Henrik (19) mistet fokus etter VM-suksessen. Tar grep: - Det gikk inn på meg

Hyllet som fremtiden i norsk svømming.

HENRIKS ANDRE HJEM: Svømmetalentet Henrik Christiansen (19) trener i Skjetten Svømmehall.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HENRIKS ANDRE HJEM: Svømmetalentet Henrik Christiansen (19) trener i Skjetten Svømmehall. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

SKJETTEN (Dagbladet): «Vår drøm er et samfunn hvor alle svømmer. Alle er svømmedyktige og aktive i vann for å holde seg i form.»

Dette er visjonen til SSK Skjetten Svømming på Nedre Romerike. Det er her Norges nye svømmestjerne Henrik Christiansen (19) holder til, når han ikke er på reisefot med landslaget.

Det er ikke noen luksusfasiliteter Henrik har tilgang på. Han må pent dele basseng og treningstid med barn og unge som har en drøm om å gjøre det samme som Henrik - lykkes i internasjonal svømmesport.

- Vi gjør mye med lite her, det gjør vi. Jeg ser ikke noen grunn til at dette skal hindre meg i å bli blant verdens beste svømmere. Vi har ganske god tilgang på bassenget, det er kanskje større klubber i større byer som må slåss mer om bassengtid, sier Christiansen.

Over all forventning Når Dagbladet dukker opp trener Christiansen på egen hånd i bassenget. Trener Ronnie Anstensen måtte ta seg av et gjøremål hjemme. Det pleier aldri å skje. Normalt henger treneren som en klegg på bassengkanten, for å få Henrik til å ta ut sitt aller beste på trening.

- Han pusher oss på trening, det er det ikke noe tvil om, sier Christiansen.

Mens Christiansen tar nye svømmetak kommer flere små håpefulle svømmere bort for å se. Barna skjønner at vi er her for å møte klubbens nye stjerne. Alle har et håp om å bli like god som ham en dag.

19-åringen stiller alltid opp for media. Han syns det er «konge» at svømming får sårt tiltrengt oppmerksomhet her hjemme. Det var ikke mange norske journalister til stede da VM i Russland gikk av stabelen i august.

Men så leverte Christiansen over all forventning. Det var ikke mange som så det komme, inkludert ham selv. Det toppet seg da han tok en vanvittig femteplass på 800 meter i Kazan.

- Det er særlig den vi snakker om som er helt.. Den var ikke forventet. Det var mye bedre enn det målet vi hadde satt oss på forhånd, sier Christiansen, som satte fire norske rekorder i mesterskapet.

Mistet fokus Christiansen hadde plutselig blitt stjerne over natta. Det ble selvfølgelig mange overskrifter hjemme i Norge. Alle ville ha en bit av ham. Det var uvant kost for den da 18 år gamle Christiansen. Han mistet rett og slett litt fokus etter den store oppturen.

- Jeg gjorte nok det. Etter 800 meteren hadde jeg to-tre dager med fri før 1500 meteren. Den 800 meteren fikk ligge å godgjøre seg litt for mye de dagene. Det gikk inn på meg. Jeg fikk veldig mye innspill fra sosiale medier. Folk som gratulerte og folk som sa at det her er fremtiden i norsk svømming, at det er Idrettsgalla og alt mulig. Det går nok inn på deg, og du mister nok litt fokus på det som kommer. Du fokuserer litt mer på det som har skjedd og det kan man ikke gjøre i et mesterskap. Da går det som det gikk. Ikke helt på topp, sier Christiansen.

Han hadde som mål å svømme 1500 meter fri under 15 minutter, men ble klokket inn på tiden 15.02,37 i forsøket. Det holdt ikke til finaleplass. Det ble en skuffende avslutning på et mesterskap som hadde vært så positivt.

- Det har vært en lærdom, det er det ikke noe tvil om. Jeg tror vi tar med oss mye av den lærdommen inn mot EM på kortbane nå, og EM langbane mai. Så er det OL, som er denne sesongens mål, sier Christiansen.

Ingen sosiale medier Nå tar 19-åringen og teamet rundt ham grep. Det blir null bruk av sosiale medier under EM i Israel 2.-6. desember.

- Ja, det er en plan vi har. Jeg kommer til å slette sosiale medier. Jeg skal ha telefon for å kontakte trener og familie, og spill til og fra svømmehallen, men jeg kommer til å holde meg unna sosiale medier i EM nå, sier Christiansen.

- Hvor avhengig er du av telefonen?

VENNER I MILJØET: De fleste av Henrik Christiansens venner er en de av svømmemiljøet. Her er han i trimrommet sammen med Ole-Mikal Fløgstad (18) (i midten) og Jørgen Gundersen (20).

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VENNER I MILJØET: De fleste av Henrik Christiansens venner er en de av svømmemiljøet. Her er han i trimrommet sammen med Ole-Mikal Fløgstad (18) (i midten) og Jørgen Gundersen (20). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg ser ikke på meg som en versting, men jeg blir frustrert når det er dårlig internett og jeg ikke får kommunisert. Jeg har på ingen måte noe usunt forhold til det. Jeg kan ikke se for meg at det er noe mer eller mindre enn en vanlig 19-åring.

Men først er det junior-NM denne uka. Et mesterskap som blir brukt for å finspisse formen inn mot EM.

Høydeopphold Christiansen har hatt litt problemer med en skade i oppkjøringen denne sesongen, en skade som heldigvis har begynt å slippe taket. Han har nylig tilbrakt tre uker på høydeleir i Sierre Nevada i Spania.

- Det har egentlig vært ganske greit. Jeg har kun vært i høyden én gang før. Det virker som jeg fikk mye ut av det forrige gang, og jeg gleder meg til å se resultatene nå. Jeg tror det blir spennende, sier han.

Stortalentet tilbringer tusenvis av timer i bassenget hvert år. Han tilbakelegger mengder med meter som er vanskelig for oss vanlige mennesker å fatte. Likevel blir han aldri lei.

- Det er vanskelig å bli lei når det går så bra. Jeg har aldri stagnert. Jeg har hatt fremgang hele tiden. Det er vanskelig å ikke finne motivasjon i prestasjonene jeg får til. Det er sjeldent et problem, sier Christiansen.

Reiser mye Unggutten har mellom 150 og 200 reisedøgn i året. Han forteller at det er tyngre for mamma og pappa enn ham selv. Selv om det alltid er «utrolig digg» å komme hjem, ikke minst til mammas matlaging.

- Svømming krever mye. Når jeg tenker over det så får jeg lov til å reise verden rundt og drive med idretten jeg elsker. Alt blir verdt det. Sånn som hverdagen er så er det ganske annerledes enn andre 19-åringers hverdag. Men jeg får igjen for det.

- Hvordan ser en perfekt hviledag ut for deg?

I FINT DRIV: Henrik Christiansen (19) på kveldsøkta som varer fra 16-19.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I FINT DRIV: Henrik Christiansen (19) på kveldsøkta som varer fra 16-19. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Da drar jeg hjem. Spiser litt. Ellers går det tid med til å ligge i senga, slappe av litt, spille spill, se på tv. Så er det leggetid, for jeg skal opp tidlig morgenen etter. Jeg har tatt et fag på universitetet dette sesmesteret. For å ha litt å gjøre på siden, men jeg kommer ikke til å gjøre det etter jul.

Venner i miljøet De fleste i vennekretsen til Christiansen er personer  i svømmemiljøet. Det er mye lettere å forholde seg til personer som gjennomgår det samme som ham selv. Som forstår hva det koster å satse på toppidrett.

- Jeg er med venner på trening. Det er sjeldent jeg er med noen andre på fritiden. Til tider ja, men som regel sitter jeg hjemme alene på lørdagskvelden og halvsover fordi jeg er sliten. De er flinke til å finne på ting i svømminga. Det er på en måte dette som er vennekretsen, de som er på trening, sier Christiansen.

- Hva er det hardeste med å være svømmer på toppnivå?

- Det krever så utrolig mye mentalt å kunne hevde seg i svømming, som er en så stor verdensidrett. Alle i verden svømmer. Hvis du skal hevde deg må du være der hundre prosent på trening. Og det kan være tøft. Det er forskjell på 98 prosent og 100 prosent. For å kunne hevde deg må du være på de 100 prosentene oftere enn dine konkurrenter. Det kan være litt vrient. Det er likevel litt enkelt når du klarer å finne den gleden i det. Noe jeg føler at jeg klarer å gjøre. Det er ikke noe jeg ser på som et ork, det er noe jeg har lyst til. Da blir det litt enklere å kunne gi de 100 prosentene. Du vet hvorfor du gjør det, sier Christiansen.

Håpet er at 100 prosent vil sørge for edelt metall i framtiden.

Les også: Henrik var dårligst på laget i fotball. Nå er han Norges nye svømmestjerne (krever innlogging)

Stem på Klubben i mitt hjerte i boksen under denne artikkelen.

MÅ DELE: Henrik Christiansen trener i Skjetten Svømmehall med flere andre barn og unge.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MÅ DELE: Henrik Christiansen trener i Skjetten Svømmehall med flere andre barn og unge. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
IKKE BORTSKJEMT: Henrik Christiansen i rommet han trener landtrening.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
IKKE BORTSKJEMT: Henrik Christiansen i rommet han trener landtrening. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer