Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her bæres de toppløse VM-protestantene ut av det tyske talkshowet

- Boikott FIFA Mafia.

(Dagbladet): To toppløse aktivister fra protestgruppa FEMEN avbrøt onsdag kveld et tysk talkshow for å gjøre folk oppmerksomme på forholdene gjeste-arbeidere lever under i Qatar.

Gulfstaten, som skal arrangere fotball-VM i 2022, har gjentatte ganger blitt kritisert for arbeidsforholdene i landet. Spesielt for utenlandske arbeidere.

«FIFA Mafia» Euronews skriver at to unge kvinner klatret opp på scenen midt i en fotballdebatt.

Bilder fra hendelsen viser de to midt i panelet, men bloddryppende fotballer malt på brystet. De ropte også «Boikott FIFA Mafia», og en av kvinnen hadde ordene «Blod og spill» malt på magen.

En rekke menn kom raskt til for å fjerne de kvinnelige demonstrantene, men programverten spurte en av de mannlige demonstrantene holdt plakater i bakgrunnen. Han skal ha sagt at de protesterte mot at arbeiderne i Qatar «blir behandlet som slaver» ifølge Huffington Post.

Flere protester Dette er ikke første gang arrangementet blir kritisert. Blant annet Amnesty International gikk i november ut med en rapport som viste at nesten 1,4 millioner utelandske arbeidere brukes i arbeidet med å få landet klart til VM.

Det ble også dokumentert at arbeiderne blir satt til annet arbeid enn det de har blitt ansatt for å gjøre, samt at lønningene er mye lavere enn annonsert. Det er også rapporter om at lønn har blitt tilbakeholdt av arbeidsgiveren.

På FEMENS Facebook-side ligger det også en beskjed hvor organisasjonen fordømmer «sports-mafiaen», og krever at menneskerettighetene oppfylles, også «utenfor gresset.»

Må jobbe i heten En arbeider fra Nepal forteller at de ble tvunget til å jobbe tolv timer hver dag, sju dager i uken under sommeren selv om temperaturen regelmessig var over 45 grader. Det til tross for arbeidsmiljøloven i Qatar har en makstid på ti timer og at ingen skal jobbe mellom 11.30 og 15.00 på sommeren.

I oktober ble FIFA tvunget til å ta opp arbeidsforholdene i Qatar etter at The Guardian hadde avslørt at flere arbeidere fra Nepal hadde dødd i løpet av de siste månedene.

PROTEST: De to aktivistene fra FEMEN avbrøt onsdag kveld et tysk talkshow for å gjøre folk oppmerksomme på forholdene gjeste-arbeidere lever under i Qatar. Foto: EPA/MARKUS HERTRICH / ZDF ATTENTION
PROTEST: De to aktivistene fra FEMEN avbrøt onsdag kveld et tysk talkshow for å gjøre folk oppmerksomme på forholdene gjeste-arbeidere lever under i Qatar. Foto: EPA/MARKUS HERTRICH / ZDF ATTENTION Vis mer

Fagforeninger har advart mot at hele 4000 arbeidere står i fare for å miste livet før fotball-VM i 2022 innledes.

Over 1000 fallskader FIFA-president Sepp Blatter lovet å reise til Qatar for å møte emiren, Tamim bin Hamad al-Thani, for å diskutere arbeidsforholdene. Etter møtet sa Blatter at han hadde fått forsikringer om at tiltak var gjort.

Det har ikke beroliget menneskerettighetsorganisasjoner. Ifølge en kilde på Dohas største sykehus så ble det i 2012 lagt inn over 1000 personer som hadde ramlet ned fra høy høyde under jobbing med VM-byggingen.

Flere døde av fallskadene, mens rundt 10 prosent ble handikappede.

PRESIDENTEN: FIFA-president Sepp Blatter og Sheik Mohammed bin Hamad al-Thani. Sistnevnte hadde ansvaret for Qatars søknad om fotball-VM 2022. Foto: AP Photo/Osama Faisal
PRESIDENTEN: FIFA-president Sepp Blatter og Sheik Mohammed bin Hamad al-Thani. Sistnevnte hadde ansvaret for Qatars søknad om fotball-VM 2022. Foto: AP Photo/Osama Faisal Vis mer