Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Danske fotballspillere streiker

Hentet inn i skjul. Nå må snekkeren Christian (29) stoppe Gareth Bale

Det er kaos i dansk fotball etter at spillerne gikk ut i streik. Den midlertidige danske landslagstrenerens første ord til sine nye spillere var: - Hva heter du?

NYE SPILLERE: Her ankommer to av spillerne som er tatt ut på Danmarks nye landslag treningsanlegget. Danskene stiller utelukkende med ukjente spillere til landskampene mot Slovakia og Wales som følge av en pågående konflikt mellom spillerne og forbundet. Foto: Scanpix
NYE SPILLERE: Her ankommer to av spillerne som er tatt ut på Danmarks nye landslag treningsanlegget. Danskene stiller utelukkende med ukjente spillere til landskampene mot Slovakia og Wales som følge av en pågående konflikt mellom spillerne og forbundet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De danske fotballspillernes motstandere får plutselig lov til å mimre litt tilbake til barne- og ungdomsfotballen denne uka.

Analyse er en viktig del av den moderne fotballen. Når Per-Joar Hansen kjører analyse på motstanderne før de norske landslagskampene, har det norske teamet stålkontroll på formasjon, press, favorittbein og svakheter hos motstanderne.

Slik var det ikke i barne- og ungdomsfotballen. Spesielt på cuper kunne man stå og myse litt over på de ukjente motstanderne og danne seg et bilde av dem.

Men hva de egentlig kunne, visste man ikke før kampen ble blåst i gang.

Streik

Det får (spesielt) Slovakia og (mest trolig) Wales oppleve denne uka.

For den danske spillerforeningen er i streik. Det gjør at Åge Hareide (som også blir hjemme) ikke kunne ta ut noen av de danske stjernene til de to kampene.

Inn har EM-helten John «Faxe» Jensen kommet som midlertidig trener. Jensen ble europeisk mester med Danmark i 1992 og har tatt gull i Danmark med både Herfølge og Brøndby. Men han har ikke tatt ut laget selv.

VIKARIERER SOM HAREIDE: John Faxe Jensen (til venstre), her sammen med Michael Laudrup. Foto: NTB Scanpix
VIKARIERER SOM HAREIDE: John Faxe Jensen (til venstre), her sammen med Michael Laudrup. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det gjorde det danske fotballforbundet. Troppen, som ble offentliggjort i går, består av landslagsspillere i futsal og spillere fra nivå tre og fire i Danmark. Den midlertidige treneren starter altså med blanke ark.

Spillerne ble hentet inn i skjul og troppen ble først offentliggjort da de kom til Slovakia.

Danmark kan bli straffet av det internasjonale fotballforbundet hvis de ikke stiller opp i kampen. Straffen kan være både i danske kroner og i poeng.

Å droppe kampen var dermed helt uaktuelt.

- Jeg snakket med spillerne på flyet nedover. Jeg kjente ingen av dem på forhånd. Derfor måtte jeg snakke med en og en og spørre dem hva de heter og hvilken posisjon de spiller på banen, sier Jensen til Ekstra Bladet.

Snekker

En av dem vikartrener-Jensen ikke kunne navnet på - er 29 år gamle Christian Bommelund Christensen. Han er utdannet snekker, og mellom futsalslagene jobber han. Jægersborg Futsal beskriver 29-åringen på følgende måte:

MÅ STOPPE WALES: Christian Bommelund Christensen. Foto: Jægersborg Futsal
MÅ STOPPE WALES: Christian Bommelund Christensen. Foto: Jægersborg Futsal Vis mer

- Han er en resolutt forsvarsspiller, som gir alt i duellene. Han ligger ofte mer nede enn han står.

Vi kan ta rekken videre. Danske Politiken har gjort grovjobben.

I tillegg til Snekker-Christensen består troppen av keeperen Victor Larsen (23), som til vanlig jobber i avisa Fyens Stifstidene, forsikringsrådgiver og forsvarsspiller Christian Bannis (26), student og midtbaneslugger Adam Fogt (25), og lagerarbeider, hissigpropp og spiss Anders Fønss (30) - for å nevne noen.

En annen som er tatt ut er studenten Daniel Holm, som spiller for 2. divisions-klubben Skovshoved.

Facebook forklarer Holm hvorfor han valgte å takke ja:

- Det er en vanskelig tid for det danske landslaget, og jeg har valgt å hjelpe Danmark og dansk landslagsfotball. Vi elsker å se landslaget spille, og elsker å se dem i internasjonale sluttspill. Hvis det skal la seg gjøre framover, må kampen mot Slovakia spilles. Derfor har jeg takket ja. Det blir den største dagen i livet mitt, og jeg håper at dere vil støtte oss.

Det er altså en vesentlig forskjell opp til Christian Eriksen og de andre stjernene som, vanligvis, blir ledet av Åge Hareide.

Vikartreneren sier det enkelt og greit:

- Dette er den største utfordringen jeg har hatt. I dag hadde laget sin første trening sammen. På andre siden av banen står navn som Martin Skrtel, Marek Hamsík og Ján Gregus.

Vil ha løsning

Nå håper dansk fotball at streiken løses før søndag. Da skal Danmark spille første kamp i Nations League mot Wales. Gruppevinneren i Nations League har mulighet til å sikre seg EM-plass, og derfor er kampen viktig.

Hvis det ikke skjer, blir det spillere fra nivå tre og fire som skal kjempe for landets ære.

President i DBU, Jesper Møller, har gitt klar beskjed om at de ikke forhandler under landslagssamlinger, men de «egentlige» landslagsspillerne har gitt beskjed om at de er klare til å dra på kort advarsel hvis det skulle komme en løsning på bordet.

Vil ha egne sponsorer

Så hvordan har Danmark kommet i denne situasjonen? Konflikten bunner blant annet i forbundenes muligheter til å utnytte kommersielle rettigheter.

Christian Eriksen etterlyser ordnede forhold rundt hva DBU kan tillate seg og hva spillerne skal når de gjør ting i regi av landslaget. Han mener også at spillerne skal ha frihet til å inngå egne, personlige avtaler når de ikke er på landslaget, skriver NTB.

- Vi har fått med oss at DBU prøver å fortelle en historie om oss spillerne, at vi er grådige og ikke tenker på annet enn vår egen lommebok. Men det er da vi spillerne som hvert år henter inn et kjempestort millionoverskudd til DBU, sier Tottenham-stjerna Eriksen til Ekstra Bladet.

Striden kjenner vi igjen fra Norge. Stikkordet er Petter Northug. Han valgte å gå ut av landslaget og bli sponset av Coop, noe som skapte problemer siden Skiforbundet er sponset av Norgesgruppen og konkurrent Spar.

Nå vil de danske landslagsspillerne ha mer kontroll over egne sponsorer.

De danske spillerne har foreslått å forlenge den nåværende avtalen med en måned, slik at de kunne ha spilt kampene mot Slovakia og Wales, men det har det danske fotballforbundet (DBU) nektet å godta.

Det er en prinsippsak, det danske fotballforbundet virker lite lystne på å vike så mye som en millimeter i saken.

  • Slovakia - Danmark kan du se på TV 2 Sportskanalen 20.45 onsdag kveld
Hele Norges coronakart