Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her blar han i «dødslista»: - Folk mishandles i Qatar

Sjefen for utenlandsarbeid i Nepal tar et oppgjør med det søkkrike VM-landet.

DØDSLISTA: Her sitter Raghu Raj Kaphle, daglig leder for sekretariatet for utenlandsarbeid hos arbeidsdepartementet i Nepal, og blar i tallene over nepalske arbeidere som har mistet livet i Qatar. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DØDSLISTA: Her sitter Raghu Raj Kaphle, daglig leder for sekretariatet for utenlandsarbeid hos arbeidsdepartementet i Nepal, og blar i tallene over nepalske arbeidere som har mistet livet i Qatar. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KATMANDU (Dagbladet): - Det er dessverre mange som behandles dårlig, sier Raghu Raj Kaphle og rister på hodet.

- Folk mishandles, de får ikke bra nok bolig eller får ikke arbeidet de er lovet.

Kaphle er daglig leder for sekretariatet for utenlandsarbeid hos arbeidsdepartementet i Nepal - og sitter midt oppi en av landets mest betente kriser. 3,5 millioner nepalere jobber i utlandet, ifølge nepalske myndigheter. 96 prosent av disse jobber i Malaysia eller i Midtøsten - mange av disse igjen i Qatar.

Kaphle sitter i hjørnet av sitt store - men nesten tomme - kontor, i et herjet kontorbygg i en bakgate i Kathmandu. Han snakker lavt og med mild stemme. Men bak den milde tonen er han klokkeklar i sin beskrivelse av hvordan mange av hans landsmenn behandles i Qatar.

- Dette er en utfordring også på nepalsk side, men hovedproblemet her er i mottakerlandene, sier Kaphle til Dagbladet.

Tallene kan lyve Qatar sjokkerte fotballverdenen da de i desember 2010 vant kampen om å få arrangere fotball-VM i 2022. Mesterskapet etterforskes nå av sveitsisk politi, etter påstander om grov korrupsjon i VM-tildelingen. Skandalene stoppet ikke med pengene. Hvert år dør hundrevis av nepalske arbeidere på jobb i Qatar.

Qatar 2022 påpeker i en e-post til Dagbladet at ingen av de omkomne arbeiderne jobbet på «de offisielle VM-anleggene». Men flere hundre gjestearbeidere har omkommet mens de jobbet for andre store byggeprosjekter som skal ferdigstilles før VM - anlegg som vil være essensielle for at turneringen skal kunne gjennomføres.

LES DOKUMENTAREN: - Jeg er ennå ung, men livet mitt er ødelagt. Qatar er så rike at dette ikke burde være nødvendig
LES DOKUMENTAREN: - Jeg er ennå ung, men livet mitt er ødelagt. Qatar er så rike at dette ikke burde være nødvendig Vis mer

Kaphle sier dødstallene har økt i Qatar siden landet fikk tildelt fotball-VM. Men understreker at dødstallene stiger i absolutte tall - ikke i prosent.

- De mest utbredte dødsårsakene er hjerteinfarkt, dernest er det trafikkulykker. Bare åtte prosent dør fysisk på arbeidsplassen. Derfor er det veldig få som får kompensasjon fra Qatar og fra arbeidsgiver — det er en krevende prosess å få slik kompensasjon, sier Kaphle.

- Her er det snakk om mange unge, sterke arbeidere i 20- eller 30-åra. Kan det være mulig at disse hjerteinfarktene har sammenheng med for hardt arbeid — selv om dødsfallene ikke fysisk skjer på jobb?

- Jeg kan ikke gi noen offisiell kommentar på det. Men rent personlig kan det være naturlig å tenke slik, ja.

FIFA-ansvar Kaphle mener at FIFA, som VM-arrangør, også har et ansvar for situasjonen i Qatar.

READ THE DOCUMENTARY: - I?m still young, but my life is ruined. Qatar is so rich that this shouldn?t be necessary.
READ THE DOCUMENTARY: - I?m still young, but my life is ruined. Qatar is so rich that this shouldn?t be necessary. Vis mer

- De fleste dødsfallene i Qatar gjelder byggearbeidere. FIFA er ansvarlige for å støtte arbeiderne — både nepalere og andre, sier Kaphle til Dagbladet.

- I Qatar har etterspørselen etter nepalske arbeidere økt hvert år etter de fikk tildelt 2022-VM. De har et stort behov for arbeidskraft på grunn av mesterskapet. Arbeidsministeren fra Qatar har også hatt møter i Nepal for å diskutere dette — og lovte at regelverket skulle bedres.

- Når skulle det skje?

- Vi har nok ingen tidsplan for det. Vi fikk ingen konkrete løfter.

Går treigt Kaphle sier nepalske myndigheter har forbudt sine innbyggere å jobbe for en rekke selskaper der det har vært dokumentert dårlig behandling. Men han innrømmer at en arbeider som har blitt utnyttet på jobb, og derfor ønsker erstatning, må gjennom en svært tungvint prosess.

- Han må klage til ambassaden, hvorpå vi følger opp den klagen. Arbeideren må så gå til sak for å få kompensasjon. Vi har vært veldig klare overfor Qatar på at arbeiderne skal ha skikkelige arbeidsforhold — men det kan være mange problemer i hver enkelt sak, sier Kaphle.

- Ambassaden håndterer en rekke saker der arbeidere ikke får de rettighetene de har krav på. Det er også veldig få pårørende som får kompensasjon når noen dør i utlandet.

Mellommenn - Det er også et stort problem med den store innflytelsen som mellommennene har. Der har reguleringen vært altfor svak, og vi skal skjerpe kontrollen med agentene som jobber i Nepal. Rekrutteringsselskapene må støtte opp om denne reguleringen, hvis ikke kan de havne i retten.

image: Her blar han i «dødslista»: - Folk mishandles i Qatar

Dette bekreftes også av en rekrutteringsagent Dagbladet har snakket med. Agenten, Shatrudhan Shan, bekrefter at det forekommer utstrakt bruk av feilaktige håndskrevne kontrakter og tomme løfter om høy lønn i Qatar.

- Det har vært en del lureri, noen ganger ganske grovt. Når folk har klaget over at de får feil lønn er de blitt banket helseløse. Det har vært helt ekstreme arbeidsforhold, sier Shah til Dagbladet.

- Hvorfor er nepalere så ettertraktet, Kaphle?

FORTVILER: - Gjestearbeidere fra Nepal mishandles, de får ikke bra nok bolig eller får ikke arbeidet de er lovet, sier Raghu Raj Kaphle, daglig leder for sekretariatet for utenlandsarbeid hos arbeidsdepartementet i Nepal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORTVILER: - Gjestearbeidere fra Nepal mishandles, de får ikke bra nok bolig eller får ikke arbeidet de er lovet, sier Raghu Raj Kaphle, daglig leder for sekretariatet for utenlandsarbeid hos arbeidsdepartementet i Nepal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- De jobber hardt, de er ærlige, de er lette å forholde seg til og de har god arbeidsmoral.

Nepalsk problem Nepals tidligere ambassadør til Qatar, doktor Suryanath Mishra, er ikke helt enig i at problemet hovedsakelig ligger i Qatar. Han mener også nepalske myndigheter har et ansvar.

- Det er altfor uryddige forhold, og et dårlig system i Nepal, sier Mishra til Dagbladet.

- Vi ved ambassaden i Qatar håndterte en rekke saker, og det er flere som fikk kompensasjon, sier Mishra - som dermed også er uenig med Kaphle i det aspektet. Mishra understreker imidlertid at situasjonen er alvorlig - men mener at ambassaden under hans ledelse klarte å få en viss kontroll over problemet.

- Problemet ligger vel så mye i Nepal som i Qatar, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!