Her blir engelsk fotball sendt tilbake til 80-tallet

Bluss og stoler kastet på banen - opprørspoliti stormet inn.

(Dagbladet): Du må ganske mange år tilbake i tid for å finne scener lik dem vi så på St. Andrew's i går kveld, etter at Birmingham slo ut erkerival Aston Villa fra ligacupen.

Hjemmefansen stormet banen for å juble, og det ble brått brennhett i den isende desemberkulda. Det har vært store og voldelige studentdemonstrasjoner i England de siste ukene - i går så det ut som de var flyttet inn i fotballen.

Det passer engelskmennene dårlig - for i ettermiddag skal FIFA avgjøre hvem som får arrangere VM i 2018, og England er blant søkerne.

14 skadd Nicola Zigic scoret 2-1-målet for Birmingham seks minutter før slutt, og da nådde St. Andrew's kokepunktet. Da dommeren blåste av kampen kokte det over. Flere tusen Birmingham-supportere stormet banen. Noen for å feire, andre for å lage bråk.

Det ble kastet bluss opp på tribunen hvor Villa-fansen sto, og de svarte med å rive opp seter som ble kastet ned mot hjemmefansen på banen.

Politiet kom på banen med køller og skjold, og den engelske fotballen reiste i tidsmaskin tilbake til 80-tallet.

Fem personer er - foreløpig - arrestert og 14 personer ble skadd i bråket. Fire politimenn er blant dem som måtte få behandling i etterkant av opptøyene.

Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AP
Foto: AFP
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

- FA avskyr all voldelig oppførsel, og ber klubbene og myndighetene om å identifisere de involverte og gi dem strengest mulig straffer. Vi vil også selv etterforske hendelsen, skriver forbundet i en uttalelse ifølge Press Association.

- Ødelegger ikke søknaden Birmingham-manager Alex McLeish var høyt oppe etter seieren i går kveld, men han innrømmer at urolighetene etter kampen legger en demper på triumfen.

- Det ser ikke bra ut når fansen løper inn på banen. Det tar oss tilbake til den gamle, mørke tida. Jeg likte det ikke i det hele tatt, sier han ifølge Birmingham Post.

Villas assistentmanager Gary McAllister tror ikke bråket vil få noen betydning for Englands sjanser til å bli VM-arrangør.

- Før kampen var det flere møter mellom politiet, spillere og ledergrupper om at verden fulgte med på kampen siden det er VM-avstemning torsdag. Men jeg tror ikke det vil påvirke avstemningen, for England har levert en strålende søknad, sier han til Sky Sports.

BLUSS: Her blir et bengalsk lys kastet fra Birmingham-fansen på banen og opp på Aston Villa-tribunen. Foto: PAUL ELLIS/AFP
BLUSS: Her blir et bengalsk lys kastet fra Birmingham-fansen på banen og opp på Aston Villa-tribunen. Foto: PAUL ELLIS/AFP Vis mer
FIRE POLITIMENN SKADD: Scenene inne på gressmatta var voldelige og fire politimenn er blant dem som ble skadd i bråket. Foto: PAUL ELLIS/AFP
FIRE POLITIMENN SKADD: Scenene inne på gressmatta var voldelige og fire politimenn er blant dem som ble skadd i bråket. Foto: PAUL ELLIS/AFP Vis mer