Friidrettstalentet Henriette Jæger (16):

Henriette (16) sjokkerer Friidretts-Norge

Henriette Jæger ser ut til å bli det neste store navnet i norsk friidrett. I NM knuste hun seniorløperne og satte ny personlig rekord.

PARKERTE KONKURRENTENE: Henriette Jæger (t.h) er et av Norges største idrettstalenter. DFoto: NTB Scanpix
PARKERTE KONKURRENTENE: Henriette Jæger (t.h) er et av Norges største idrettstalenter. DFoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Talentet representerer klubben Aremark, og har over lengre tid vært sett på som et av de aller største friidrettstalentene i landet. Jæger har egentlig mangekamp som sin hovedsatsing, men forbedret sin egen personlige rekord med hele tre tideler på 60-meter da hun tok NM-gullet.

Den nye bestenoteringen lyder på 7,37. Til sammenligning er verdensrekorden på 6,92 og holdes av russiske Irina Privalova. Den ble satt i 1995.

Det kom også som et sjokk på hovedpersonen selv.

SPURT: Jacob Kiplimo fikk en uhyggelig overraskelse i siste sekund i gateløpet St.Silvester Road Race i Sao Paulo, Brasil. Vis mer

- Det var helt sjukt. Jeg hadde ikke sett for meg at dette kunne skje i det hele tatt. Jeg hadde en god dag, jeg er i veldig bra form og hadde trent godt, men nivået er tøft. Helene Rønningen, som kom på andreplass, har mange medaljer, og Ezinne (Okparaebo) har norsk rekord. Nivået har ikke vært så godt på mange år. Derfor var dette helt vilt, sier Henriette Jæger til Dagbladet.

Samtidig forteller hun at det neppe var alle som var like fornøyde med at en 16-åring stilte til start og knuste alle konkurrentene.

- Man ser at det ikke er mange som synes det er så kult, og også lar være å gratulere. Men det skjønner jeg. Jeg er ung, og kommer inn å gjør det bra. Det er klart det ikke er populært, sier hun ærlig.

- Kjempeboost

Motivasjonsmessig er dette som en drøm for Jæger. Det gir henne enda større lyst til å satse knallhardt. Samtidig mener hun det også handler om å legge gullet bak seg.

- Dette er en kjempeboost. Men jeg kan ikke leve på dette resultatet. Det hjelper ikke å skryte av gamle prestasjoner, sier hun ydmykt.

TALENT: Henriette Jæger. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån
TALENT: Henriette Jæger. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån Vis mer

Hun drømmer om å delta under senior-EM i august.

- I år er det U18-VM som er hovedmålet. Senior kan gå, men det er svært tøffe krav der.

- 200 meter er nok min sterkeste øvelse. Den sterkeste før har vært lengde, men jeg føler at jeg ikke har fått ut potensialet mitt helt der.

På spørsmål om hva som er hennes store idrettsdrøm, er hun derimot litt mer nølende. 16-åringen vil gjerne være med å kjempe helt i verdenstoppen, men er fullt klar over at det krever mye for å komme dit.

- I framtida kanskje. Jeg tenker ikke så veldig mye på det. Jeg kan plutselig bli skada, og man vet aldri hva som skjer. Jeg må egentlig ta alt som det kommer. Nøkkelen blir riktig trening, holde seg skadefri og å ha glede av trening, sier Henriette Jæger.

- Ikke systematisk

For henne har det å ha glede av trening vært mye av nøkkelen til at hun nå er i ferd med å bli en sensasjon i så ung alder. Samtidig kommer hun med en avsløring.

- Treninga er ikke systematisk, sier hun mens hun ler.

- Jeg gjør det jeg liker å gjøre, når jeg føler for det. Vil jeg hoppe hekk, gjør jeg det. Vil jeg trene sprint, gjør jeg det. Jeg tror det er derfor jeg har blitt så god. Jeg trener for det meste alene, men har med meg to gutter på min egen alder jeg er jevngod med. Det har hjulpet meg mye, sier hun.

Men hun erkjenner at treninga har endret seg noe, og sannsynligvis vil gjøre det i enda større grad framover.

- Nå må jeg legge litt mer til rette og planlegge treningene, sånn at jeg unngår skader.

Hun forteller at det på langt nær alltid har vært sånn at hun har vært best. Da Jæger var yngre, hendte det ofte at hun havnet sist og var langt bak. Så skjedde det noe.

- Jeg var vel 13 år første gang det virkelig gikk bra. Før det var jeg ikke noe i det hele tatt, og havnet ofte sist. Det var en vinter hvor det plutselig bare sa pang. Jeg skjønte ingenting. Det ga meg enormt med motivasjon å se at jeg plutselig slo de konkurrentene jeg var så langt bak, sier hun entusiastisk.

ALLSIDIG: Henriette satser egentlig på mangekamp, men mener hun er best i sprint. Foto: PRIVAT
ALLSIDIG: Henriette satser egentlig på mangekamp, men mener hun er best i sprint. Foto: PRIVAT Vis mer

Fått Ingebrigtsen-råd

Hun har hatt kontakt om utviklingen sin med toppene i friidrettsforbundet. Jæger har også fått råd fra noen av de aller største norske utøverne.

- Jeg har pratet litt med Amalie Iuel og Ingebrigtsen-brødrene. De sier mye av det samme som jeg sier om tålmodighet. Jeg må bare stå på for å bli så god jeg kan, sier hun.

Steinar Hoen, sjef for Bislett Games, er mektig imponert over Jæger, og selv om han hovedsakelig jobber med de største stjernene innen friidretten til hverdags, var han til stede under NM og fikk sett henne i aksjon.

- Hovedfokuset mitt er de beste i verden, men jeg har allerede lagt godt merke til, og hørt mye om henne. Det Jæger leverte i NM-helga var knallsterkt. Det er veldig imponerende å se nivået hun er på, tross sin unge alder, sier Hoen til Dagbladet.

- Når håper du hun er klar for å være med i Bislett Games?

- Forhåpentligvis allerede neste år. Ingen er for unge. Det er resultatene som teller, sier Hoen, som samtidig skryter voldsomt av nivået på den neste generasjonen med utøvere som kommer opp.

- Ikke bare har vi fantastiske utøvere i verdenseliten med Warholm og Ingebrigtsen-brødrene, men det gror også godt under. Det er veldig mange nå. Av erfaring er dette litt sånn som det var 90-tallet, uansett om det gjelder fotball eller friidrett. Noen går foran, og da rekrutteres det voldsomt i den neste generasjonen, sier Hoen.

KRANGLER: Amalie Iuel anklager Karsten Warholm for å jukse med bildene. Warholm svarer på tiltalte. Reporter/video: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø Vis mer

Trener opp mot 14 timer i uka

Jæger går nå på førsteåret på Wang videregående skole i Fredrikstad. Hun bor fortsatt hjemme, ettersom hun trenes av mor, Unn Merethe Jæger, og gjør det meste av treningsarbeidet i Aremark. Det gjør at det blir lange dager.

- Hverdagene er ganske lik andre på min alder, men det går mye tid på buss. Jeg pendler en og en halv time hver vei, og er hjemme rundt klokka 17.00 hver dag.

- Skolen legger til rette for treninga, så jeg får trent i skoletida. Det negative er at det er langt. Det er gode trenere på skolen, og jeg får fokusert på spyd. Det får jeg ikke gjort hjemme, for vi har ikke fasilitetene til det, sier Jæger, som anslår at hun trener mellom 13 og 14 timer i uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer