TAKK FOR NÅ: Frode Thai fra Kanarifansen takket Henning Berg etter pressekonferansen i dag. Berg er ferdig i Lillestrøm etter tre år som hovedtrener.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TAKK FOR NÅ: Frode Thai fra Kanarifansen takket Henning Berg etter pressekonferansen i dag. Berg er ferdig i Lillestrøm etter tre år som hovedtrener. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Hennings væremåte har vært stabilt dårlig

Ekspertene er ikke overrasket over at LSK sparker Berg.

(Dagbladet): I dag ble det bekreftet på en pressekonferanse på Åråsen: Henning Berg er ferdig som trener i Lillestrøm.

Uenighet om veien videre og varierende sportslige resultater var begrunnelsen fra styret til Per Mathisen, som også pekte på uenighet om profileringen av klubben som en årsak.

TV 2s tippeligaekspert Bengt Eriksen mener Henning Bergs framtoning utad kan ha vært med på å gjøre jobben vanskelig. Berg sa senest til Romerikes Blad i helga at han har forsøkt å bli oppfattet mer positiv - uten at Eriksen syns det har lykkes.

- Jeg syns Hennings væremåte har vært stabil, men dessverre litt stabilt dårlig. Han skulle bli blidere, men det har han ikke blitt - det ser ikke så veldig lystbetont ut, det ser trist og leit ut. Det er en væremåte Henning har lagt seg til, men det har ikke hjulpet ham, sier Eriksen til Dagbladet.

Han er ikke overrasket over at Berg nå er ferdig på Åråsen.

- Henning har slitt med å få det til etter en god stund i klubben, og det er ikke veldig mange synlige tegn på bedring av spillet. Det var veldig gode tendenser på første del av fjoråret, med en backfirer som nesten ikke slapp inn mål, gode, offensive sidebacker i Eriksen og Essediri, men det har lugget litt, sier Bengt Eriksen.

- Hvor mye har det betydd at nøkkelspillere som Ujah, Nosa og Søgård har forsvunnet?

- Det et moment at mange spillere er borte, men man må også spørre om hvilke premisser de var der på. Dersom spillere som Nosa og Ujah var der for at LSK skulle få dem gode og så selge dem, og Henning var inneforstått med det, da kan ikke Henning skrike om det i etterkant. Det er lite som tyder på at LSK skulle bygge laget rundt disse, og da har man startet i feil ende med tanke på lagbyggingen, mener Eriksen.

Likegyldighet
NRKs tippeligaekspert Hallvar Thoresen mener det har blitt et problem for Lillestrøm at klubben skaper mindre oppmerksomhet enn tidligere.

Mange har kritisert måten Henning Berg har framstått i media, men i tillegg har det blitt ropt varsko om det som oppfattes som en likegyldighet til kanarifuglene blant folk både i nærmiljøet og ellers.

- Jeg sitter med det samme inntrykket, selv om det er vanskelig å svare på hvorfor, sier Thoresen til Dagbladet.

FOR MYE MAKT: Men Henning Berg har fått den makta av sjefene sine, påpeker TV 2s Bengt Eriksen.  Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FOR MYE MAKT: Men Henning Berg har fått den makta av sjefene sine, påpeker TV 2s Bengt Eriksen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Det har med resultater å gjøre over tid. Åråsen har ikke vært det fortet det var tidligere, tidligere hatet andre lag å dra dit, og det gjør de ikke lenger. Nå kan man nesten ta tre poeng der uten å få skrubbsår, sier han.

Samtidig stilles det spørsmål ved investor Per Bergs rolle i Lillestrøm.

Per Mathisen avviser kontant at Bergs uttalelser i det siste har hatt innvirkning på avgjørelsen om å sparke treneren - det tror heller ikke Hallvar Thoresen.

- Først og fremst er det en prosess som jeg ikke vet hvordan har foregått. Det er ikke sikkert Per Berg mener akkurat det som har blitt fremstilt i media. På generelt grunnlag mener jeg det bør være fotballkompetansen som skal styre sånne avgjørelser, men jeg tror ikke Per Berg har operert på den måten som antydes, jeg kan ikke tenke meg at han har gjort det på den måten, sier Thoresen.

Har ikke stjålet makt
Bengt Eriksen mener samtidig det er andre folk i LSK-systemet som bør ta en titt på jobben de har gjort, og peker på paradokset i at kritikerne har ment Henning Berg har bestemt for mye på Åråsen.

- Jeg vil foreslå at alle bør tenke gjennom det, som alltid når en klubb er ute og kjøre. De som skylder på at Henning har fått mye makt, må huske på at det er folk som har delt ut den makta, og det er disse som nå sier at nok er nok. Jeg syns ikke det er heldig at Henning har hatt så mye makt, men han har jo ikke stjålet den makta. Ingen kan komme til meg og si at én mann kan kjøre en klubb i grøfta, sier Eriksen til Dagbladet.

Både Thoresen og Eriksen mener samtidig at Lillestrøm er en klubb som kan sikte høyere enn der de plasserer seg i Tippeligaen for øyeblikket.

- Det er ikke så lenge siden LSK tok noen fjerdeplasser. De har vært en av de fem store helt siden vi fikk nytt divisjonssystem i 1963, og jeg syns de skal ta mål av seg til å bli blant de fem beste i serien, sier Bengt Eriksen.

- Posisjonen deres er svekket i forhold til for 10-20 år siden. Da var de laget å slå, det er de ikke lenger. Men jeg tror de har ambisjoner om å være topp fem i Norge, og det er realistisk, mener Hallvar Thoresen.

LIKEGYLDIGHET: NRKs Hallvar Thoresen har også et inntrykk av at LSK har mistet appell de siste årene.
Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
LIKEGYLDIGHET: NRKs Hallvar Thoresen har også et inntrykk av at LSK har mistet appell de siste årene. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer