SPENNENDE OPPKJØRING: Martin Ødegaard og Norge trener for fullt i Ljubljana denne uka. Fredag venter Slovenia i Nations League. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
SPENNENDE OPPKJØRING: Martin Ødegaard og Norge trener for fullt i Ljubljana denne uka. Fredag venter Slovenia i Nations League. Foto: Jon Olav Nesvold / BildbyrånVis mer

Slovenia - Norge, kl. 20.45 fredag

Hemmeligheten bak forvandlingen

Martin Ødegaard (19) har begynt å score praktfulle mål for Vitesse i Nederland. Nå sitter skuddfoten. Men for A-landslaget har han ikke spilt på åtte måneder.

  • Slovenia - Norge, kl. 20.45 fredag

LJUBLJANA (Dagbladet): Ødegaard og fotballandslaget er på plass i Ljubljana. Fredag venter Slovenia i Nations League. Tre dager seinere er Kypros motstander i Larnaca.

Norge slåss med Bulgaria om gruppeseieren. Vinneren får muligheten til å spille playoff om en plass i EM-sluttspillet i 2020.

Ødegaard kommer til samlingen i forrykende form. Seinest søndag scoret han på et nydelig frispark da Vitesse slo Utrecht 2-1 i Æresdivisjonen. Men trolig må han se langt etter en startplass for Norge, også denne gang.

Den offensive spilleren inngår ikke i den såkalte stammen til trener Lars Lagerbäck. Og da er veien til førsteelleveren lengre.

Samtidig har det skjedd en forvandling med Ødegaard den siste tida: Han har dyrket fram et fryktinngytende skuddbein i Vitesse. Plutselig har han funnet fram til egenskapen han har jaktet på lenge.

To mål

Hittil denne sesongen har han scoret to mål. Det er like mange som han gjorde for Heerenveen i hele fjor.

- Det er litt tilfeldigheter. Flyten har kanskje snudd. Det er vanskelig å si. Men jeg skyter mer enn tidligere. Noen ganger går ballen inn, andre ganger ikke. Det er sånn det er i fotball. Det er flyten som avgjør, sier Ødegaard til Dagbladet.

Tirsdag observerte vi ham først på trening på en sliten stadion i Ljubljana. Litt seinere møttes vi til en prat på hotell Austria Trend. Alltid høflig. Alltid korrekt. Alltid fokusert. Og nå også med en god dose selvtillit.

- Jeg har fått vist fram skuddfoten min to ganger nå. Jeg har trent en del på begge situasjonene. Det er kult at jeg får det til i kamp også.

Trives

Det første målet kom mot Heracles i en cupkamp. Ødegaard ladet kanonen fra rundt 16 meter og skjøt ballen i mål.

- Jeg har fått bra tilbakemeldinger, forteller han. Den spanske avisa AS skrev at søndagens frisparkperle var Messi-klasse. Og som Ødegaard sier: Det handler om trening og perfeksjon.

Vitesse ligger på sjetteplass. Opp til serieleder PSV er det 18 poeng. Ødegaard er fortsatt lånt ut fra Real Madrid.

- Jeg har kommet fint til rette i Vitesse. Jeg trives godt. Det er en fin klubb med gode folk. Samtidig likner det på miljøet jeg er vant med fra Heerenveen. Alt går på engelsk, så det er veldig lett å trives.

Ødegaard bekrefter at han har kjæreste:

- Hun er litt fram og tilbake, og besøker meg når det passer, røper han.

Sliter

Ødegaard ble hyppig benyttet av landslagets forrige trener, Per-Mathias Høgmo. Under Lagerbäck har han slitt mer med å slippe til. Totalt har han 12 A-kamper. Sist gang var faktisk så seint som tilbake til Albania-kampen 26. mars.

- Jeg har fått spille veldig mange kamper i ung alder. Det er selvfølgelig positivt. Laget har gjort det bra i en periode nå. Og da er det liten grunn til å endre på ting. Men jeg er klar til å bidra hvis jeg får sjansen, sier Nederland-proffen.

- Hva får laget med deg?

- Jeg liker å komme med ball og sette opp andre. Jeg liker å utfordre. Og jeg liker å angripe.

Ni poeng

Både Norge og Bulgaria har ni poeng.

- Det er fullt mulig å få seks poeng og mest sannsynlig vinne gruppa, sier Ødegaard om de to kommende kampene.

Lagerbäck har merket seg 19-åringens framganger:

- Det er alltid positivt når spillere scorer mål. Jeg håper de siste kampene er en indikasjon på at han er på vei til å ta steg på klubblaget.

Tabell
Norge43014-19
Bulgaria43015-39
Kypros41124-64
Slovenia40133-61