Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Henrik sjokkerte langrennseliten, men Filip var enda bedre i fotball: - Norsk fotball er en vits

Mens Henrik Ingebrigtsen (25) banket langrennseliten, tror pappa Gjert at Filip Ingebrigtsen (23) kunne ha blitt en fotballspiller av høyt internasjonalt nivå. Nå sender han stikk mot langrennssporten og norsk fotball.

MANGE TALENTER: Filip og Ingebrigtsen sørget for gull og bronse på 1500-meteren i fridretts-EM i Amsterdam tidligere i sommer. Pappa Gjert tror sønnene også kunne ha hevdet seg i mange andre idretter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MANGE TALENTER: Filip og Ingebrigtsen sørget for gull og bronse på 1500-meteren i fridretts-EM i Amsterdam tidligere i sommer. Pappa Gjert tror sønnene også kunne ha hevdet seg i mange andre idretter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skru tiden åtte år tilbake. Ta turen til Stokke i Vestfold, på Storås langrennsarena, en kald vinterdag. 23. februar 2008 er den spesielle datoen. Det er ti kilometer friteknikk under junior-NM i langrenn.

Ettertiden viser at dette juniormesterskapet var noe for seg selv. En usedvanlig stor mengde av kommende stjerner konkurrerte mot hverandre. Lite visste de om hva de hadde i vente. Enda mindre visste resten av Norge.

Finn-Hågen Krogh vant 18-årsklassen med blant annet Tomas Northug på 4. plass, bare 5,7 sekunder bak Krogh. Heidi Weng ble nr. 2 i 17-årsklassen for jentene 26,2 sekunder bak Kari Øyre Slind. Maiken Caspersen Falla havnet på 3. plass i klassen over. For herrene i 19/20-klassen havnet Tarjei Bø på 6. plass i rennet som Ingvild Flugstad Østbergs bror, Eivind, vant.

Men den som markerte seg aller mest denne vinterdagen var friidrettsstjerna Henrik Ingebrigtsen - med ski under beina. Rogalendingen satte langrennseliten på plass og triumferte hele 55 sekunder foran Lars Anders Hoel på 2. plass i 17-årsklassen.

BESTEMT: Henrik Ingebrigtsen har mye å takke sin far og trener Gjert Ingebrigtsen for på veien mot friidrettstoppen. Samtidig kunne Henrik trolig ha gjort det meget bra også som langrennsløper. Foto: NTB Scanpix
BESTEMT: Henrik Ingebrigtsen har mye å takke sin far og trener Gjert Ingebrigtsen for på veien mot friidrettstoppen. Samtidig kunne Henrik trolig ha gjort det meget bra også som langrennsløper. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ingebrigtsen imponerte mer på langrennsskiene enn det de overnevnte skistjernene gjorde. Dagen etter fylte Ingebrigtsen 17 år. Kort tid senere la han opp etter en samtale med pappa Gjert Ingebrigtsen.

- Jeg husker det rennet. Folk mente Henrik var heldig med forholdene fordi han startet tidlig, men han vant jo temmelig klart da. Jeg sa til Henrik i bilen at hvis du legger skiene på hylla nå, gir du deg på topp, forteller pappa Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Det ble litt diskusjon fram og tilbake, men det endte opp med at Henrik ga seg og rendyrket løpinga. For Henrik var langrennssporten lenge et savn, men han angrer ikke på det i dag.

- Helt forferdelig

Henrik Ingebrigtsen har slitt stort med skader denne sesongen og mener selv han bare er på 70 prosent av sin kapasitet. Likevel tok han EM-bronse i sommer da lillebror Filip triumferte på samme måte som Henrik gjorde i 2012.

- Det går helt forferdelig med Henriks skadeplager, sier Gjert.

- Er det så ille?

- Ja, det er det. Han sier selv han er på 70 prosent av sitt maksimale nivå. Heldigvis kan han kompensere en del av det med sin psykiske styrke.

Likevel er det trolig Filip som er Norges største håp på 1500-meteren i OL. Men 23-åringen kunne også ha hevdet seg på annen arena, ifølge pappa Gjert. Han tror Filip kunne blitt en fotballspiller i verdensklasse, og han tror Henrik kunne oppnådd stor suksess i skisporet.

