Hemmeligheten bak superdressen

Thomas Morgenstern og de andre østerrikerne bunner bakken med sine nye superdresser. Konkurrentene vil forby dem. Men hvorfor flyr østerrikerne lenger? Hemmeligheten ligger i noen små hull...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De nye østerrikske superdressene har runde hull i stoffet foran, men ovale hull bak. De ovale hullene gir Schneider-dressene ballongeffekt, som igjen gir større lengder i bakken.

Jan Henning Skaret (39) har importert tyske hoppdresser i nærmere tjue år, og vet alt om hvor viktig ballongeffekten er for hopperne, bare de er i stand til å utnytte den.

- Opplysninger om de nye østerrikske dressene sier at hullene i stoffet er runde foran, men ovale bak. Når dressene testes i FIS-maskinen, slipper de gjennom den nødvendige mengden med luft. Når løperen har på seg dressen, blir det strekk i stoffet. Lufta kommer inn gjennom de runde hullene på hele fartssida foran, men slipper ikke ut igjen på grunn av de ovale hullene bak. De tetter seg og gjør at dressen får en ballongeffekt, sier Jan Henning Skaret til Dagbladet.

Villeder

Størrelsen på hullene og avstanden mellom dem avgjør luftgjennomtrekket. For å villede, har østerrikerne sydd en rekke sømmer på kryss og tvers på overarmene og beina på Schneider-dressene.

- Etter mitt syn kan det være to grunner til alle sømmene på dressene. Det kan være rein psykologisk krigføring, satt i verk av Toni Innauer (østerriksk hoppsjef red.anm.). Østerrikerne kan også ha testet ut at sømmene gir en effekt, slik at løperen hopper lenger, sier Jan Henning Skaret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer