TOK KONTAKT: Henry Hinna har fått et hundretalls støtteerklæringer på mobilen etter at han i går valgte å slutte på dagen i Viking. Blant dem som har tatt kontakt er landslagskaptein og tidligere Viking-spiller Brede Hangeland.    Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TOK KONTAKT: Henry Hinna har fått et hundretalls støtteerklæringer på mobilen etter at han i går valgte å slutte på dagen i Viking. Blant dem som har tatt kontakt er landslagskaptein og tidligere Viking-spiller Brede Hangeland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Henry (82) støttes av Hangeland etter Viking-bruddet

Stavanger koker etter at veteranen ble skviset ut av klubben.

(Dagbladet): En materialforvalter som gir seg i en fotballklubb er under normale omstendigheter ikke engang notisstoff i avisene.

At Henry Hinna (82) i går sluttet på dagen i Viking er derimot blitt en nasjonal snakkis - fordi omstendighetene rundt det hele er såpass spesielle.

Etter 66 år i Viking, de siste 33 av dem som materialforvalter for A-laget, fikk Hinna beskjed om at hans arbeidsoppgaver i fortsettelsen ville begrense seg til vask av tøy.

Klubbdirektør Bjarne Berntsen understreket av veteranen ikke var blitt avskjediget, men han følte det slik selv da han snakket med Dagbladet i går.

- Jeg fikk klar beskjed om å komme meg vekk, det er ikke tvil om det. Men det er helt OK, sa Hinna.

Støttes av Hangeland
I dag pryder han hele førstesida av Rogalands Avis, der han forklarer hvorfor han takket nei til å bli hyllet på Viking Stadion. Engasjementet i Stavanger er enormt, og på mobiltelefonen har det tikket inn over 100 støttemeldinger fra fjern og nær.

Deriblant fra landslagskaptein og Fulham-stopper Brede Hangeland.

- Jeg ante ikke hva telefonnummeret til Brede Hangeland var, men jammen har det kommet melding fra han også, sier Hinna til Dagbladet.

- Hva skriver han?

- Masse fint, får jeg si. Rett og slett.

Hjemme på veggen har Hinna en signert Fulham-drakt som han har fått av Hangeland og Erik Nevland. «Til verdens beste matriss», står det på den.

- Hva med Viking-spillerne, har de gitt lyd fra seg?

- De fleste av dem har også sendt meldinger.

- Rørende med all omtanken?

- Jeg er mest interessert i at dette skal roe seg ned, og at spillerne begynner å tenke på Viking og kampene de skal spille. Nå må det være nok. Verden går videre, sier Hinna, som også har fått en støttegruppe på Facebook opprettet til seg.

- Han heiet meg fram
Vikings hjemmeside snakker flere av spillerne om den høye statusen Hinna har hatt i spillergruppa.

- Jeg har hatt et veldig godt forhold til Henry, han er den første du møter på morgenen, og har vært fin å prate og tulle med. Jeg håper vi skal fortsette å slenge litt med leppa og snakke om gode, gamle dager, sier Indridi Sigurdsson.

- Mitt første møte med Henry var da jeg kom til klubben. Den gang var han blant dem som tok best i mot meg. Han ga meg små oppmuntringer når jeg ikke var på laget og heiet meg fram. Han har vært viktig opp gjennom årene, sier Vidar Nisja.

ENORMT ENGASJEMENT: En materialforvalter på 82 år pryder i dag forsida av Rogalands Avis. Faksimile: Rogalands Avis
ENORMT ENGASJEMENT: En materialforvalter på 82 år pryder i dag forsida av Rogalands Avis. Faksimile: Rogalands Avis Vis mer

Mannen som overtar Hinnas oppgaver er Svein Fjælberg, som er tildelt det administrative ansvaret rundt A-laget. «Herunder også ansvaret for utstyrsavtalen med Diadora og utstyret til A-lagene og elitelagene i utviklingsavdelingen.», opplyser klubben.

Ingen forklaring
Hinna selv har ikke fått noen forklaring på hvordan han ble vingeklippet.

- Nei, jeg vet ikke. Det får jeg sikkert aldri, og det gjør ingenting. Viking har sine planer, og må få gjennomføre dem.

- Har du fått inntrykk av at de har vært misfornøyde med jobben du har gjort?

- De har aldri gitt uttrykk for det. Jeg vet ikke.

- Har du hørt noe fra Viking-ledelsen etter gårsdagen?

- Jeg har ikke hørt noe fra Bjarne (Berntsen, direktør). Den som har ringt er Egil Østenstad. Han kjenner situasjonen og er delvis oppi det selv, sier Hinna.

- Graver meg nesten ned
I mange år har han vært den første til å ankomme treningsfeltet, og den siste til å gå hjem. Overfor Dagbladet anslo han i går at han har brukt mellom 12 til 16 timer daglig på materialforvalterjobben.

I dag kunne han tillate seg å sove «lenge» - og sto ikke opp før klokka var halv sju.

- Hva skal du bruke all denne fritida på?

- I dag skal jeg ikke bruke den på noe som helst. Jeg kan prøve godstolen, den er nesten ikke brukt selv om den er ti år.

- Når tar du turen ned på treningsfeltet for å hilse på?

- Det tror jeg at jeg venter litt med. Jeg kommer nok til å gå på kamper og sånne ting etter hvert, men akkurat nå venter jeg med det. Det må roe seg ned. Det er så mye styr at det er rett før jeg graver meg ned, sier han.

- DET ER NOK, NÅ: Henry Hinna sier oppmerksomheten er så stor at han får lyst til å grave seg ned. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
- DET ER NOK, NÅ: Henry Hinna sier oppmerksomheten er så stor at han får lyst til å grave seg ned. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer