Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hemmelig OL-vær

HAKUBA (Dagbladet): Det store samtaleemnet på langrennsarenaen Snow Harp i Hakuba om dagen: Hvordan blir været under konkurransene? Det gjettes på alt fra iskulde, via snø til stiv kuling. Den norske OL-meteorologen Jarl Andersen har svaret, men sier det ikke til noen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fortalte Dagbladet om det nye og «hemmelige» måleinstrumentet som kan gi de norske løperne optimal struktur under skiene.

Men det finnes altså flere «hemmeligheter» i den norske OL-leiren - været under jentenes 15 kilometer søndag og herre-tremila mandag.

- Jeg har en ganske god formening om hvordan vær det blir søndag og mandag, sier Andersen til Dagbladet.

- Og det blir?

- Nei, det kan jeg ikke si. Da får jo svenskene og alle de andre vite hva vi vet. Da er liksom vitsen med at jeg er her plutselig borte.

Suksess i VM

Jarl Andersen debuterte for langrennslandslaget under VM i Trondheim sist vinter. Han jobber tett sammen med smøreteamet.

- Jeg synes det gikk bra under VM, sier han beskjedent.

- Er et vanskeligere å spå været her enn det var i Trøndelag?

- Nja, været her er mer av vestlandstypen, raske skiftninger. Det behøver ikke være så enkelt å forutsi hva som kommer. Men som jeg sa, jeg har en brukbar oversikt, sier Andersen.

Normalt å bomme

Værtype, temperatur og ikke minst nedbør er alfa og omega for hvilke ski de norske løperne skal velge, og ikke minst for hva de skal vokse og smøre dem med.

- En meteorolog som kan forutse føret på forhånd, høres jo unektelig ut som et gullgrep?

- Ja, de hører jo på hva jeg sier. Men smøreteamet er så profesjonelle at de tar høyde for alt. Også at jeg bommer.

- Gjør du det noen gang?

- Å jada. Over en tidagers-periode er det helt normalt med minst en kraftig bom. Så her er det mange muligheter til å gå i baret.

Psykologisk overtak

Norge er eneste nasjon med egen meteorolog på laget.

- Men det betyr ikke at utlendingene ikke aner hva de har i vente. De kan jo se værmedlingene på TV. Japanerne er ganske flinke de også.

- Er det noen som ser rart på deg når hører hva du driver med?

- Det er ikke fritt.

- Hvis smørerne kommer i en situasjon der de må stole enten på deg eller lokale værvarslere, hva tror du de velger?

- Da forbereder de seg nok på begge muligheter.
Og akkurat i det svaret ligger kanskje den største pluss-faktoren med å ha Andersen på laget.

HEMMELIG OL-VÆR:</B> Vær og skivalg kan bli direkte avgjørende for langrenssøvelsene i Hakuba. Meterolog Jarl Andersen har allerede plottet inn forholdene for de første konkurransedagene. Men han holder spådommene for seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!