LÆRER BORT AVHØRSTEKNIKKER: Den tidligere kriminaletterforskeren Tom Søreide er hyret inn for å bistå Antidoping Norge, blant annet i Vukicevic-saken. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
LÆRER BORT AVHØRSTEKNIKKER: Den tidligere kriminaletterforskeren Tom Søreide er hyret inn for å bistå Antidoping Norge, blant annet i Vukicevic-saken. Foto: Tor Richardsen / NTB ScanpixVis mer

Hentet inn ekspert på avhør og kriminalsaker

En tidligere kriminaletterforsker bistår Antidoping Norge i Vukicevic-saken.

(Dagbladet): Den pensjonerte politimannen Tom Søreide (58) er hyret inn av Antidoping Norge i etterforskningen av Vukicevic-saken. Det får Dagbladet bekreftet av Antidoping Norge (ADN).

- Det er riktig. ADN har mange flinke medarbeidere og gjør gode intervjuer. Men det er blitt eksta mye arbeid med Vukicevic-saken og andre saker. Derfor har ADN valgt å engasjere en tidligere polititjenestemann med bred erfaring. Det har vi hatt stort utbytte av, sier leder Anstein Gjengedal i ADNs påtalenemnd til Dagbladet.

Kriminaletterforsker Søreide var mangeårig leder av kriminalavsnittet ved Asker og Bærum politidistrikt, men er nå pensjonert. Han har hatt etterforskningsansvaret ved en rekke høyt profilerte saker.

Antidoping Norge har tidligere håndtert saker som først og fremst handler om positive A- og B-prøver. I år har imidlertid ADN fått flere saker på bordet hvor helt andre metoder for granskning er påkrevd. Det gjelder blant annet Kjærgaard-saken i sykling og Vukicevic-saken i friidrett. Her er det ikke laboratorieundersøkelser som gir konklusjoner, men ADNs egen evne til å stille spørsmål og innhente svar.

- Avhørsteknikk Etter hva Dagbladet får opplyst er det blant annet analyse, strategi, avhørsteknikk og etterforskningsstruktur Søreide er hyret inn for å bidra med av kompetanse.

- Nye typer saker gir nye måter for ADN å jobbe på. Den politifaglig kompetansen hjelper oss å bygge opp en mal for slikt arbeid, sier Gjengedal - som selv er tidligere politimester i Oslo.

- Så vidt vi forstår er det blant annet avhørsteknikker den tidligere politimannen bistår med, stemmer det?

- NY TYPE SAKER: Tidligere politimester i Oslo, Arnstein Gjengedal, leder Antidoping Norges påtalenemnd. Han forteller at ADN nå har saker på bordet som krever en annen kompetanse enn tidligere. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
- NY TYPE SAKER: Tidligere politimester i Oslo, Arnstein Gjengedal, leder Antidoping Norges påtalenemnd. Han forteller at ADN nå har saker på bordet som krever en annen kompetanse enn tidligere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

- Ja, det er klart en kompetanse ADN drar nytte av. Men han er hyret inn av Antidoping Norge, så det er daglig leder Anders Solheim som må svare på konkrete spørsmål om arbeidesoppgavene, sier Gjengedal.

Forbudte stoffer - Jeg er ikke beredt til å si noe om dette nå, men vil til uka gi en redegjørelse om prosessen og vårt arbeid med denne saken, sier Solheim til Dagbladet.

- Av prinsipp ønsker jeg ikke å uttale med om de oppgavene jeg påtar meg. Det er det oppdragsgiveren som må gjøre, sier Søreide til Dagbladet.

Overfor Dagbladet har Petar Vukicevic innrømmet å ha forhørt seg om forbudte stoffer. Avisa har avslørt hvordan en kvinnelig utøver ble tatt med til Vukicevics familielege for en hormonprøve. Den tidligere utøveren Einar Inge Aasen har i Dagbladet fortalt om en dop-samtale med Petar som trener. Alt dette skjedde i perioden 2001-2003, og er etter ADNs regelverk foreldet. Likevel valgte ADN å etterforske saken.

- Bør ha info-plikt Gjengedal har tidligere uttrykt at han ønsker at andre organer bør se på saken, fordi den uansett har en etisk og moralsk side. Dette utdyper Gjengedal nå overfor Dagbladet:

- Jeg mener vi nærmest har en informasjonsplikt i saker hvor vi for eksempel ser en uheldig praksis, kommunikasjon i grenseland eller holdninger som ikke er ok.

- Et punkt i Wada-koden gir oss mulighet til å dele informasjon, men det beste er en permanent endring i ADNs regelverk. Det har vi en god dialog med Idrettsforbundet om, sier Gjengedal.