Hemmeligheten bak superdressen

Thomas Morgenstern og de andre østerrikerne bunner bakken med sine nye superdresser. Konkurrentene vil forby dem. Men hvorfor flyr østerrikerne lenger? Hemmeligheten ligger i noen små hull...

De nye østerrikske superdressene har runde hull i stoffet foran, men ovale hull bak. De ovale hullene gir Schneider-dressene ballongeffekt, som igjen gir større lengder i bakken.

Jan Henning Skaret (39) har importert tyske hoppdresser i nærmere tjue år, og vet alt om hvor viktig ballongeffekten er for hopperne, bare de er i stand til å utnytte den.

- Opplysninger om de nye østerrikske dressene sier at hullene i stoffet er runde foran, men ovale bak. Når dressene testes i FIS-maskinen, slipper de gjennom den nødvendige mengden med luft. Når løperen har på seg dressen, blir det strekk i stoffet. Lufta kommer inn gjennom de runde hullene på hele fartssida foran, men slipper ikke ut igjen på grunn av de ovale hullene bak. De tetter seg og gjør at dressen får en ballongeffekt, sier Jan Henning Skaret til Dagbladet.

Villeder

Størrelsen på hullene og avstanden mellom dem avgjør luftgjennomtrekket. For å villede, har østerrikerne sydd en rekke sømmer på kryss og tvers på overarmene og beina på Schneider-dressene.

- Etter mitt syn kan det være to grunner til alle sømmene på dressene. Det kan være rein psykologisk krigføring, satt i verk av Toni Innauer (østerriksk hoppsjef red.anm.). Østerrikerne kan også ha testet ut at sømmene gir en effekt, slik at løperen hopper lenger, sier Jan Henning Skaret.

Før skiflygingen i Kulm i Østerrike 1. og 2. februar skal FIS (Det internasjonale skiforbundet) sjekke dressene i alle sømmer.

- Mistanke

- Måleproporsjonene viser ingen verdier som bryter med reglementet. Mistanken går på at dressen har bedre bæreevne, som gjør at løperen hopper lenger. Det store diskusjonstemaet er tilgjengeligheten, sier Bertil Pålsrud, leder av utstyrskomiteen i FIS'` hoppkomité, til Dagbladet.

Saken er nå løftet opp til FIS` utstyrskomité. I helgas v-cuprenn i Zakopane får han det garantert hett rundt øra, fordi østerrikerne med Andreas Widhölzl i spissen fortsatt får bruke den nye superdressen.

Samtlige nasjoner, bortsett fra Østerrike, mener at den må forbys.

ØSTERRIKERNES NYE KLÆR: Østerrikeren Thomas Morgenstern fløy ned til seier i det siste verdenscuprennet i tsjekkiske Liberec sist helg. Morgenstern og de andre østerrikerne hopper med en ny dress som de andre nasjonene ikke får tilgang på.