Lillehammer  20181202.
Norsk pall fra v. Sjur Røthe, Didrik Tønseth og Emil Iversen under mennenes verdenscup 15 km klassisk jaktstart langrenn på Lillehammer.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Lillehammer 20181202. Norsk pall fra v. Sjur Røthe, Didrik Tønseth og Emil Iversen under mennenes verdenscup 15 km klassisk jaktstart langrenn på Lillehammer. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Didrik Tønseth, Sjur Røthe, Emil Iversen og Alexander Bolsjunov langrenn Lillehammer

Hentet inn russisk komet: - Trodde ikke det var mulig

De har trent fram en flott norsk framgang.

LANGRENNSGUTTA har svart på den russiske utfordringen. På vinterens andre klassiske renn var det lett å se hvor bra og riktig det er blitt jobbet med å hente inn de russiske ungguttene som var i ferd med å forandre de tradisjonelle distanserennene i langrenn.

Mens Alexander Bolsjunov var ustoppelig bare for en uke siden, ble det tredobbelt norsk i den klassiske avslutningen på Lillehammer. Didrik Tønseth og Sjur Røthe imponerte med svært høy marsjfart som holdt hovedfeltet unna selv i tett snøvær, mens Emil Iversen spurtet ned Bolsjunov og de andre på oppløpet.

Slik så det slett ikke ut sist helg da den unge russeren lekte med resten av langrennseliten.

DET kommer sikkert til å skje igjen denne vinteren. Så sterk og allsidig er Bolsjunov. Men den store nyheten er likevel den norske framgangen i godt, gammeldags klassisk langrenn.

Der virket vi fragått, men har åpenbart gjort gode grep. Det er årsaken til at hele distanselaget til den nye sjefen Eirik Myhr Nossum opplever framgang.

ALLEREDE før treningen startet i våres, var det Alexander Bolsjunov som satt den norske standarden. Da Eirik Myhr Nossum begynte å studere videoopptakene fra den unge russerens formidable duell med Iivo Niskanen under sist vinters 5-mil i OL, trodde han knapt det han så:

  • Mens finske Iivo fløt fram på sin overlegne teknikk, klarte Alexander å holde farten oppe på mirakuløst vis.

Det så ikke ut som om han skulle ha feste nok til å få skikkelig fraspark, men han hang likevel med Niskanens imponerende tempo kilometer etter kilometer. Bare skibytte og ulik glid gjorde at den 21-årige russeren ikke spurtet inn dette OL-gullet.

DENNE 5-mila var en oppvisning i utholdenhet som utfordret det norske treningsopplegget. Etter stor framgang og glitrende resultater på distanserenn i fristil, følte Nossum at den rutinerte treningsgruppa hans måtte se kritisk på sin egen utholdenhet i klassisk.

Det førte til en tydelig justering i de norske treningsplanene der løping igjen fikk mer plass. Endringen betydde ikke bare flere kilometer på beina, men også enda lengre rolige turer:

  • Andelen med økter over 3 timer i sakte tempo har økt betraktelig.

Og det har hjulpet.

I STERKT snøfall ble tettrioen Tønseth, Røthe og Iversen utfordret fra start. Emil Iversen med isete ski var etter hvert nødt til å slippe seg ned til det store hovedfeltet, mens de to i front bare økte avstanden.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Nå er det ikke akkurat pusten som har vært utfordringen verken for Didrik Tønseth eller Sjur Røthe. De har begge slitt med helseproblemer; Røthe med tung revmatisme og Tønseth med å få i seg nok næring under konkurransene.

At disse problemene er blitt løst, er i seg selv en faglig seier for det medisinske støtteapparatet. Samtidig forteller slike utfordringer om hvor sammensatt det er å bli god på ski på distanse. Og det er her omleggingen i trening kommer inn.

RIKTIGNOK skjedde dagens framgang under svært spesielle forhold. Lette typer som Tønseth og Røthe er gode i nysnø. Seinere i vinter vil de norske løperne bli møtt med hardt underlag og høyere hastigheter. Da får Didrik Tønseth utvilsomt brukt sin klart raskere staking. Det å spurte ned ganske kjappe Sjur Røthe gir både bedre selvtillit og nye muligheter.

Fordelen for Norge er bredden på laget. I lettere løyper med høy fart blir Emil Iversen sterk. Det samme med Martin Johnsrud Sundby som i tillegg til flere langturer har jobbet tilbake sin gamle stakestyrke.

Pluss på en flott avslutning av Simen Hegstad Krüger (8.plass), og det er lett å se den fine norske utviklingen i klassisk stil.

er det bare Johannes Høsflot Klæbo som henger etter. Der han herjet for ett år siden, er det ikke lenger krefter nok til å vinne en massespurt som i dag.

Den forskjellen kommer han til å lære av. Sesongen etter OL-eventyret har startet langt under pari, men motgangen har sine forklaringer.

Når Johannes, morfar og sprinttrener Arild Monsen nøster opp problemene, kommer også løsningene. Neppe raskt rask nok til at Klæbo blir en medaljekandidat på 15km klassisk i VM, men slik at han kan fortsette den fine utviklingen.

Altså gjøre så bra grep som distanselaget har gjort for å prege konkurransene også i klassisk.