Paralympics:

Hemmeligheten bak gullrushet i Rio: - Dette systemet fungerer ikke uten folk som trosser alle problemer

Den utrolige framgangen til Ukraina: Fra ett gull til 41 på 20 år.

IMPONERER: Ukraina tok 117 medaljer i Paralympics og var tredje beste nasjon bak Kina og Storbritannia. Dette bildet er fra åpningssermonien på Maracana. Foto:  REUTERS/Ueslei Marcelino 
IMPONERER: Ukraina tok 117 medaljer i Paralympics og var tredje beste nasjon bak Kina og Storbritannia. Dette bildet er fra åpningssermonien på Maracana. Foto:  REUTERS/Ueslei Marcelino  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Krig, uro og et fiasko-OL. Hva er hemmeligheten bak Ukrainas utrolige innsats i Paralympics?

- For noen år tilbake kom det et taktskifte i ukrainsk idrett. Nasjonen bestemte seg for å satse på Paralympics. De har strategisk klart å dyrke fram utøvere som presterer på ulike arenaer, sier den norske Paralympics-lederen Cato Zahl Pedersen til Dagbladet.

TOPP: Olympiatoppen med leder toppidrett for funksjonshemmede, Cato Zahl Pedersen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TOPP: Olympiatoppen med leder toppidrett for funksjonshemmede, Cato Zahl Pedersen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Andre forteller:

- Det finnes ikke et enkelt svar. Mye handler om hardt arbeid, ting satt i system og hele samfunnet er organisert på en annen måte enn i Norge, sier Olympiatoppens Morten Eklund, som også er svømmetrener for utøverne i Paralympics.

Fra ett til 41 gull

Paralympics i Rio de Janeiro ble avsluttet i helga og det var Kina som vant medaljestatistikken i overlegen stil. Kina tok med seg hele 239 medaljer - åtte mer enn fra London i 2012.

Men landet som ved første øyekast er overraskende høyt på lista er Ukraina. De tok med seg imponerende 117 medaljer og er nummer tre, bak Kina og Storbritannia (147).

Ukrainas utvikling

I OL:

2016 Rio: 2 gull.

2012 London: 6 gull.

2008 Beijing: 7 gull.

2004 Aten: 8 gull.

2000 Sydney: 3 gull.

1996 Atlanta: 9 gull.

I Paralympics:

2016 Rio: 41 gull.

2012 London: 32 gull

2008 Beijing: 24 gull

2004 Athens: 24 gull.

2000 Sydney: 3 gull

1996 Atlanta: 1 gull.

Kilder: Wikipedia, BBC

Ukraina slo dermed en idrettsstormakt som USA, som endte på fjerdeplass med 115 medaljer.

Så hvorfor er det slik?

Statistikken viser at Ukraina har hatt en enorm utvikling innen Paralympics, mens innen OL er det mer stabilt og faktisk en negativ kurve.

Ukraina var først representert som selvstendig nasjon i både OL og Paralympics i Atlanta i 1996. Der tok de 9 gull i OL, og bare ett i Paralympics.

Derfra er rollene snudd. OL i Rio var Ukrainas dårligste noensinne med to gull og 11 medaljer totalt.

Noen uker seinere leverte de utøverne et rekordmesterskap i Paralympics.

Av Ukrainas 117 medaljer, ble 73 tatt i svømming.

Trosser problemene

Ukrainas president, Petro Poroshenko, beskriver innsatsen i Paralympics som «formidabel» og et bevis på at «det umulige er mulig», ifølge BBC.

Landets Paralympics-sjef, Valeriy Sushkevych, forteller at mye av suksessen skyldes et program kalt Invasport. Dette innebærer at skoler og idrettsanlegg er dedikert til idrett for funksjonshemmede i hver eneste region i landet.

- Vi har klart å skape det beste systemet for idrett og rehabilitering for personer med funksjonshemminger. Men dette systemet fungerer ikke uten folk som trosser alle problemene: Pengemangel, politisk krise, krig og alt annet. Disse menneskene er ekstremt dedikerte, sier Sushkevych.

Han fortsetter:

- Vi inviterer folk til rehabilitering. Dersom det kommer 100 personer, finner vi kanskje fem som er flinke til svømming, friidrett eller fotball. Vi gir dem muligheten til å utnytte potensialet sitt, sier Paralympics-sjefen.

Ikke integrert

Morten Eklund er trener for blant annet Paralympics-profilen Sarah Louise Rung som tok med seg tre gull fra Rio. Norge sendte totalt tre svømmere til Rio. Ukraina hadde rundt 30.

- Ukraina har et samfunn som er organisert på en helt annen måte enn vi hjemme i Norge. Der bor utøverne på institusjoner og det er egne skoler for funksjonshemmede. Der trener de som toppidrettsutøvere og da er rekrutteringen til idretten enklere, sier Eklund til Dagbladet.

Landet har rundt 45 millioner innbyggere og er dermed nummer åtte blant de mest folkerike landene i Europa.

- De satser veldig i de svaksynte klassene og lavere klasser (mindre handicap). De har alltid vært bra i svømming og sender en stor tropp på rundt 30. Det er en kombinasjon av hardt arbeid og et system som er fordelaktig for utøverne. Det er noe av grunnen til den store medaljefangsten, sier Eklund.

Svømmetreneren mener et liknende system aldri kunne fungert i Norge.

- De har egne skoler for funksjonshemmede og en helt annen tankegang. Her i Norge har vi en annen integrering og noe sånt ville ikke blitt akseptert i Norge. Ukraina bruker masse ressurser på utøvere i Paralympics. Uten at jeg har noen dokumentasjon på det, så er de også flinke til å rekruttere folk som er blitt skadd i konflikter, sier Eklund .

VEKTLØFTER: Lidiya Solovyova. AP Photo/Petros Karadjias
VEKTLØFTER: Lidiya Solovyova. AP Photo/Petros Karadjias Vis mer

- Verden ser suksess

Vektløfter Lidiya Solovyova forteller at ikke alt er rosenrødt i Ukraina. Ifølge henne er det nemlig ikke noe tilbud til funksjonshemmede utenfor idretten. Og at dette var hennes eneste sjanse til å lykkes i sportens verden.

- I Ukraina er det veldig vanskelig å få jobb for funksjonshemmede. Det er gjennom idretten jeg må skaffe meg inntekt. Jeg lever av dette, sier Solovyova, ifølge BBC.

Ukraina har også møtt motstand etter Russlands annektering av Krim. Blant annet mistet de Yevpatoria-senteret på Krim-halvøya i 2014. Noe som ikke gjorde forberedelsene til Rio-OL lettere.

Det førte til at flere utøvere måtte trene i gamle idrettsanlegg fra Sovjet-tida, ifølge de ukrainske lederne.

- Verden ser all suksessen til laget mitt. Ingen ser det vi aldri klarte å oppnå. Vi hadde nok prestert enda bedre uten konflikten i Ukraina, sier Paralympics-sjef, Valeriy Sushkevych.

209 verdensrekorder

OL-ilden i Rio ble slukket søndag kveld. Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA ble det satt 209 nye verdensrekorder i løpet av de elleve dagene, skrev NTB i går.

- Parautøvere, deres utrolige innsats har fått verden til å se deres sensasjonelle evner. Folk måper over hva dere får til. De har glemt alt om det de trodde dere ikke kunne klare, sa presidenten i Den internasjonale paralympiske komité (IPC), Philip Craven.

Totalt ble det solgt 2,1 millioner billetter. Om fire år er det Tokyo som skal være vertskap for både OL og Paralympics.

Medaljer, Paralympics 2016:

1) Kina (107 gull – 81 sølv – 51 bronse), totalt 239

2) Storbritannia (64 – 39 – 44) 147

3) Ukraina (41 – 37 – 39) 117

4) USA (40 – 44 – 31) 115

... 32) Norge (3 – 2 – 3) 8

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer