Her ber BMC-sjefen rytterne holde kjeft om laguttaket

Mannen som vraket Hushovd.

MUNNKURV: BMC-sjef Jim Ochowicz (foran) ba Tejay van Garderen (bak t.v.), Cadel Evans (med caps) og de andre i BMC holde kjeft om laguttaket under dagens pressekonferanse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MUNNKURV: BMC-sjef Jim Ochowicz (foran) ba Tejay van Garderen (bak t.v.), Cadel Evans (med caps) og de andre i BMC holde kjeft om laguttaket under dagens pressekonferanse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

PORTO-VECCHIO (Dagbladet): Til tross for at han vant landeveisrittet i NM etter en maktdemonstrasjon sist helg, ble Thor Hushovd (35) vraket i BMCs tropp til årets Tour de France.

I ettermiddag inviterte BMC til sin offisielle pressekonferanse før morgendagens Tour-start, og det er tydelig at laguttaket har vært, og er, et diskusjonsteam innad i laget.

Rett før rytterne Cadel Evans, Philippe Gilbert og Tejay van Garderen, pluss sportsdirektør John Lelangue og team-boss Jim Ochowicz ankom pressekonferanserommet, ba nemlig sistnevnte de andre holde kjeft om uttaket.

Det offisielle pressesenteret her på Korsika er lagt på en svær passasjerferge som ligger i havna i Porto-Vecchio. De fem fra BMC ankom tilfeldigvis ferga samtidig med Dagbladets fotograf.

KLARE FOR TOUREN: BMC har plukket ut ni mann til årets Tour. Tejay van Garderen, Cadel Evans og Philippe Gilbert er tre av dem. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KLARE FOR TOUREN: BMC har plukket ut ni mann til årets Tour. Tejay van Garderen, Cadel Evans og Philippe Gilbert er tre av dem. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Det var i rulletrappa opp til pressekonferanserommet at Ochowicz ba de andre høre etter, før han sa:

- No talking about the selection, guys (ingen snakking om uttaket, gutta).

Forklarte norsk presse
Meldingen gikk tydeligvis hjem. Ochowicz fikk selv spørsmål om uttaket på pressekonferansen, men verken han eller de andre sa ett ord om Hushovd eller laguttaket på den offisielle pressekonferansen.

Da den mektige BMC-sjefen møtte norsk presse etterpå, var han imidlertid villig til å snakke om hvorfor «oksen fra Grimstad» ikke er å se i årets versjon av Tour de France.

- Prosessen med å ta ut laget starter alltid rett etter at Touren er ferdig, så den startet for et år siden. Thor har hatt problemer med helsa det siste året, men han kommer definitivt tilbake. Han blir litt bedre hver uke og det var en stor seier for ham å vinne NM forrige uke, sier Ochowicz til den norske presseflokken.

VRAKET: Til tross for å ha parkert resten av Norgeseliten i NM, ble Thor Hushovd vraket til årets Tour de France. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
VRAKET: Til tross for å ha parkert resten av Norgeseliten i NM, ble Thor Hushovd vraket til årets Tour de France. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

- For å være ærlig, så er ikke Thor klar for å kjøre et treukersritt nå. Han vet det, jeg vet det og vårt medisinske apparat vet det. Han er sannsynligvis på 90-95 prosent nå, sier han.

- Positivt med NM-gull
Ochowicz syns uansett det var flott for Hushovd å vinne NM.

- Det var gode nyheter at han vant, det var bra for ham og bra for oss. Det var flott at han slo store ryttere som Kristoff og Boasson Hagen, to av verdens beste ved siden av han selv. Jeg tror han får mye selvtillit av dette, og nå skal han sykle med den trøya det neste året, sier han.

BMC-bossen forteller at Thor Hushovd var på lista over de tolv rytterne som kunne ble tatt ut til Touren, men at han altså ikke ble sett på som en av de ni sterkeste.

- Vi følger med på utviklingen hans på ukentlig basis, og han er fortsatt ikke klar for å sykle dette rittet. Han ville kanskje vært klar om en måned eller to, men ikke i dag.

Håper på Thor-seirer
- Hva forventer du av ham i framtida?

MEKTIG: Jim Ochowicz er selv tidligere proffrytter, og er nå en av sykkelsportens mektigste, gjennom jobben som BMC-sjef. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MEKTIG: Jim Ochowicz er selv tidligere proffrytter, og er nå en av sykkelsportens mektigste, gjennom jobben som BMC-sjef. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi ser fram til august. Han har kalenderen full da, det er flere endagsklassikere og så ser vi fram mot VM. Der ser vi på lagtempoen og det individuelle landeveisrittet. Vi har fortsatt mange mål å kjempe for. Vi har mange ritt igjen, og han blir viktig for oss resten av sesongen. Jeg håper å se ham vinne et ritt i august.

• Årets Tour de France starter i morgen formiddag. TV2 sender rittet fra kl. 11.30. Følg også alt som skjer direkte på dagbladet.no.