten FSB, og var langt fra uavhengig, skriver Wada i rapoorten de har lagt fram i dag.Foto: AP /Lee Jin-man/ NTB Scanpix
UBRUKELIG: Dopingkontrollen i Sotsji (bildet) var kontrollert av den russiske sikkerhetsmyndigheten FSB, og var langt fra uavhengig, skriver Wada i rapoorten de har lagt fram i dag.Foto: AP /Lee Jin-man/ NTB ScanpixVis mer

Hemmelig laboratorium testet dopingprøvene først. Sendte ikke positive prøver videre til Wada-laben

Mener russiske myndigheter kontrollerte alt.

(Dagbladet): Den uavhengige Wada-rapporten som akkurat nå slår beina under alt som kan krype og gå av ledere i russiske idrett og internasjonal friidrett, forteller også hvordan man i dag fryktelig enkelt lurer alt og alle som jakter idrettens juksere.

Om bare viljen og ressursene er store nok.

Wada-rapporten slår fast at lederen for det akkrediterte laboratoriet, Grigory Rodsjenkov, mannen som ledet laboratoriet som skulle vært uavhengig, innrømmer å ha destruert 1417 positive dopingprøver for å skjule bevisene. 

Måten han og de andre lederne ved laboratoriet har gjort dette på er like enkel som slu. 

De opprettet et skyggelaboratorium som ingen andre visste om. Her ble samtlige dopingprøver analysert først, og de positive prøvene ble aldri sendt videre til laboratoriet med de offentlige resultatene. 

I tillegg, skriver Wada i rapporten, er det bevis på statlig overvåking og innblanding av russiske myndigheter. 

Under vinter-OL i Sotsji skal FSB, altså den nasjonale sikkerhetsmyndigheten i Russland, KGBs etterfølger, ha vært aktive i å påvirke de ansatte ved laboratoriet i Moskva. 

- Den direkte påvirkningen på laboratoriets arbeid fra den russiske staten er en alvorlig underminering av laboratoriets uavhengighet, fastslår Wada i rapporten. 

Interessant nok, men kanskje ikke helt tilfeldig likevel, var det ingen positive russiske dopingprøver under OL i Sotsji.