Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Henrik Ingebrigtsens lillebror smadrer rekordene hans

Nytt kjempeløp av fjorten år gamle Jakob.

LØPERTALENTET. Henrik Ingebrigtsen har en god løperbror i Filip. Men bak der løper lillebror Jakob fortere og fortere. Foto: Arrangør av Landsbyløpet.
LØPERTALENTET. Henrik Ingebrigtsen har en god løperbror i Filip. Men bak der løper lillebror Jakob fortere og fortere. Foto: Arrangør av Landsbyløpet. Vis mer

Jakob er Henrik Ingebrigtsens lillebror.

Og han smadrer storebrors løpsrekorder.

I fjor slo han Henriks rekord i 13-årsklassen på 1500 meter med 17 sekunder og senket samtidig den 22 år gamle landsrekorden.

- Henrik mener Jakob vil ta alle rekordene hans fram til han er 18-19 år. Så mener Henrik at Jakob skal få slite mer, forteller far Gjert-Arne Ingebrigtsen.

Omregnet topptid Lørdag løp 14-åringen så oppsiktsvekkende fort i terrengløpet Arborettrimmen, at spekulasjonene er i gang for alvor.

Jakob vant sin klasse på 8,09 minutter over distansen 2692 meter, to minutter foran neste mann i mål.

Løypa har en høydeforskjell på 45 meter.

Beregningene tilsvarer med tillegg i distansen og kompensasjon for høydeforskjellen en tid rundt 8.24 på bane over distansen 3000 meter.

Japaneren Yuki Sato løp på 8.24,4 i 2001.

Det er tidenes raskeste 3000 meter av en 14-åring.

Trenes av far - Jeg synes ikke det er enkelt å sammenlikne tider på denne måten, sier Jakob Ingebrigtsen beskjedent til Dagbladet.

Men han går med på at løpet var bra.

- Jeg holdt noenlunde følge med Filip (bror red.anm.) opp til bakketoppen, halvveis i løpet. Det er jeg fornøyd med, forteller Jakob.

Filip er 21 år og vant på ny løyperekord. Tiden ble 7.41. En tid som med samme regnemetode ligger rundt 7.55 på 3000 meter bane.

En tid som ligger langt framme på seniornivå.

Filip imponerte han også.

Men det er lille Jakob på fjorten som får friidrettsfolket til virkelig å sperre opp øynene.

Når de to har en eldre bror som heter Henrik, så er det løperfamilien framfor noen, ikke bare i Norge.

Det er far Gjert-Arne Ingebrigtsen som trener alle tre guttene. Sammen har de oppsiktsvekkende resultater å vise til.

Og ingen vet når det løpet stanser.

- Ekstremt talent Henrik er 23 år og tilhører verdenseliten på 1500 meter. Han tok sølv i EM i Zurich i år etter å ha vunnet sin semifinale.

Filip tok gull i NM på 1500 meter i fjor.

SLÅTT AV LILLEBROR. Henrik Ingebrigtsen blir slått av lillebror Jakob. Aldersrekordene hans faller. Men Henrik er i verdenseliten. Her går det i champagne etter sølv på 1500 meter i EM i Zürich i år. Foto: NTB/Scanpix.
SLÅTT AV LILLEBROR. Henrik Ingebrigtsen blir slått av lillebror Jakob. Aldersrekordene hans faller. Men Henrik er i verdenseliten. Her går det i champagne etter sølv på 1500 meter i EM i Zürich i år. Foto: NTB/Scanpix. Vis mer

Og bak der løper Jakob fortere og fortere.

- Jakob har et ekstremt talent. Det tror jeg at jeg kan fastslå, sier faren.

Han ønsket at Dagbladet skulle bruke bildet fra Landsbyløpet. Fordi det illustrerte Jakobs naturlig effektive løpesett.

- Ikke minst takket være hans utholdelsesmessige kapasitet. Det kan være noe av grunnen til at han gjør det så bra i terrengløp. At han kan holde toppfart lenger enn de fleste, og at han henter seg raskt i nedoverbakkene, mener Gjert-Arne Ingebrigtsen.

Treningsivrig Jakob Ingebrigtsen løper av ren glede, som sine brødre.

11 år gammel løp han sju mil i uka. Året etter økte han med en mil. I år løper Jakob ni mil i uka.

- Det er ikke så mye. Han trener faktisk ikke like mye som gutter på hans alder i andre idretter, mener faren.

- Jakob slår aldersrekordene til Henrik og Filip. Men det har nok sin årsak i at de to drev med ski om vinteren. Jakob har spesialisert seg på løping tidligere enn de to andre, forklarer faren.

Tretthetsbrudd Jakob pådro seg et tretthetsbrudd i foten i fjor. Rett og slett fordi han elsker det å løpe litt for høyt.

- Jakob er avhengig av å bruke spesialsåler på grunn av en feil beinstilling. Han må benytte disse sålene både i trening og på fritiden, alltid, forklarer faren.

Jakob Ingebrigtsen deltok i to løp på to dager. Den første var på grus over 8,2 kilometer. Det andre løpet var på drøye fem kilometer, også det på grus. Han gjennomførte uten spesialsålene i skoene. Og det medførte en overbelastning som førte til tretthetsbruddet.

- Men den skaden har forsvunnet helt. Nå skal jeg bare trene godt i vinter opp til neste år, sier Jakob.

Faren tror Jakob tar steget opp og vil holde et bra seniornivå allerede om to år.

Han skulle derimot gjerne sett at Jakob ikke tar seg så voldsomt ut i alle løpene han deltar i.

- Men får han på seg et startnummer, løper han det han er god for uansett, sier Gjert-Arne Ingebrigtsen.

SUKSESSPAPPA. Gjert-Arne Ingebrigtsen er pappa til tre løpstalenter av de sjeldne. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
SUKSESSPAPPA. Gjert-Arne Ingebrigtsen er pappa til tre løpstalenter av de sjeldne. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling