I STORFORM:  Henrik Christiansen forbedret sin egen norske rekord med over fire sekunder da han ble nummer fem i finalen på 800 meter i svømme-VM onsdag.
Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix
I STORFORM: Henrik Christiansen forbedret sin egen norske rekord med over fire sekunder da han ble nummer fem i finalen på 800 meter i svømme-VM onsdag. Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpixVis mer

Henrik (18) har svømt seg inn i verdenseliten nærmest over natta

Er Norges nye svømmestjerne.

(Dagbladet): Henrik Christiansen (18) er blitt et spennende norsk navn til Rio-OL etter den imponerende 5. plassen i VM i går.

18-åringen fra Lillestrøm har - nærmest over natta - svømt seg helt inn i verdenseliten etter at han i går knuste sin egen norske rekord med over fire sekunder, og tok en råsterk femteplass på 800 meter fri i svømme-VM i Kazan i Russland.

Da tavla viste tiden 7.45,66 var det nesten så han ikke trodde sine egne øyne.

- Jeg hadde håpet på 7.48, eller kanskje 7.47 - men 7.45, det er helt vanvittig, overraskende og utrolig gøy, sa Henrik Christiansen til Dagbladet etter monsterløpet.

Før VM startet hadde 18-åringen den 24. beste tiden av deltakerne på 800 meter fri. Nå er han den femte beste i verden.

Like bak bronsen Han var bare halvannet sekund bak VM-bronsen på distansen - og 800 meter er ikke engang romerikingens beste distanse.

- Favorittdistansen er 1500 meter. Og det er det som er OL-distansen i Rio, sier han.

Lørdag svømmer han 1500 meter fri i VM.

OL-kravet er allerede innfridd, og nå utelukker ingen at Henrik Christiansen kan ta medalje i Rio om et år - selv om OL i Tokyo i 2020 egentlig er det store målet.

- Mulighetene i Rio-OL vil jeg ikke tenke så mye på nå. Men jeg kan si at jeg gleder meg veldig, sier Christiansen til Dagbladet.

Første siden Dale Oen Svømmekometen senket sin personlige rekord på 800 meter med hele sju sekunder i forsøket på tirsdag - og kvalifiserte seg til finalen som den åttende og siste deltakeren. Der senket han altså rekorden med nye fire sekunder i går.

Gårsdagens VM-finale i Kazan var den første med en nordmann i siden avdøde Alexander Dale Oen ble verdensmester på 100 meter bryst i Shanghai i 2011.

Og at Norge bare har vært i seks individuelle VM-finaler tidligere forteller det meste om Henrik Christiansens prestasjon og talent.

Svømmeforbundets generalsekretær Bjørn Soleng tegner et bilde av en unggutt som er ekstremt seriøs i sitt treningsarbeid - og at han har den drivkraften som trengs for å kunne hevde seg i en verdensidrett som svømming.

- Henrik trener 30 timer i uka, ved siden av full skolegang, sier han til TV 2 Sportskanalen.