Henning kapret tredjeplassen foran Petter

Vant brødreduellen.

STERK AVSLUTNING: Henning Solberg kjørte fremragende i to av dagens fartsprøver og kapret tredjeplassen i Polen. Foto: EPA
STERK AVSLUTNING: Henning Solberg kjørte fremragende i to av dagens fartsprøver og kapret tredjeplassen i Polen. Foto: EPAVis mer

||| Henning Solberg vant brødreduellen mot Petter og ble belønnet med plass på seierspallen i Rally Polen søndag.
Brødrene utkjempet en forrykende duell om det som helt til siste fartsprøve så ut til å bli fjerdeplass.

Da Jari-Matti Latvala på den 2,5 kilometer lange publikumsprøven kjørte i en oljetønne og måtte bryte, rykket imidlertid Henning opp på seierspallen.

— Jaris avkjøring skal ikke gå an, men dette tar vi som vår stang inn for året. Vi har mistet pallplasseringer før, nå fikk vi en tilbake, sa Henning Solberg.

Han vant to fartsprøver søndag, mens Petter vant en.

Petter tapte tid
Petter hadde 1,3 sekund til gode på broren etter lørdagens etappe, men tapte det forspranget for godt på første fartsprøve søndag. Peilepinnen for motoroljen falt ut, og frontruten ble full av olje. Sikten ble bare dårligere ved bruk av vindusviskerne.

— Jeg er ganske sikker på at jeg skulle klart å holde Henning bak meg om ikke det hadde skjedd, sa Petter, som tapte 12,5 sekunder til broren på den prøven.

Henning trygget overtaket med seier på de to følgende fartsprøvene. Brødrene rykket også opp en plass da Sebastian Ogier måtte bryte med motorhavari da han lå på fjerdeplass.

Petter vant publikumsprøven som avsluttet rallyet, men da var det for sent. Henning vant brødreduellen med 18,6 sekunder.

— Det har vært et utrolig raskt rally. Vi har kjørt helt på grensen til det forsvarlige, og likevel slitt med å holde samme fart som de andre. Vår gamle bil mangler rett og slett nok hestekrefter til å kunne fighte ordentlig med de nye når prøvene er så raske som her, sa Petter Solberg.

Dramatikk
Mikko Hirvonen sørget for finsk seier. Ford-føreren overtok dermed ledelsen i VM fra Sebastien Loeb, som ødela sine sjanser med stort tidstap fredag.

Latvala var på en trygg annenplass og skulle bare trygge dobbeltseier til Ford og Finland, men så slurvet han og ordnet en uventet dramatisk avslutning.

Både hjuloppheng og styring ble ødelagt da han krasjet i oljetønnen. Etter desperat å ha prøvd å få bilen fri og få den i gang, henga Latvala og kartleser Miikka Antila seg til å dytte bilen inntil de innså at det var nytteløst.

Dermed rykket Loebs Citroën-teamkollega Dani Sordo opp til annenplass og Henning Solberg til siste pallplass.

Stallordre
Loeb avanserte til 7.-plass da Citroën ordnet det slik at deres øvrige biler endte bak tittelgrossisten.

Både Conrad Rautenbach og Jevgenij Novikov lot seg slå med noen sekunder, og Loeb er dermed bare ett poeng bak Hirvonen når fire rallyer står igjen i år.

— Det var et fantastisk rally, helt perfekt fra start til slutt. For første gang har jeg vunnet to runder på rad, og kanskje tar jeg den tredje også i Finland, sa Hirvonen.

(NTB)

NY VM-LEDER: Mikko Hirvonen har nå overtatt ledelsen i VM-sammendraget, etter at Sebastien Loeb fikk trøbbel denne helga. Foto: REUTERS
NY VM-LEDER: Mikko Hirvonen har nå overtatt ledelsen i VM-sammendraget, etter at Sebastien Loeb fikk trøbbel denne helga. Foto: REUTERS Vis mer