Henriette (13) gjorde tidenes lengste hopp i Renabakken

RENA (Dagbladet): - Målet mitt er å hoppe skiflyging og sette verdensrekord for jenter, sier Henriette Smeby (13) fra Raufoss etter gårsdagens 107-metershopp i 90-metersbakken på Rena. Ingen har noen gang hoppet lenger i den minste NM-bakken.

Henriette var prøvehopper under gårsdagens kombinerthopprenn. Uredd kastet hun seg utfor hoppet, og fløy som en fugl nedover mot overgangen. - 107 meter! kom det like etter i høyttaleren. Det var to meter lenger enn Tommy Ingebrigtsens rekord fra vårrennet i 1995.

Kjempetalent

Henriette Smeby har lenge vist at hun er et kjempetalent i hoppbakken. Selv om hun hadde stor fart, er 107 meter imponerende i en bakke med kritisk punkt på 90 meter. Uansett fart og forhold skal det stort mot til for å lande så langt ned mot overgangen.

- Jeg har hoppet siden jeg var fire år, og er aldri redd oppe på toppen. De første hoppene gjorde jeg i Lønnbergbakken, like ved der jeg bor. Rekorden min er på 128 meter, satt i den store OL-bakken på Lillehammer.

- Den store drømmen er en gang å få hoppe skiflyging, og slå verdensrekorden til østerrikske Eva Ganster på 167 meter, sier Henriette Smeby til Dagbladet.

Ingen renn

Til daglig går hun i åttende klasse på ungdomsskolen på Raufoss. I tillegg til hopptreningen driver hun også med kampsport. Utenom idretten er målet hennes å bli arkitekt.

- Det som er synd med hoppingen, er at jeg ikke får lov til å konkurrere sammen med gutta. I min årsklasse er det bare ei jente til som hopper, Stine Lobben fra Vikersund. Dermed blir det ingen renn på meg i vinter, bare trening og prøvehopping, sier Henriette Smeby.

Gutta i 13-årsklassen synes også det er synd at Henriette ikke får lov å konkurrere. Stort sett er det bare Norges Skiforbund som er imot likestilling i hoppbakken.