Hemmelig våpen mot varmen

Kurt Asle Arvesen og Thor Hushovd har et hemmelig våpen i dag. De skal kjøle ned hodet med tørriselementer i hjelmen som holder 80 minusgrader.

ATEN (Dagbladet): Det er meldt gloheite 37 grader på dagens fellesstart som går i sentrumsgatene i Aten. Den som takler varmen best, har en åpenbar fordel i kraftprøven over 222,4 kilometer. Siden februar har Olympiatoppens forskningssjef Arne Lier i all hemmelighet utviklet de helt nye tørriselementene i samarbeid med NTNU (Norges Tekniske og Naturvitenskapelige Universitet) i Trondheim. Det bekrefter Atle Kvålsvoll overfor Dagbladet.

-  Vi har klart å holde det skjult for konkurrentene til nå. Men det gjør vel ingenting at det står i Dagbladet samme dag som løpet går, sier Kvålsvoll som har ansvaret for utholdenhetsidrettene i Olympiatoppen.

I dag står han sjøl i langesonen sammen med lege Ola Rønsen og massør Phillippe Daulc og deler ut drikkeflasker - og posene med tørriselementer.

-  Viktig mentalt

Tørriselementene holder seg kalde i cirka en time. Kvålsvoll tror de kan bli utslagsgivende i medaljekampen.

-  Vi håper det, sier han.

I den 13,1 kilometer løypa (kjøres 17 runder) er det vanskelig for rytterne å kjøle seg godt nok ned med isvannvåte håndklær og svamper. Særlig fordi langesonen kommer like før en av de to bakkene.

-  Elementene holder 80 minusgrader. De legges ikke direkte inn mot hodebunnen, men i hull i hjelmen ned mot tinningen der det ligger spesialkonstruerte former til dette formålet, sier Kvålsvoll.

Tror på Kurt

Løperne har testet nyvinningen på trening, og har gitt gode tilbakemeldinger.

-  Ikke minst mentalt gir det løperne en stor fordel å vite at de har noe som konkurrentene ikke har, sier Kvålsvoll.

Og rytterne, de strutter av sjøltillit. Særlig Kurt Asle Arvesen. Som er sykkelekspert og Tour de France-kommentator Johan Kaggestads norske favoritt. Sammen med Kvålsvoll, Bjørge Stensbøl og Åsne Havnelid satt han i følgebilen da rytterne i går tok den siste rolige treningsøkta.

Det var for øvrig den første økta de prøvde de nye spesielt aerodynamiske sykkeldraktene som er laget av en norsk bedrift på Geithus som fra før av lager skøytedrakter.

-  Både Kurt og Thor så bra ut. Jeg tror cirka 40 ryttere kan ta medalje, og at maks sju-åtte ryttere kommer sammen i gruppe mot mål. Og da er Kurt Asle det beste kortet vi har. Thor har jo vært sjuk helt inn i OL, sier Kaggestad.

Må drikke nok

Han mener Huhovds kanskje ikker er klar for ei løypa langt hardere enn mange tror. Det er tekniske partier, et brosteinsparti som mot slutten kommer til å merkes på støle muskler - og harde og svingete bakker både opp og ned.

-  Derfor er det viktig for både Kurt Asle og Thor å sitte lengst mulig rolig langt framme i feltet. Det blir et spill om å komme billigst mulig rundt, sier Kaggestad.

Han mener at hjelperytterne, sønnen Mads og Morten Hegreberg, får nøkkelroller som flaskehentere for Arvesen og Hushovd - slik at disse to slipper å brenne krutt på å sykle seg opp for å hente drikke i en ganske kaotisk tilrettelagt langesone. Rytterne får totalt cirka ni liter drikke hver som er basert på vann og sportsdrikke tynnet ut til en fjerdedel på grunn av varmen. Drikken er tilsatt magnesium og kalium for å erstatte salttap. Mot slutten får de også litt cola i drikken (koffein er fjernet fra dopinglista).

-  Det kommer til å gå mange tidlige brudd, men ingen som vil holde inn. Det avgjørende bruddet vil ikke komme før siste timen, sier Kaggestad.

Må være ærlige

Og det er i denne fasen - like før det avgjørende bruddet går - at kommunikasjonen mellom Arvesen, Hushovd og støtteapparatet i følgebilen må være dønn ærlig.

-  Jeg håper at Kurt og Thor velger å være ærlige og snakker med hverandre underveis. At de mot slutten spør hverandre hvordan de føler seg. At Kurt for eksempel sier at nå føler jeg meg bra og kan bli med på brudd, og at Thor da sitter rolig.

-  Eller omvendt, at Kurt føler at han ikke har så mye å gå på, og da velger å sitte rolig og hjelpe til å kjøre inn eventuelle brudd slik at Thor kan være med i en massespurt. Jeg tror ikke det skjer, men i så fall har råsterke Thor en stor sjanse fordi spurten går i lett motbakke, sier Kaggestad.

HOLDER HODET KALDT: Med spesialkonstruerte hjelmer stappet med tørris skal Thor Hushovd (i bakgrunnen) og Kurt Asle Arvesen holde hodet kaldt i Aten-varmen. Sykkel-ekspert Johan Kaggestad har stor tro på de norske gutta i dagens fellesstart.