ENDELIG PÅ PALLEN: - Det føles fantastisk, sa Henrik L'abee-Lund etter tredjeplassen i Sotsji i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ENDELIG PÅ PALLEN: - Det føles fantastisk, sa Henrik L'abee-Lund etter tredjeplassen i Sotsji i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Henrik sto med 30 løp uten pallplassering

I dag lyktes L'Abée-Lund endelig.

Stafettverdensmester Henrik L'Abée-Lund (26) stormet inn til karrierens første plassering på seierspallen i verdenscupen skiskyting etter feilfri skyting i neste års OL-løype.

Oslomannen sparte ikke på noe fra tidlig startnummer. Etter to fulle hus på standplass og en liten nedtur på siste runde, var det bare franskmannen Martin Fourcade og det russiske hjemmehåpet Jevgenij Justjugov som var bedre enn nordmannen.

- Fantastisk
Femteplass fra sesongens første sprint i svenske Östersund var karrierebeste etter 30 verdenscuprenn. I det 31. kunne L'Abée-Lund juble for tredjeplass.

- Det føles fantastisk. Jeg åpnet knallhardt og «fikk» det litt mot slutten. Men jeg er utrolig fornøyd med skytingen og gøy å skyte feilfritt første gang i verdenscupen, sa Henrik L'Abée-Lund til NRK.

Han var sist måned med på stafettlaget som suste inn til Norges femte mesterskapsgull på rad og gikk annen etappe etter Ole Einar Bjørndalen og før Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen.

Tarjei Bø ble nest beste nordmann på åttendeplass lørdag, drøyt minuttet bak Fourcade. Bjørndalen sviktet på siste stående skyting og endte på 44.-plass.

Emil Hegle Svendsen er syk og står over verdenscuprennene i Sotsji.

16. pallplass denne sesongen
Franskmannen Fourcade knuste all motstand, og med feilfri skyting smadret han Justjugov med hele 42,3 sekunder og L'Abée-Lund med 51 sekunder.

Det er utklassing på sprint over 10 kilometer.

Fourcade ble også tidenes første mannlige skiskytter med flere enn 15 plasseringer på seierspallen i løpet av en sesong. Tidligere har Ole Einar Bjørndalen (2001, 2005 og 2009) og Raphael Poiree (2004) vært på seierspallen 15 ganger.

Triumfen var den franske normaldistanseverdensmesterens åttende inneværende sesong og 22. i karrieren.

Fourcade tok ett VM-gull og fire -sølv i tsjekkiske Nove Mesto na Morave sist måned.

(NTB)