TILBAKE: Markus Henriksen scoret ett og var involvert i flere av målene da Norge slo San Marino 8-0. Det var hans første kamp under Lars Lagerbäck. Foto: REUTERS/Alberto Lingria
TILBAKE: Markus Henriksen scoret ett og var involvert i flere av målene da Norge slo San Marino 8-0. Det var hans første kamp under Lars Lagerbäck. Foto: REUTERS/Alberto LingriaVis mer

Markus Henriksen er tilbake på det norske landslaget

Henriksens mentale utvikling: - Viktig å ikke tenke på fotball hele tiden

Mener Lagerbäck er en blanding mellom Høgmo og «Drillo».

SANDVIKA (Dagbladet): Markus Henriksen smiler når han får spørsmål om hvordan det er å igjen være tilbake på det norske landslaget.

- Det er kjempedeilig. Det ble et fint comeback for min del.

For han kaller det et comeback når han spiller sin første landskamp på nesten ett år. Motstanderen var kanskje miniputtnasjonen, San Marino, men Henriksen overbeviste stort i 8-0 seieren.

Til pause sto det 4-0, og trønderen hadde vært delaktig i samtlige.

- Det er opp til treneren å velge, men jeg håper at jeg la inn en god søknad til å få bidra videre. Alle som er på samling har lyst til å spille og man kan bare gjøre sitt beste, sier han.

Mental utvikling

UTVIKLING: Markus Henriksen forteller at han har utviklet seg mentalt. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
UTVIKLING: Markus Henriksen forteller at han har utviklet seg mentalt. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Skader har holdt midtbanespilleren ute av spill både på klubb- og landslag, i en periode han selv beskriver som «tøff».

Fotballspillere lever av og for å spille fotball, men når skaden inntraff følte Henriksen for å få tanker om sporten han elsker på avstand.

- Når man har det litt trått med skader eller dårlige resultater, er det viktig å ikke tenke på fotball hele tiden. Da tror jeg du går inn i en negativ spiral. Det er viktig å koble av og ikke tenke på konsekvenser i fotballen. Fotball er bare artig, og hvis du går inn med den innstillingen tror jeg du lærer mye av det, mener han.

Selv om han selvfølgelig skulle vært foruten den tunge skadeperioden, mener Henriksen at han har fått noe ut av det.

- Spesielt på det mentale, tror jeg at jeg har tatt noen steg. Det høres litt banalt ut, men det jeg har tenkt mye på, er å slutte å tenke. Bare å prøve å være positiv, stå på og jobbe. De som står på mest, lykkes til slutt.

HISTORISK SEIER: Et hattrick fra Moi Elyounoussi og totalt 8 bortemål ga Norge sin største borteseier noensinne. Video: MAX Vis mer

- Blanding av Høgmo og «Drillo»

På grunn av skadene, ble torsdagens kamp mot San Marino Henriksens første under Lagerbäck.

Han mener svensken er en slags hybrid av to tidligere landslagssjefer.

- En liten blanding av Høgmo og «Drillo». Han tenker kanskje litt mer på strukturen og det defensive, og det tror jeg kan passe Norge veldig godt. Vi har ikke verdens beste individuelle spillere, så vi må jobbe som et lag. Det er nøkkelen til suksess for Norge, mener Henriksen.

Midtbanespilleren har ikke alltid vært like fornøyd med rollen han har blitt tildelt på klubblaget, men mener han kom til sin rett i landskampen mot San Marino.

- Det er som boks til boks-spiller jeg får vist fram styrkene mine mest. Jeg er veldig komfortabel når jeg kan ta dype løp fra midtbaneposisjon, for da er det vanskeligere å fange meg, enn når jeg er enda høyere i banen.

Spår en lys framtid

Søndag venter gruppetoer Nord-Irland for Norge. En posisjon landslaget gjerne skulle sett at de var i selv.

Henriksen håper Norge kan avslutte med stil, og vise at potensialet egentlig er større enn den 4.-plassen laget ligger på nå.

- Nord-Irland spiller for å få en god plassering blant de beste toerne, og klarer vi et godt resultat mot dem er det sterkt. Da får vi se hvor vi ligger an i prosessen.

Prosessen er veien mot et bedre og mer konkurransedyktig landslag.

- Jeg tror framtida er lys for Norge. I tillegg til vi på A-landslaget, har vi veldig mange spennende unggutter på aldersbestemte landslag, og som gjør det godt i utlandet. Alle internasjonale landslag gjør det bedre og bedre, og tar nye steg. Der må vi henge med, og klare å ta steget til et mesterskap.