Hemmelighetsfull Northug ville ikke røpe neshornveddemål

- Det vil du ikke vite, mister. Det kan ikke komme ut, sier han om nesepekingen.

SJUSJØEN/OSLO (Dagbladet): SVT-ekspert Anders Blomquist lot seg hisse opp da Petter Northug lekte katt og mus med Marcus Hellner under avslutningen i VM-stafetten i mars.

Han var heller ikke særlig blid da nordmannen gjorde kål på nok en svensk ankermann, Calle Halfvarsson, og feiret ved å peke nese på oppløpet på Sjusjøen i ettermiddag.

- Den der er ikke pen, sa Blomquist under TV-sendingen, men hadde ikke en meningsfelle i kommentatorboksen.

Kollega Per Elofsson var nemlig ikke like opprørt over feiringen, som også involverte å løsne stavene og børste støv av ermene på konkurransedrakta før målpassering.

- Han er alltid full av triks. Det er Petter, enkelt og greit. Han byr på seg selv, og med den posisjonen han har, får han veldig stor gjennomslagskraft. Det er gunstig for skiidretten som helhet, sier den tidligere storløperen, ifølge Aftonbladet og Expressen, som på sin side opererer med litt mer fordømmende overskrifter som «Petter Northugs kaxiga segergest» og «Northugs hån efter herrarnas stafett».

Showmann Norges sportssjef Vidar Løfshus forsvarer showmannen Northug:

- Petter får gjøre som han vil. Han lager show, å det er det vi er her for, sier han til Dagbladet, og får støtte fra Halfvarsson.

- Det er vel bare kult, sier svenskenes ankermann med et skuldertrekk.

Hemmelighetskremmeri Northug bedyrer at gesten ikke var ment mot konkurrentene, men utslag av et tapt veddemål. Han er imidlertid veldig hemmelighetsfull rundt hvem det var inngått med, hva bakgrunnen var og hvilken innsats som lå i potten.

- Hva gjorde du på slutten?

- Jeg hadde lang nok luke og kunne bare skli inn på slutten der. De siste gesten der var et tapt veddemål.

Faksimile: Expressen.se
Faksimile: Expressen.se Vis mer

- Hva var veddemålet?

- Det vil du ikke vite, mister. Det kan ikke komme ut.

- Hvem veddet du med?

- Det kan jeg ikke si, altså. Da er jeg solgt.

- Hva var innsatsen?

- Det var high stakes, ja! sier Northug til Dagbladet med et lurt smil.

På spørsmål om hva han forsøkte å markere, er han imidlertid mer meddelsom.

- Den (viser med hendene). Det skulle indikere et neshorn, men jeg var litt uheldig på slutten der, jeg klarte ikke å få ned tre fingrer. Det var ikke til konkurrentene, sier han.

- Jeg hadde ikke planlagt feiring, men det siste måtte jeg gjøre, legger han til.

- Ingen spurt Han hadde imidlertid god tid til å tenke ut hva han skulle gjøre på oppløpet underveis på en etappe som ble gått i lusetempo. Sjur Røthe på Norges andrelag spiste 45 sekunder i løpet av to kilometer, mens Emil Hegle Svendsen på Norges tredjelag hadde kontakt med teten inn på sisterunden etter å ha startet nærmere to minutter bak.

Faksimile: Aftonbladet.se
Faksimile: Aftonbladet.se Vis mer

- Det gikk rolig i dag, jeg er litt overraska, for de andre nasjonene må ha fått med seg at det var et norsk lag som var på tur opp, men det så ikke ut som de gjorde det. De har tatt turen til Norge for å gå rolig på sisteetappen, og det må vi være glade for, sier Northug.

- Var det egentlig en spurt?

- Nei, det ble jo ikke det. Men vi får lade til en ordentlig spurt i Kuusamo. Der blir det en mer brutal spurt, med den siste bakken, sier Northug, som tross uttalelsene tidligere i uka, var fornøyd med at Sverige valgte Halfvarsson og ikke Marcus Hellner på siste etappe.

- Jeg var glad han gikk siste etappe. Det var vel alle på det norske laget enige om, sier Northug.

- Så da du sa de burde bytte ankermann, var det et spill?

- Alt er et spill, er det ikke det da? Alt er et spill. Og det er det det handler om. Jeg kom med et stikk, og at de skulle bytte ankermann, det flirer jeg litt av, sier Northug til Dagbladet.