PÅ HUGGET::  Anders Jacobsen har flust med pallplasser i comebacksesongen. Ikke minst imponerte han med andreplassen sammenlagt i Hoppuka. Torsdag tok han bronse i den store VM-bakken. Det skjedde fem dager etter gullet til Anders Bardal i lillebakken. Norge er i ferd med å utlikne forspranget til Østerrike, verdens beste hoppnasjon de siste åra.
PÅ HUGGET:: Anders Jacobsen har flust med pallplasser i comebacksesongen. Ikke minst imponerte han med andreplassen sammenlagt i Hoppuka. Torsdag tok han bronse i den store VM-bakken. Det skjedde fem dager etter gullet til Anders Bardal i lillebakken. Norge er i ferd med å utlikne forspranget til Østerrike, verdens beste hoppnasjon de siste åra.Vis mer

Hemmeligheten bak norske superhopp

Når hopperne varmer opp med volleyball før renn, kan trener Alexander Stöckl (39) se hvem som har dagen eller ikke.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): - Du merker det på ham som seinere vil lykkes i bakken. Han har funnet en god rytme, og alt virker så lett, sier Stöckl.

- Da Anders Bardal vant VM-gull sist lørdag, var dagen perfekt fra morgen til kveld. Han ga korte og klare svare, og visste nøyaktig hva han ville. Alt stemte med mine egne observasjoner av ham.

Med gull til Bardal, og bronse til Anders Jacobsen, har Hopp-Norge lagt bak seg det beste VM på 28 år.

 I dag er det lagkonkurranse, så det kan bli mer

Dagbladet møtte Stöckl i et solfylt Val di Fiemme i går. Dagen før klatret Jacobsen opp på pallen, og hylte av glede. Vi ba den østerrikske treneren redegjøre for filosofien rundt forberedelsene til renn, og utførelsen av det perfekte skihopp.

Egg og bacon - Hva tenker du om søvn?
- Det er individuelt. Først og fremst må du ha jevn rytme i dagene før konkurranse. Fra seks til ni timers søvn er OK.

- Hva bør en hopper spise til frokost på renndagen?
- Igjen: Det er forskjellig. De fleste liker egg og bacon. En kombinasjon av karbohydrater og proteiner er bra. Frokost er det viktigste måltidet. Kake er ingen god idé om morgenen.

- Når drar dere til bakken?
- Vanligvis er det en time før prøveomgangen. Under oppvarming løper hopperne i 10—20 minutter. De gjør også hopprelaterte øvelser, og strekker ut.

Så langt er det ingen hokuspokus Stöckl serverer. Mesterverket hans er først og fremst arbeidet med den mentale biten, og kraftutviklingen på hoppkanten.

Vinnerskalle Før Stöckl ble ansatt, kunne Bardal ofte lykkes i ett hopp. Da det gjaldt, kom nervene — og trønderen var som et mageplask. I dag er han en vinnerskalle.

Stöckl sier:

- 60 prosent handler om det fysiske. 40 prosent går på det mentale. Før en hopper setter seg på bommen, må han ha et klart bilde av hva han skal gjøre. Visualisere. På bommen må du fokusere. Du må finne følelsen for glid, og ha en god rytme på hoppkanten. Mellom rundene tar vi en kort prat, der vi snakker om oppgavene for neste hopp.

Oppgaver - Hvis vi tar Bardal spesielt: Hvordan har du jobbet med ham?
- Starter du med å tenke på utfallet av en konkurranse, er du på feil spor. Dette tar fokuset vekk fra det du skal gjøre. Det er lett å henge seg opp i konkurrentene. Du kan ikke være hundre prosent fokusert hele tida. Men du må gi deg selv små oppgaver underveis, som hvordan du går opp trapper. Jo kortere tid det er til du skal hoppe, jo mer må du være inni deg selv.

- Hva er det viktigste på hoppkanten?
- Det avgjørende er å finne en perfekt kombinasjon mellom aerodynamisk posisjon og maks løft. En maks vertikal hastighet, og en god rotasjon inn i aerodynamisk posisjon, er den største utfordringen.

Telemark - Nedslaget er som det alltid har vært: Telemark. Så der har jeg lite å tilføre, fortsetter Stöckl og smiler.

Mellom omgangene gir han hopperne beskjeder over sambandet. Så går de opp på toppen, og sørger for å ha samme fokus som i første omgang.

Stöckl opplyser at han alltid tar for seg hoppere som sliter med spesielle oppgaver.

Etter fiaskoen i den lille VM-bakken, innkalte han Anders Jacobsen til et møte, slik Dagbladet avslørte onsdag.

I storbakken framsto han i ny drakt. Mye takket være roen, overblikket og de mentale prosessene Stöckl satte i gang under «krisemøtet» mellom de to.

Følg lagkonkurransen i Dagbladet livestudio.