Hendelse sjokkerer: - Skandale

Kroatiske journalister forteller om ubehagelig møte med Dejan Lovren (33) etter bronsefinalen. Den tidligere Liverpool-spilleren skal ha vært oppfarende. «Du stinker», var meldingen til journalist. «Skandale», skriver aviser.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TOK VM-BRONSE: Dejan Lovren (t.v.) og Luka Modric feirer VM-bronsen til Kroatia. Da Lovren møtte journalister etterpå, var han ikke like blid. Foto: NTB
TOK VM-BRONSE: Dejan Lovren (t.v.) og Luka Modric feirer VM-bronsen til Kroatia. Da Lovren møtte journalister etterpå, var han ikke like blid. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

  • Kroatia - Marokko 2-1

Kroatia tok bronse i fotball-VM etter 2-1 over Marokko lørdag. Etterpå kokte det over på flere fronter:

De marokkanske spillerne var fly forbannet på dommeren fra Qatar. Noe seinere kom det til en voldsom scene i pressesonen på Khalifa International Stadium i Doha.

Hendelsen blir meldt av flere storaviser på Balkan, deriblant kroatiske 24 Sata.

I pressesonen går spillerne forbi mediene etter kampen. De kan velge om de vil snakke eller ikke.

STOLT ØYEBLIKK: Dejan Lovren gikk rundt på stadion med bronsemedaljen etter kampen. Foto: NTB
STOLT ØYEBLIKK: Dejan Lovren gikk rundt på stadion med bronsemedaljen etter kampen. Foto: NTB Vis mer

Ifølge 24 Sata bestemte Kroatias midtstopper, Dejan Lovren, seg for å gå forbi de kroatiske journalistene. Han var ubenyttet reserve i kampen, og viftet med hånda da han ble bedt om en kommentar.

24 Sata skriver:

- To journalister lo. Da snudde han seg og spurte: «Hvorfor ler dere?» Journalistene svarte: «Vi ler ikke av deg.»

Avisa fortsetter:

- Lovren begynte å skrike: «Hva slags oppførsel er dette? Dere er imot oss. Dere ler. Dere gjør narr av oss. Dere er ikke glade for dette.»

AVBRYTER: Crystal Palace-trener Patrick Vieira dukket opp på treninga til cheerleader-laget The Crystals. Vis mer

Med «dette» skal han ha ment VM-bronse. Ifølge avisa svarte journalistene:

- Vi ler ikke av deg. Hva er greiene?

Lovren svarte, stadig ifølge 24 Sata:

- Dere gjør narr av meg. Du stinker.

I en kommentar i Slobodna Dalmacija - ei avis som kommer ut i Split i Kroatia - forteller journalist Frane Vulas at «stinker»-kommentaren var myntet på ham.

- Etter kampen ble jeg og en kollega fornærmet av Lovren. Han kalte meg for «en stinker», skriver han om uttrykket som betyr å lukte vondt.

FOLKSOMT: Slik ser det ut i en pressesone etter kamp. Journalister står og venter på spillerne. Dette er fra oppgjøret mellom Argentina og Australia tidligere i VM. Foto: Tore Ulrik Bratland
FOLKSOMT: Slik ser det ut i en pressesone etter kamp. Journalister står og venter på spillerne. Dette er fra oppgjøret mellom Argentina og Australia tidligere i VM. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Vulas forteller at det stemmer at han lo. Men dette hadde angivelig ikke noe med Lovren å gjøre:

- Det Lovren ikke visste eller så, var at også Andrej Kramaric (angriper) nektet å uttale seg. Så kom han med en forklaring som fikk alle til å le. Kramaric sa at når Luka Modric kommer, så vil han «fortelle alt».

Han fortsetter:

- Så kom Lovren. Han snakket med de utenlandske journalistene, men gikk forbi de kroatiske og serbiske. Han sa at han ikke ville uttale seg, mens han viftet med hånda.

NUMMER TRE: Kroatia har bare Argentina og Frankrike foran seg i VM. De to nasjonene gjør opp seg imellom i ettermiddag. Foto: NTB
NUMMER TRE: Kroatia har bare Argentina og Frankrike foran seg i VM. De to nasjonene gjør opp seg imellom i ettermiddag. Foto: NTB Vis mer

Vulas er krystallklar på at Lovren feiltolket latteren:

- Han sa blant annet at vi skulle skamme oss og kalte meg «en stinker». Men han sa også noe som gjorde enda mer vondt: At bronse i VM ikke gleder meg i det hele tatt.

Balkan-avisene Depo Portal og Sport omtaler hendelsen som en skandale. Med oppførselen sin sendte Lovren sjokkbølger gjennom lokalet.

24 Sata skriver at talsperson for det kroatiske forbundet, Tomislav Pacak, kom og beklaget etterpå.

WRESTLING: Wrestleren Mandy Rose ble sparket ut av WWE etter å ha solgt intime bilder på nett. Video: @Mandysacs / WWE / Reporter: Christian Fjermeros Vis mer

Lovren spilte i Liverpool fra 2014 til 2020. Nå er han i russiske Zenit St. Petersburg.

VM avsluttes med finale mellom Argentina og Frankrike klokka 16.00 i dag.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer