Hengt ut som Becks

Etter utvisningen mot Argentina i 98-VM ble ei Beckham-dokke hengt i en lyktestolpe i London. I går var det Aston Villas og Tyrkias Alpay Ozalans tur.

LONDON (Dagbladet): Pausebråket mellom Tyrkia og England i Istanbul, det som startet da Alpay stakk sin høyre pekefinger opp i ansiktet på David Beckham på vei inn til garderoben, vil møte strenge reaksjoner fra UEFA. Det skjønner alle. Det som er umulig å fatte for normale folk, er de såkalte engelske fotballsupporternes reaksjon. Skal de aldri lære?

Hadde det ikke vært for Alex Ferguson, ville David Beckham reist fra England I 1998. Godt oppildnet av ekstremoppslag i tabloidavisene ble United-spilleren gjort til den mest forhatte engelske fotballspilleren noensinne. Familien mottok drapstrusler, Beckham fikk beskjed om at han var uønsket over alt, og på Uniteds bortekamper ble han utsatt for en hatkampanje nesten uten like.

Det var rett og slett umulig å være Beckham i England fordi han dumt og klønete nok var blitt utvist i en fotballkamp.

I dagene som kommer - og dem kan det bli mange av etter at Aston Villa sier klubben først ønsker å selge ham når overgangsvinduet åpner igjen 1. januar - er det Alpay Ozalans tur til å føle det samme.

Avis fronter kampanjen

Avisa The Sun går i bresjen for hatkampanjen som nå er startet mot den tyrkiske landslagsspilleren. Han hadde ikke før landet på flyplassen i Manchester da en journalist fra avisa var der og stakk et rødt kort opp i ansiktet hans. Og under overskriften «Reis hjem, din bølle» forklarer avisa at målet er å få Alpay ut av landet. Samtidig vil de at leserne med navn og adresse skal fylle ut et utklippbart «postkort» adressert til Aston Villas styreformann Doug Ellis.

Teksten er som følger:

«Kjære Mr. Ellis. Jeg mener Alpay

er en skam for fotballen, og at

han ikke lenger er skikket til å

spille i England. Jeg oppfordrer

deg på det sterkeste til å gi ham

sparken umiddelbart.»

Akkurat, ja, ikke skikket - i ei tid der den ene skandalen, politianmeldelsen og FA-granskingen etter den andre rir engelsk fotball.

UEFA vil straffe hardt

Alpay Ozalan må straffes av UEFA for bråket han startet i Istanbul.

TV-bilder fra spillertunnelen viser at flere er i trøbbel.

Beckham stormer etter Alpay, Wayne Rooney langer ut en av sine sinte høyre, og også Emile Heskey kaster seg inn i tumultene med lange armer. David James og Sol Campbell er også i begivenhetenes sentrum. Det samme er et par tyrkiske ledere.

Søndag er det byderby på St. Andrews mellom Birmingham og Aston Villa. Politiet frykter allerede kampen. Men dit kommer ikke Alpay. Når klubben har sagt den vil selge, blir han neppe brukt mer.

Tyrkias landslagssjef Senol Gunes har for øvrig sagt til TV-stasjonen CNN Turk at Alpay ikke kan spille for det tyrkiske landslaget slik situasjonen er nå.

KLAR BESKJED: En Aston Villa-drakt med Alpay Ozalans navn hengt i en lyktestolpe i Birmingham - klubbens hjemby - i går. David Beckham ble utsatt for det samme etter at han ble utvist i kampen mot Argentina under fotball-VM i 1998.