Friidretts-VM 2019:

Henrik Ingebrigtsen tror på OL-suksess med amputert tå

Selv med arabiske netter i Doha, tror ikke storebror Henrik Ingebrigtsen han kan hamle opp med lillebrødrene i VM i år. Men neste gang ...

MÅ SE SEG SLÅTT AV JUNIORENE: Henrik Ingebrigtsen, til høyre, innser at det er Filip og Jacob som har medaljesjanser i friidretts-VM i Doha denne uka. Selv ser han allerede mot neste år. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
MÅ SE SEG SLÅTT AV JUNIORENE: Henrik Ingebrigtsen, til høyre, innser at det er Filip og Jacob som har medaljesjanser i friidretts-VM i Doha denne uka. Selv ser han allerede mot neste år. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DOHA (Dagbladet): Det er brennhett i VM-byen Doha, og ikke bare på temperaturmåleren. Team Ingebrigtsen har inntatt byen, og både Filip og Jakob er like brennhete medaljekandidater som lufta som omgir dem.

På torsdagens pressetreff i forkant av 5000-meteren, der alle de tre Ingebrigtsen-brødrene stiller til start, var det to brødre som struttet av selvtillit, og en litt mer avmålt.

Helgas VM-program i friidrett:

Lørdag:

Finaleøvelser: Slegge kvinner 18.25, lengde menn 19.40, 10.000 m kvinner 20.10, 100 m menn 21.15, 50 km kappgang kvinner og menn 22.30.

Semifinaler 400 m hekk menn 17.05

Søndag:

Finaleøvelser (5): Stav kvinner 19.40, tresteg menn 20.45, 4 x 400 m blandet stafett 21.35, 100 m kvinner 22.20, 20 km kappgang kvinner 22.30.

Grunnen?

Storebror Henrik tror ikke han har så voldsomt store sjanser til å hevde seg.

- Jeg har ikke så veldig store sjanser i VM. Jeg er ikke i nærheten av å være i den formen som Filip og Jakob er i, de er medaljekandidater på to distanser, sier Henrik på spørsmål fra Dagbladet, via Expressen.

Kan amputere tåa

Til tross for den uvanlige pessimismen, satte altså Henrik Ingebrigtsen personlig rekord på 5000 så sent som i juli i år. Han løper med andre ord raskere i år enn han gjorde da han vant sølv på den samme distansen i EM i fjor.

Problemet er en tå. Det er forøvrig den samme tåa som plaget ham så tidlig som i Rio-OL i 2016, og som pappa Gjert på torsdagens pressetreff mente han like gjerne kunne amputere etter sesongen.

- Det er en slags ultimat mulighet til rett og slett å kvitte seg med den, for det er ikke noe som tilsier at han trenger den. Det er siste utvei å fjerne det som bare er en plage. Da får man glemme det kosmetiske et øyeblikk, sa pappa Gjert Ingebrigtsen til NRK.

På grunn av denne tåa har Henrik ikke hatt på seg piggsko de to siste ukene. Det er en elendig opplading til et mesterskap.

- På papiret er jeg nummer 25 før VM begynner, og bare utfra det kommer det til å bli tøft. Jeg kan ta meg til finalen om alt går min vei, det er det en liten sjanse for, sier Henrik til Dagbladet.

Noen år med motgang

FORBUD: Å vise mye hud eller vise fram tatoveringer, er ikke populært i Doha. Jakob Ingebrigtsen (18) må tre varsomhet de kommende ti dagene. Programledere: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Reportere: Ludvig Holmberg og Philipp Gadd (Expressen) Vis mer

For to år siden, da lillebror Filip vant bronsemedalje på 1500 meter i London-VM, sto han ringside og heiet som besatt. I London satte en skade Henrik helt ut av spill, nå er det bare nesten.

For eldstebroren er det nærmest blitt en vane å se lillebrødrene lykkes på friidrettsbanen, mens han selv står igjen som den som brøytet veien for dem på den internasjonale scenen.

Etter det definitive gjennombruddet med EM-gull på 1500 allerede i Helsinki i 2012, har Henrik tatt medalje i fire utendørs-EM på rad.

I OL i London ble han nummer fem, mens tåa altså gjorde sitt til at han røk ut i semifinalen i Rio fire år senere.

Prestasjonene hans har vært enorme, men fra Rio til nå er det lillebrødrene som har overtatt rampelyset.

- For dem har det gått på skinner fra de ble født, sier han til VG.

- Jeg bor på eget rom, de bor på sitt. De holder på med sitt, jeg med mitt. Slik har det vært i to til tre år, fortsetter han overfor avisa.

Likevel er han langt fra en resignert storebror, til tross for at han lar årets mesterskapsambisjoner forsvinne i ørkensanda som omgir Doha.

For som eldstemann nekter han å godta at lillebrødrene skal trone over ham også i årene som kommer.

- Neste år tar jeg dem, smiler han bak barten, og tenker allerede nå på OL i Tokyo sommeren 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer