Hemmeligholdt Bjørgen-sykdom

En syk Marit Bjørgen (25) har pådratt seg luftveisinfeksjon og har forlatt høydesamlingen i Italia. Også i jula sleit Bjørgen med et virus.

Formsvikten «uslåelige» Bjørgen plutselig opplevde på nyåret skyldtes nemlig en hemmelig luftveisinfeksjon hun pådro seg i jula.

Det bekreftet både landslagstrener Svein Tore Samdal og landslagslege Hans Petter Stokke overfor Dagbladet i går kveld. Årsaken til at de holdt virusinfeksjonen i jula skjult for omverdenen forklarer de slik:

Ønsket ikke noe blest

-  Marit trøblet nok fra før, og vi ønsket ikke ytterligere fokus rundt hennes person. Derfor ville vi ikke fortelle det til noen, selv om det nok var forklaringen på de svakere resultatene på nyåret. Men den infeksjonen var også mye mildere enn den hun har fått nå, sier Hans Petter Stokke til Dagbladet.

-  Blodprøven vi tok i jula viste at hun hadde et virus, men vi ønsket ikke noe blest rundt det. Noe som er smått i våre øyne blir fort stort i andres øyne, sier Samdal.

Bjørndalen-inspirasjon

Hans Petter Stokke sier til Dagbladet at Bjørgen nå - mindre enn tre uker før første OL-konkurranse - har pådratt seg en «moderat hissig luftveisinfeksjon».

I går ble hun sendt ned fra høydeoppholdet på rundt 1900 meter i italienske Seisser Alm og ned til rundt 1000 meter i lavlandet.

 HJELPER IKKE? Verdens beste skiløper sverger til Møller\'s Tran, men nå er Marit Bjørgen blitt syk igjen. -  Marit sier at hun ikke er redd for at dette skal ødelegge noe for henne, sier landslagslegen. Foto: Kurt Pedersen
HJELPER IKKE? Verdens beste skiløper sverger til Møller\'s Tran, men nå er Marit Bjørgen blitt syk igjen. - Marit sier at hun ikke er redd for at dette skal ødelegge noe for henne, sier landslagslegen. Foto: Kurt Pedersen Vis mer

-  Dette er naturlivis ikke ideelt, men det er bedre at det skjer nå, enn om en uke eller to. Vi kan ikke garantere noen ting, men nå er det sannsynlig at hun stiller til OL-start uten å være svekket. Ole Einar Bjørndalen kom raskt tilbake etter sykdom, og det er sånne gode historier som er gode for oss å ta med oss nå, sier Stokke - og skynder seg å legge til at Bjørgen selv også tar forkjølelsen med godt mot.

-  Marit sier at hun ikke er redd for at dette skal ødelegge noe for henne.

Samdal sier at den opprinnelige OL-planen nå legges vekk, og at «Plan B» skal settes opp så raskt Bjørgen blir friskmeldt.

Frisk til helga?

-  Vi setter opp en plan B etter når hun blir friskmeldt, noe vi tror og håper at hun blir allerede til helga. Fortsatt kan vi får 18-20 dager i høyde før OL starter, og det vil være nok. I starten nå vil hun ta det litt rolig, men så må hun gjennom fire-fem skikkelige hardøkter, for å få blåst opp motoren igjen, sier Svein Tore Samdal til Dagbladet.

Bjørgen skulle etter planen gå verdenscup-sprint i Davos lørdag 4. februar og 10 kilometer klassisk dagen etter. Mulig vil hun nå droppe ett av rennene.

-  Det var meningen at hun skulle bruke Davos til å gå fort for å få tempotrening. Men nå vil vi nok heller se på Davos som en treningshelg, sier Samdal til Dagbladet.

NB! Marit Bjørgen skal etter planen gå sin første OL-distanse, 15 kilometer jaktstart, søndag 12. februar.

PAUSE: Det vil gå noen dager før Marit Bjørgen er på ski igjen.