Hemmeligheten bak skibomba

Tatjana Sorina sto for en langrennsbombe i går. Slik forklarer trener Markus Cramer at det er mulig.

OVERRASKET ALLE: Tatjana Sorina. Foto: NTB
OVERRASKET ALLE: Tatjana Sorina. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere måtte sperre opp øynene under gårsdagens 10 kilometer. Det var oppskriftsmessig at Therese Johaug skulle krige med seieren mot Frida Karlsson, og langt fra ei bombe at Ebba Andersson endte på en tredjeplass.

Men.

At en russisk 26-åring, som aldri kommet topp 30 i et distanserenn før i verdenscupen, skulle bli nummer fire - det var det få som kunne spå på forhånd.

Det greide Tatjana Sorina. Hun var bare 0.1 sekund bak Andersson i mål. Og søndag fulgte hun opp med å bli nummer to totalt i minitouren i Finland etter at hun spurtslo feltet bak en suveren Johaug.

SPORTSNYHETENE: Therese Johaug leverte et nytt kanonløp og tok seieren, men det store sjokket etter dagens renn er russiske Tatiana Sorina. I studio: Karstein Johaug, Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Foto: NRK / Dagbladet Vis mer

- Forandret

Ekstra oppsiktsvekkende var det at kanonløpet kom halvannet år etter at hun gikk sitt siste verdenscuprenn.

- Jeg er ikke overrasket, men jeg forstår at mange andre er det. Hun er helt forandret. Tidligere gikk hun bare sprint, og leverte noen gode prologer før hun hadde problemet fra kvartfinalen. Nå har hun forandret hele livet, sier Markus Cramer, trener for det russiske laget til Expressen.

TRENER: Markus Cramer. Foto: NTB
TRENER: Markus Cramer. Foto: NTB Vis mer

En raskt skroll gjennom FIS-databasen viser at den russiske 26-åringens beste resultat var en fjerdeplass i en klassisk teamsprint i Lahti i fjor. Individuelt hadde hun en 15. plass i en sprint fra Planica i 2018 før hun tok turen til Ruka i helga.

På distanserenn fant vi hennes beste plassering i Ruka i 2018. Da endte hun på en 38. plass, to minutter og 44 sekunder bak Therese Johaug.

Sorina sto forresten over hele fjorårssesongen, og gikk sitt siste verdenscuprenn før comebacket i Ruka i mars 2019.

Er blitt mamma

Sorina, som tidligere het Aleshjina, har giftet seg med den russiske treneren Igor Sorin. Sammen fikk de et barn i mars.

Cramer mener at Sorina har hatt et helt annet fokus på langrenn de siste åra, at hun jobber hardere og har forstått hva som egentlig er viktig med trening.

- Hun har hatt store steg i riktig retning. Jeg merker det da vi hadde det russiske mesterskapet i september. Da vant hun distanseløpet og ble nummer to på sprint. Jeg vet ikke om det er fordi hun har giftet seg og fått barn - men hun er en helt annen kvinne, sier Cramer.

Hovedpersonen selv er enig:

- Jeg vet ikke om jeg er blitt så mye sterkere fysisk, men mentalt er jeg 100 prosent tøffere enn før. Jeg har fått et mer avslappet forhold til å prestere. Jeg har blitt mer sikker på meg selv nå som jeg har fått barn, sier Sorina til TV 2, som møtte henne i Finland etter gårsdagens renn.

Fredrik Aukland fulgte rennet som NRK-ekspert. Han forteller at han hadde sjekket opp den russiske kvinnes tidligere resultatet før gårsdagens renn:

- Det er egentlig ikke så overraskende at det kommer nye navn fra Russland høyt oppe på listene, men denne var det. Nå visste vi at hun hadde gått et godt testløp i forkant, men hun leverte likevel overraskende sterkt i går, forklarer han til Dagbladet.

Therese Johaug er glad for den nye konkurrenten:

- Det er utrolig morsomt. Jeg tror hun gikk bra i de russiske rennene forrige helg. Det er gøy å se at det kommer opp nye navn. Det trenger vi, sier Johaug til NRK om den russiske 26-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer