VERDENSMESTER: Mark Cavendish ble den første britiske verdensmesteren i landeveissykling siden Tom Simpson i 1965. Etterpå hyllet han lagkameratene for jobben de hadde gjort for ham. Foto: AFP Photo / Jonathan Nackstrand / Scanpix
VERDENSMESTER: Mark Cavendish ble den første britiske verdensmesteren i landeveissykling siden Tom Simpson i 1965. Etterpå hyllet han lagkameratene for jobben de hadde gjort for ham. Foto: AFP Photo / Jonathan Nackstrand / ScanpixVis mer

Her blir Cavendish verdensmester

Knuste blant annet Boasson Hagen på oppløpet.

KØBENHAVN / OSLO (Dagbladet): Da København ble tildelt VM for tre år siden, forsto spurtfenomenet Mark Cavensdish at han trolig aldri ville få en bedre mulighet til å bli verdensmester i karrieren.

Søndag ble 26-åringen fra Isle of Man den første britiske verdensmesteren på landeveien siden Tom Simpson i 1965.

- Jeg visste at løypeprofilen ville passe meg, da den ble lagt fram for tre år siden. Vi satte oss ned og la plan, og fant det beste oppsettet, og når har vi lykkes med å ta regnbuetrøya tilbake til Storbritannia. Alle gjorde en fantastisk jobb. Jeg er så stolt, sier Cavendish i seiersintervjuet.

- Det betyr veldig mye for meg. Det er lenge siden sist en brite vant VM, sier han til NRK.

Kontrollerte Det åtte mann sterke britiske laget kontrollerte løpet fra start til siste kilometer, men på den siste kilometeren måtte lyntoget Isle Of Man-mannen bruke sine ypperste manøvreringsevner for å komme i posisjon.

Cavendish gjorde som han vanligvis gjør: Leverte varene, og var en halvmeter foran sølvvinner Matt Goss fra Australia.

André Greipel fra Tyskland ble dømt foran Fabian Cancellara, og fikk bronsen, men ut i fra TV-bildene var det umulig å skille dem.

Nære for Edvald Edvald Boasson Hagen trodde han var i rute til en medalje da han tok bakhjulet til råsterke Cancellara, men holdt ikke helt inn og ble dermed nummer åtte og beste nordmann.

- Det ble fryktelig kaotisk mot slutten, men jeg er godt fornøyd med meg selv, sa Boasson Hagen til NRK etter løpet.

Sportssjef Steffen Kjærgaard var fornøyd med Boasson Hagen,

MASSEVELT: Thor Hushovd ble hindret av denne massevelten. Foto: AFP Photo / Jonathan Nackstrand / Scanpix
MASSEVELT: Thor Hushovd ble hindret av denne massevelten. Foto: AFP Photo / Jonathan Nackstrand / Scanpix Vis mer

- Vi er egentlig veldig fornøyde, når vi tenker på at det ikke er så ofte at vi er inne blant de ti beste i et VM. Vi har kommet frem til at slik er sykkelløp, og da skal vi være glade for åttendeplass, sier han til NRK.

For Thor Hushovd endte tittelforsvaret i misere. Etter å ha tatt imot langing og sklidd bakover i feltet, punkterte grimstadgutten drøye åtte mil før mål.

Han klarte aldri å kjøre seg opp igjen.

- Jeg ødela to eiker i forhjulet i massevelten og måtte sykle videre en stund før en nøytral servicebil ga meg nytt hjul. Det var uflaks at jeg satt bak i feltet akkurat da det skjedde. Hva skal jeg si? Jeg måtte ha vært lenger foran hele veien, slo Thor Hushovd fast og la til:

- Fryktelig skuffet over meg selv, for jeg følte meg veldig bra og er ikke sliten nå engang, sa Hushovd til NRK etter at han rullet inn i målgang et stykke bak hovedfeltet.