«Henke er overlegent størst»

Svenskene vil ikke sammenligne ham med Solskjær.

• Følg FA-cupen direkte på http://live.dagbladet.no fra kl. 15.

(Dagbladet.no): Dersom man leser svenske aviser om dagen, er det lett å forledes til å tro at Henke Larsson er verdens beste fotballspiller. Det er 35-åringen neppe, men forventningene er uansett skyhøye foran United-debuten mot Aston Villa i dag.

Ikke minst i Sverige - hvor nedtellingen har pågått siden sjokknyheten om Henkes United-eventyr kom 1. desember. De siste dagene har svensk presse gått kollektivt av skaftet. Allerede før han har spilt ett minutt trekkes paralleller til en av de største United-legendene gjennom alle tider, Eric Cantona.

En annen United-legende, Ole Gunnar Solskjær, er derimot ikke i nærheten av å være en like stor spiller som den svenske veteranen.

Tidligere denne uka gjennomførte Aftonbladet en rundspørring blant norske og svenske fotballpersonligheter, med spørsmål om hvem som er størst av nordmannen og svensken.

Bare nordmenn svarer Solskjær

Begge har vært svært avgjørende i Champions League-finale, og begge har en fantastisk målstatistikk i henholdsvis Manchester United og Celtic.

Svenskene er selvsagt ikke i tvil .

VETERANER: Ole Gunnar Solskjær (33) er en legende i Manchester United, men kommer ikke opp mot det Henke Larsson (35) har prestert i løpet av sin karriere, mener svenskene. I dag kan de utgjøre spissparet mot Aston Villa, selv om Sir Alex Ferguson har sådd tvil om akkurat det de siste dagene. Foto: REUTERS
VETERANER: Ole Gunnar Solskjær (33) er en legende i Manchester United, men kommer ikke opp mot det Henke Larsson (35) har prestert i løpet av sin karriere, mener svenskene. I dag kan de utgjøre spissparet mot Aston Villa, selv om Sir Alex Ferguson har sådd tvil om akkurat det de siste dagene. Foto: REUTERS Vis mer

- Man kan ikke sammenligne Henke med Solskjær. Henke er overlegent størst med tanke på hva han har prestert gjennom karrieren i flere klubblag, og ikke minst på landslaget med flere EM- og VM-sluttspill, fastslår avisas kommentator Peter Wennman.

Den tidligere landslagsspilleren Pontus Kåmark er enig.

- Soleklart Henke. Han har mest og størst meritter og har vært en anerkjent målscorer i Europa i flere år. Solskjær har «bare» vært innbytter i United, men har gjort det utrolig bra.

Fotballekspert i SVT, Sladjan Osmnagic, tror bare det er nordmenn som anser Solskjær som den største spilleren.

- Larsson, men jeg har jo et svensk hjerte. Solskjær har bare vært innbytter i stort sett hele karrieren, men likevel imponert stort. I Norge kanskje de svarer Solskjær, men spør du fotballfolk over hele verden tror jeg nesten alle svarer Henke.

Verken Åge Hareide eller Henning Berg vil gi noe skikkelig svar på spørsmålet. VG-kommentator Truls Dæhlie konstaterer imidlertid at Larsson har det største navnet internasjonalt.

En professor og farsfigur

Klokka 15 i dag kommer Sverige til å stå stille. Sir Alex Fergusons har skapt noe forvirring med sine motstridende uttalelser på hvem som kommer til å utgjøre spissparet, men de fleste tror Henke Larsson får tillit fra start.

«Henke er overlegent størst»

«Sir Alex Ferguson er overbevist om at Henrik Larsson kommer til å vinne ligaen for dem. Og britiske avsier skriver spaltemeter om Henke. Men det spiller faktisk ingen rolle om Aston Villa-kampen blir svenskens eneste minutt i en Manchester Unite-trøya. Henke er nemlig Uniteds nye Cantona», skriver Expressens kommentator Robert Börjesson.

Og begrunner den oppsiktsvekkende påstanden slik:

«Henke Larsson er akkurat den professoren og farsfiguren Uniteds unge spillere trenger.»...«Briljante spillere skal bli enda bedre gjennom å få trene med kongenes konge Larsson.»

Expressen kan også avsløre at United-fansen allerede har laget spesialskrevne sanger til Larsson.

- Det er mulig vi synger «Sverige, Sverige, Sverige», sier supportersjef Craig Dilley til avisa.

- Visa dem nu!

Aftonbladet kommentator Peter Wennman er egentlig Manchester City-fan, men begår det verste mytteriet en fotballsupporter kan gjøre når Henke entrer Old Trafford i dag.

«Ikke ta det ille opp, dere som elsker Aston Villa og Olof Mellberg, men i ettermiddag er jeg United-fan, til tross for at jeg har et betydelig antall Manchester City-drakter hjemme. Det er jo så spesielt, dette.»

«Henke er overlegent størst»

Han fastslår at ikke bare hele Sverige, men også hele England vil følge hvert minste spark på ballen fra Henke Larsson i dag.

«Hele Fotball-England følger i dag en svensk 35-årings minste bevegelse. Når BBC sender direkte fra Old Trafford, Match of the Day, kommer alles øyne til å være rettet mot Henke Larsson. Jeg sier bare (og dette gjengis best på svensk):

Kör Henke, visa dem nu!»

• Din mening: Kan Solskjær måle seg med Larsson?

<B>FERGIE-FAVORITT</B>: «Det mest rørende av alt er hvor høyt Sir Alex Ferguson virker å elske Larsson» , skriver Expressens kommentator.