Henrik må spille 68-runde i dag

ORANGE COUNTY, FLORIDA (Dagbladet): Golfen var under middels, scoren var himmelsk og humøret derfor sprudlende. I dag handler det om å bygge videre på det Henrik Bjørnstad kjempet seg til i går. For selv om scorekortet du kanskje fulgte på nettet i amerikansk sammenheng kan gå under betegnelsen «flawless», så var golfen han spilte veldig langt fra å være plettfri.

FOR Å VÆRE BRUTALT ærlig var Henrik Bjørnstads 67-runde på den femte dagen av PGA Tourens kvalifiseringsskole snarere en sammenhengende rekke av gode tall.

– Jeg slapp unna med det i dag, sier han det gjelder. Og vet hvor heldig han har vært. Men samtidig også veldig god. Fordi han tryllet fram de få, men ekstremt gode slagene da han virkelig trengte dem.

TRE HELT PERFEKTE SLAG ga en nødvendig og magisk eagle på hull sju. Et bunkerslag fra den øverste skuffen åpnet muligen for en gitt birdie på hull 10. Og bare det at Henrik Bjørnstad lå tre under for runden og ni under totalt etter 10 spilte hull, var i seg selv en gave.

Og det som holdt humøret oppe.

– JEG SPILTE IKKE GOLF til tre under par, men heldigvis sto tallene der likevel, sier Henrik.

– At jeg klarte å holde dette sammen til en runde som scoremessig ble veldig bra, betyr at jeg nå er i en god posisjon til å kvalifisere meg for PGA Touren.

Men for all del. Ingen ting er gitt. Og slik det ser ut på resultatlista etter at 90 av 108 hull er spilt, forventes kvalifiseringsgrensen å gå på minus 14 eller minus. Hvilket betyr at Henrik Bjørnstad trolig må komme opp med nesten den samme scoren i dag.

For å nå golfsportens forjettede land.

DET FINE MED DAGENS finalerunde er at Henrik Bjørnstads skjebne ligger i Henrik Bjørnstads hender. Det spiller ingen rolle hva de andre gjør – skyter han en 68-runde, så er han tilbake blant verdens beste spillere på verdens beste golfbaner. Men det finnes selvfølgelig også en nedside ved de 18 siste hullene av PGAs Q-School, en nedside som heter press.

Og som har kommet og tatt mange.

– Det er der hele tiden, sier Henrik Bjørnstad.

– Sånn er det bare. Men samtidig er det et inderlig ønske der også. Om å lykkes.

PÅ HENRIK BJØRNSTADS økonomiske bunnlinje for 2008 vil rettighetene til PGA Touren bety en ekstra null. Det ligger med andre ord minst fem millioner kroner i de 18 hullene som skal spilles i dag – og mye mer om han eventuelt spiller gode turneringer. Men dette økonomiske faktum gjelder ikke bare for Henrik Bjørnstad, det gjelder for alle.

Noen kaller det press.

Andre – hvis koner og kjærester står og gjemmer seg når gubben slår – kaller det et helvete.