Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Henrik Kristoffersen har lært seg Mika Kojonkoskis oppskrift på suksess - "normal is enough"

Morten P. kommenterer.

TREDJEPLASS: Henrik Kristoffersen kjørte i dag inn til en ny tredjeplass. Foto: AP Photo / Giovanni Auletta / NTB Scanpix
TREDJEPLASS: Henrik Kristoffersen kjørte i dag inn til en ny tredjeplass. Foto: AP Photo / Giovanni Auletta / NTB Scanpix Vis mer

HAN GIKK NED på kne og bukket for Felix Neureuther, og det hadde han god grunn til. Henrik Kristoffersen kjenner igjen store prestasjoner når han ser en. Men selv om tyskeren som har bosatt seg på seierspallen (topp tre i fem av seks renn) vant etter en overbevisende andreomgang i Wengen, var det brukbar schwung over Norges beste slalåmkjører også.

Og på pallen er det alltid en fest.

DET ER KNAPT mulig å kjøre en perfekt omgang i slalåm uansett hvor du er i verden. Og i Wengen er det helt umulig. Der er terrenget så krevende og skiftende at det tar deg en gang eller tre hver eneste gang du utfordrer den klassiske Lauberhorn-slalåmen. Skjønt, Marcel Hirscher - han som har vunnet verdenscupen sammenlagt de tre siste sesongene, og som inntil Kjetil Jansrud eventuelt rydder bordet i utfor og Super G er verdens desidert beste alpine skiløper - var veldig nær det perfekte i dette rennet.

Men nesten er ikke nok.

1,24 SEKUNDER LEDET Hirscher med da traseen tok ham midtveis i den første omgangen. Det er sånn som kan skje. Selv Hirscher er ikke immun mot de små marginene. Men ledelsen han hadde da alt glapp i dette rennet forteller at han i hvert fall ikke ønsker å kjøre safe i sammenlagtkonkurransen med Kjetil Jansrud.

Marcel Hirscher er så trygg på seg selv og sine egne kvaliteter at han gir full gass hver eneste gang.

TIL DET STADIET, der selvtillitten styrer kjøringa og nærmest skaper automatikk i kjøringa, synes Henrik Kristoffersen å være på vei også. Tredjeplassen i Adelboden forrige helg, selv om den kom i storslalåm (hans første pallplass i den disiplinen), var et varsel om at formen og tryggheten var på vei. Denne tredjeplassen i Wengen er bekreftelsen. Og når jeg hører Henrik bruke tidligere hopptrener Mika Kojonkoskis visdomsord "normal is enough", vet jeg at tankene og frustrasjonen som førte ham inn i ei lita mental bakevje etter seieren i Levi, er et tilbakelagt stadie.

Henrik Kristoffersen har knekt koden.

Og med Kitzbühel, det klassiske kveldsrennet i Schladming og VM for tur er det timing i særklasse.

FORHOLDENE VAR TUNGE og vanskelige i Wengen. Det liker Henrik Kristoffersen. Som yngstemann i feltet, og med en definert målsetting om å ta seg opp på Hirscher-nivå, og snarere før enn siden bli verdens beste slalåmkjører, er det en del av læreprosessen. For skal du bli verdens beste må du beherske alle forhold.

Og alle skibakker.

FELIX NEUREUTHER, TYSKLAND, Stefano Gross, Italia og Henrik Kristoffersen, Norge. Det var topp tre i Wengen. Tar du med østerrikeren Marcel Hirscher har du de fire som står først i køen for å kjempe om de tre slalåmmedaljene i Beaver Creek i februar. For et par uker siden ville jeg holdt Henrik Kristoffersen utenfor denne lista, men ikke lenger.

Det er igjen fullt mulig å tro på norsk VM-gull i slalåm.

Fordi "normal is enough" for Henrik Kristoffersen.