SLITER: Henrik Ingebrigtsen sliter stort med både hamstringen og en vond tå. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SLITER: Henrik Ingebrigtsen sliter stort med både hamstringen og en vond tå. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Henrik kunne sikkert ha god i langrenn, ja. Jeg tror han kunne ha blitt god uansett hva han hadde satset på, enten sykling eller hva det er. Det gjelder nok mange idrettsutøvere og er mulig hvis man har rett innstilling og jobber hardt nok. Det er det det handler om. Det er ingen som våkner opp som verdensmestere, sier Gjert.

- Det er en mye større prestasjon å gjøre som Henrik og Filip på 1500 meter enn å bli verdensmester i langrenn. Det kan ikke sammenlignes engang. Å prøve å bli best i langrenn, er ikke i nærheten av den samme utfordringen.

- Filip kunne spilt fotball i alle de store ligaene i verden

Da Henrik la skiene på hylla, gjorde hans lillebrødre det samme.

- Alle barna var gode langrennsløpere og stabilt topp 10 i nasjonale renn. Men de sluttet samtidig. Det var en familiebeslutning. Vi valgte å prioritere bort skireisene og spisse satsingen på løpinga. Men samtidig fortsatte Filip og Martin med fotballen, forteller Gjert.

Pappa Ingebrigtsen hyller Filip, nybakt europamester på 1500 meter, som et enormt fotballtalent.

- Filip er en teknisk begavelse i fotball. Han kunne ha gått rett inn på hvilket som helst eliteserielag om han ville, mener Gjert.

- Han kunnne gått rett inn på eksempelvis Sandnes Ulf eller Viking?

- Det er for lavt nivå for ham. Filip kunne spilt i alle de store ligaene i verden.

- Mener du virkelig det?

- Ja. Han kan gjøre hva som helst med fotballen. Det var fotballen han ville satse på. Filip slet mye med allergi, og da var fotballen mer behagelig. Så brakk han kragebeinet i en kamp. Det ble vendepunktet. Da begynte han å løpe mer i stedet.

Filips tunge vei til toppen - og kritikk mot langrenns- og fotballeiren

23-åringens vei fram mot EM-gullet i Amsterdam i sommer har vært ekstremt kronglete. Det gjør den enorme prestasjonen enda mer unik.

FORSVARER NORGES ÆRE: Filip og Henrik Ingebrigtsen tok gull og bronse i EM på 1500-meteren. I OL blir det langt tøffere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORSVARER NORGES ÆRE: Filip og Henrik Ingebrigtsen tok gull og bronse i EM på 1500-meteren. I OL blir det langt tøffere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Filip har slitt mye med allergi og mange ulike bruddskader. Han har gått på et toårig program for å kurere allergiplagene. Det er først i år Filip har hatt en hel problemfri sesong. Det han har fått til i år, er et eventyr. Jeg tror ikke folk forstår hvor stort det er å bli europamester på disse løpsøvelsene. At både Henrik og Filip har klart det, er helt sykt. Det er vanvittig, mener Gjert.

- Langrenn er en sport nesten bare for nordmenn. I fotball er Norge så dårlig at det er en vits. Det er ikke vits å ta med norske fotballspillere på lista over de beste idrettsutøverne i Norge. Det finnes også mange snevre grener i friidretten, som for eksempel spyd.

- Men å løpe, gjør alle over hele verden. Det er en enorm verdensidrett. Det kan ikke sammenlignes med mindre idretter som langrenn og spyd, mener pappa Ingebrigtsen.

- Så dine sønner bør være høyaktuelle kandidater til å bli årets idrettsutøver i Norge?

- Ja, jo, det får vi se på. Det er en stund siden vi har blitt invitert til idrettsgallaen, sier Gjert Ingebrigtsen.

OL-innsatsen har nok mye å si i så måte. Brødrene Ingebrigtsen løper første 1500-meterheat tirsdag 16. august kl. 15.30. Semifinalene går 19. august 01.45 norsk tid, mens 1500-meterfinalen går av stabelen 21. august kl. 02.00 norsk tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!