Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her blir Klitsjko så provosert at han ikke får fram et ord

Mens Haye smiler lurt. Se den iskalde seansen!

ET BLIKK SOM KAN DREPE: Da samtalen penset over på tegningen der David Haye viser fram de avrevne hodene til Klitskjo-brødrene, mens han tråkker på likene deres, fikk Vladimir Klitsjko et mørkt drag over ansiktet. I 25 sekunder sitter de to kamphanene og stirrer på hverandre: En med forakt i blikket, den andre med et glis rundt munnen. Foto: HBO/YouTube
ET BLIKK SOM KAN DREPE: Da samtalen penset over på tegningen der David Haye viser fram de avrevne hodene til Klitskjo-brødrene, mens han tråkker på likene deres, fikk Vladimir Klitsjko et mørkt drag over ansiktet. I 25 sekunder sitter de to kamphanene og stirrer på hverandre: En med forakt i blikket, den andre med et glis rundt munnen. Foto: HBO/YouTube Vis mer

(Dagbladet): I utgangspunktet høres det ut som en dårlig idé å gjøre en muskelbunt på nærmere to meter så sint at han rister.

Siden han tok steget opp i tungvektsklassen i 2007, har David Haye imidlertid gjort sitt ytterste for å få Vladimir Klitsjko (og broren Vitalij) ut av fatning.

Om Haye har lyktes får vi vite på lørdag. Men at ukraineren har latt seg provosere - og det noe voldsomt - er det liten tvil om.

- Hvis Klitsjko blir altfor sinna, kan det ødelegge taktikken og slagplanen hans. Det Haye håper på er at Klitskjo skal være så ute etter ham at han glemmer hodet og bare dæljer rundt seg med slag. For da blir Haye farlig, hvis han får muligheten til å kontre, sier Kyrre Merg, som skal kommentere kampen for Viasat Sport.

Iskaldt
Det kanskje beste eksemplet på at Haye har greid å komme under huden på Klitskjo fikk vi for rundt to uker siden.

Da stilte kamphanene opp til en mann-mot-mann-duell, uten boksehanser, på den amerikanske TV-kanalen HBO. De ble plassert på hver sin stol med et lite bord imellom seg, stirrende på hverandre, mens intervjueren Max Kellerman forsøkte å piske opp stemningen.

Men han var strengt tatt ganske overflødig - stemningen var allerede så anspent og lufta så tykk at man omtrent kunne kutte den opp med kniv.

Høydepunktet kommer omtrent sju minutter inn i seansen:

Klitskjo hadde snakket om hvordan Haye gikk over streken med en makaber tegning to år i forveien, der engelskmannen holdt opp de avrevne hodene til Klitskjo-brødrene mens han tråkket på likene deres.

- Det var under beltestedet. Noen grenser går man ikke over, uansett hvem du er og hva du kommer fra, brummer Klitskjo.

- Ville han heller hatt en T-skjorte der jeg bysser ham i søvn? Jeg vil ha hodene til Klitskjo-gutta, enkelt og greit. Ditt hode og broren din sitt hode. Og jeg vil få dem, svarer Haye.

Ilden brenner
Nå er Klitskjo på kokepunktet, noe også programleder Kellerman registrerer. Da han spør ukraineren om det er slik å forstå at fornærmelser om egen person går greit, mens fornærmelser om broren blir i meste laget, får ikke Klitskjo fram et ord.

- Du er rystet, utbryter Haye etter fem sekunder. Nå sitter ukraineren og blåser gjennom nesa som en okse, mens han rister lett på hodet. Etter hvert løfter han blikket og ser foraktfullt på motstanderen. Haye sitter på sin side med et lurt smil om munnen, tydelig fornøyd med at han har greid å gjøre Klitskjo opprørt.

Etter 25 sekunder med bare stirring, og tilnærmet stillhet, tar til slutt Haye ordet.

- Det kommer til å bli en fantastisk kamp. Man kan føle det. Du kan skjære i lufta med en kniv. Aaaaaaaahh! Jeg har en jævla ståpikk akkurat nå!

- Jeg ser fram til denne kampen, svarer Klitsjko rolig.

- Spøk til side, jeg kan kjenne hvordan ilden brenner, fortsetter Haye.

Viasat Sport-kommentator Kyrre Merg synes HBO-innslaget sier det meste om hvor mye som står på spill i denne kampen.

- Jeg har aldri sett Klitskjo så forbanna som der. Han sitter og gnager på jekslene sine. Jeg har sett masse pressekonferanser før hvor det er blitt slengt dritt, og sett mange intervjuer, men her er folk virkelig forbanna. Det er ikke bare et spill for galleriet, sier han til Dagbladet.

Mobber Haye for feighet
Klitskjo satt ikke bare og dirret av harme i intervjuet - han sørget for å sende noen fornærmelser motsatt vei også.

- Denne mannen har snakket en masse. Måten han går på, måten han uttrykker seg på, øreringene han går med... det er mye jåleri. Mannen er en wannabe, jeg ser det, og mange fans ser det. Han vil så desperat bli kjendis, og forsøker å slå seg fram. Men vet du hva, jeg må faktisk gi ham litt respekt. Han har greid det ganske bra - han har snakket seg til denne kampen. Jeg aner ikke hvordan, men han gjorde det, sa ukraineren - og sørget samtidig for å gni inn at Haye trakk seg av «medisinske årsaker» da de egentlig skulle møtt hverandre for to år siden.

- Hvorfor hater du Klitskjo, Haye - det virker som du gjør det?

- He's clearly a dickhead (dette gjør seg best på engelsk, journ.anm), svarte Haye.

- Han har ikke peiling på hva han snakker om, han babler i vei om alt mulig. Fakta er at du blir slått bevisstløs 2. juli, du kommer til å krype rundt på gulvet slik du gjorde mot Corry Sanders, mot Lamon Brewster. Du vil få oppleve det samme sjokket.

Og får følgende respons av Klitskjo:

MAKABER T-SKJORTE: Det ble rabalder da David Haye tok på seg en T-skjorte med dette motivet i 2009. Vladimir Klitsjko har ikke glemt. Foto: EPA/Franz-Peter Tschauner
MAKABER T-SKJORTE: Det ble rabalder da David Haye tok på seg en T-skjorte med dette motivet i 2009. Vladimir Klitsjko har ikke glemt. Foto: EPA/Franz-Peter Tschauner Vis mer

- Du blir min 50. knockout.

Kampen ingen orker å tape
At ordkrigen og hypen har vært så intens, og så langvarig, har selvsagt ikke minsket betydningen av lørdagens kamp. Den som går seirende ut kommer neppe til å framstå spesielt ydmyk etterpå...

- Det blir tøft å tape den her, for å si det sånn. Ingen vil nok være gode vinnere i etterkant heller. Særlig Haye vil ha store kameler å svelge, sier Merg.

Viasat-kommentatoren tror det blir Klitsjko som kan triumfere etterpå, men han håper på Haye.

- Han representerer friskt blod i tungvektsklasse. Klitskjo-brødrene har nesten sloss om hvem som skal få møte Haye først, de har lyst til å drepe fyren. Men Haye har en sjanse, selv om han ikke er favoritt. Mot Nikolaj Valujev («Beistet fra Øst») vant han fordi han var veldig konsentrert og eksploderte med noen slag, før han var kjapt ute igjen. Nå er Klitsjko raskere enn Valujev, men Haye er veldig lite tradisjonell, og slagene hans kommer fra andre vinkler enn det som er vanlig. Jeg håper på en fantastisk 12-runderskamp, og det tror jeg det blir også. Det vil overraska meg om det blir en knockout, selv om begge har kraft nok til å gjøre det.

Tangstad heier på Haye
Steffen Tangstad krysser fingrene for David Haye til lørdag.

- Da blir det litt fart i sakene igjen. Jeg ser det som helt åpent, men bare Haye tør har han en god sjanse. Jeg har med egne øyne sett Klitsjko bli slått ut av en liten tungvekter - Corrie Sanders. Det er kjedelig med Klitsjko-brødrene, disse store østeuropeerne har dominert for lenge nå, sier han til Dagbladet.

- Hva slags kampforløp ser du for deg?

- Klitsjko vil nok prøve å dominere med «venstra», mens Haye vil forsøke å gå inn med sine kontringer. Han må holde hodet kaldt og ikke stivne. Jeg tror Haye er avhengig av å slå ham ned, for gå det til poeng vinner sikkert Klitsjko.