Henning Berg: - Har slått «Fenomenet» tre ganger

Ronaldo (34) kjempet med tårene da han i dag kunngjorde at han legger opp. Henning Berg møtte spissfenomenet tre ganger i løpet av karrieren - og vant hver gang.

GOD STATISTIKK: Ronaldo i kamp mot Henning Berg da Norge slo Brasil 4-2 i en treningskamp på Ullevaal i 1997. Bak til venstre: Alf-Inge Haaland. NTB-foto: Lise Åserud
GOD STATISTIKK: Ronaldo i kamp mot Henning Berg da Norge slo Brasil 4-2 i en treningskamp på Ullevaal i 1997. Bak til venstre: Alf-Inge Haaland. NTB-foto: Lise ÅserudVis mer

(Dagbladet): - Ja, jeg har en fantastisk statistikk mot Ronaldo, og det er selvsagt litt gøy å se tilbake på en dag som denne, når han har bestemt seg for å legge opp, sier Henning Berg (41) til Dagbladet.
To tap mot Norge Ronaldo, som tre ganger ble kåret til årets fotballspiller i verden i sn karriere, møtte Berg i to landskamper for Brasil — og i én kvartfinalekamp i Champions League for Inter. Alle tre kampene endte med seire for Berg og henholdsvis Norge og Manchester United.

- Vi slo Brasil 4-2 i treningskamp på Ullevaal i 1997, da spilte Brasil med både Romario og Ronaldo på topp. VM i 1998 husker vel de aller fleste, da vi slo Brasil 2-1 i gruppespillet i Marseille. Året etter vant Unied 4-2 mot Inter på San Siro. Mektige opplevelser alle tre, forteller Berg.

- Hvordan vil du beskrive Ronaldo som spiller?
- På sitt beste var han ekstremt god, og det er ikke tilfeldig at han er blitt kåret til verdens beste i spiller tre ganger. Han hadde enorm gjennombruddskraft, gode dribleferdigheter, og var i tillegg en god avslutter både med beina og hodet. Jeg var nok heldig som ikke møtte ham når han var på sitt aller beste, sier Berg.

Kjempet med tårene I dag kunngjorde den ustoppelige målscoreren, som skaffet seg tilnavnet «Fenomenet», at han legger opp. 34-åringen kjempet med tårene da han snakket om sin beslutning på en pressekonferanse i São Paulo.

- Det har vært en vakker, følelsesladd og vidunderlig karriere. De to siste årene har jeg hatt en lang rekke skader, det ene beinet etter det andre og den ene muskelen etter den andre. Smertene fikk meg på tanken om å legge opp, sa han.

Hetset av fansen Hets fra fansen etter at Corinthians ble slått ut av Copa Libertadores i innledende runde kan nok også ha bidratt.

Ronaldo fortalte også at han for fire år siden fikk fastslått at han har en lidelse som påvirker skjoldbruskkjertelen og fører til nedsatt forbrenning. Det finnes medisiner mot lidelsen, men de er ikke tillatt for fotballspillere på grunn av antidopingreglementet.

- Jeg ville oppklare dette på den siste dagen av karrieren min. Mange vil sikkert nå angre på at de har spøkt om vekten min, men jeg er ikke sint på noen, la han til.

Stor karriere Ronaldo ble verdensmester to ganger og står igjen som tidenes mestscorende i VM-sluttspill med 15 mål. Han var europaproff i 14 år og spilte for klubber som PSV Eindhoven, Barcelona, Inter, Real Madrid og Milan.

Ronaldo scoret 62 mål på 97 landskamper for Brasil. Han ble verdensmester første gang i 1994, uten å spille et minutt da han var 17-årig læregutt i troppen i USA i 1994.

Fire år senere var han den store stjernen da Brasil spilte seg fram til finale, men etter at han fikk et anfall på hotellet finaledagen ble et Ronaldo-løst Brasil knust 3-0 av Frankrike.

Revansj i 2002 I 2002 revansjerte Ronaldo seg som toppscorer og VM-konge da Brasil tok sin femte tittel, og selv om Brasil røk ut i kvartfinalen i 2006 rakk han først å sette VM-scoringsrekord.

Ronaldo har de siste årene vært mest forbundet med skader og skandaler, og det er lenge siden han var mer enn en skygge av den notoriske målscoreren han en gang var.


FINITO: Ronaldo har spilt sin siste fotballkamp på toppnivå. «Fenomenet» kjempet med tårene da han i dag offentliggjorde at han legger opp. Foto: Ricardo Moraes/SCANPIX/Reuters
FINITO: Ronaldo har spilt sin siste fotballkamp på toppnivå. «Fenomenet» kjempet med tårene da han i dag offentliggjorde at han legger opp. Foto: Ricardo Moraes/SCANPIX/Reuters Vis mer
BEST I VERDEN:: Ronaldo ble to ganger verdensmester for Brasil i løpet av karrieren, i USA i 1994 og Korea/Japan i 2002 (bildet). Foto: AFP/ Antonio Scorza/AFP
BEST I VERDEN:: Ronaldo ble to ganger verdensmester for Brasil i løpet av karrieren, i USA i 1994 og Korea/Japan i 2002 (bildet). Foto: AFP/ Antonio Scorza/AFP Vis mer
Henning Berg: - Har slått «Fenomenet» tre ganger