Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her blir Liverpool og Everton «Merseyside United»

La all rivalisering til side i går.

STÅR SAMMEN: Den røde og blå delen av Merseyside sto bokstavelig talt hånd i hånd i går kveld, da Goodison Park minnet de 96 ofrene for Hillsborough-katastrofen. Foto:  AFP PHOTO / PAUL ELLIS
STÅR SAMMEN: Den røde og blå delen av Merseyside sto bokstavelig talt hånd i hånd i går kveld, da Goodison Park minnet de 96 ofrene for Hillsborough-katastrofen. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS Vis mer

(Dagbladet): Det er blitt sagt om forholdet mellom Liverpool og Everton at de er som brødre som ble skilt ved fødselen.

Selv om rivaliseringen så definitivt eksisterer, er det kanskje et mer vennligsinnet «fiendskap» enn i mange andre lokaloppgjør, og i går kveld fikk vi se et vakkert eksempel på hvor samlende fotballen iblant kan være.

ETT MINUTTS APPLAUS: Spillere og supportere klappet i ett minutt, mens en bildekollasj av de 96 som mistet livet rullet over storskjermen. Foto: (AP Photo/Clint Hughes)
ETT MINUTTS APPLAUS: Spillere og supportere klappet i ett minutt, mens en bildekollasj av de 96 som mistet livet rullet over storskjermen. Foto: (AP Photo/Clint Hughes) Vis mer

To barn ledet lagene inn på banen før avspark mellom Everton og Newcastle: Ei jente i Everton-drakt, og en gutt i Liverpool-drakt. På ryggen hadde de henholdsvis nummer 9 og nummer 6 - som naturligvis var ment som en hyllest til de 96 personene som mistet livet etter Hillsborough-katastrofen i 1989.

Bildekollasj av de 96
Deretter samlet spillerne seg rundt midtstreken til et minutts applaus for ofrene, mens storskjermen viste en bildekollasj av de 96 ansiktene sammen med budskapet «Merseyside United».

Over høyttalerne spilte man The Hollies-låta «He Ain't Heavy, He's My Brother».

- SKAMMELIG: Everton-manager David Moyes tok et oppgjør med politi og myndigheter i kampprogrammet. Foto:  (AP Photo/Clint Hughes)
- SKAMMELIG: Everton-manager David Moyes tok et oppgjør med politi og myndigheter i kampprogrammet. Foto: (AP Photo/Clint Hughes) Vis mer

På tribunen oppførte supporterne seg eksemplarisk, og produsenten fanget inn en tydelig rørt Margaret Aspinall, som selv mistet en sønn i tragedien og som siden har frontet familienes kamp for sannheten.

Politiskandale
I forrige uke fikk de etterlatte familiene omsider de brutale fakta om hva som skjedde 15. april 1989, da altfor mange supportere ble stuet sammen bak det ene målet, noe som førte til et voldsomt press mot dem som sto nærmest gjerdene.

En uavhengig og knusende rapport konkluderte med at det var politiets tabber og dårlige dømmekraft som var årsaken til tragedien. Så mange som 41 liv kunne vært reddet. I tillegg ble politiforklaringer manipulert og endret på, og myndighetene forsøkte attpåtil å skyve skylda over på supporterne.

PÅ TRIBUNEN: Sir Alex Ferguson og Mike Phelan deltok i hyllesten av de 96 før kampstart. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS
PÅ TRIBUNEN: Sir Alex Ferguson og Mike Phelan deltok i hyllesten av de 96 før kampstart. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS Vis mer

Everton som klubb ble ikke rammet da 96 mennesker mistet livet etter Hillsborough-katastrofen i 1989, men som en del av samme by har også de fått sorgen tett på seg.

I kampprogrammet i går uttrykte manager David Moyes sin støtte til familiene som aldri ga opp, samtidig som han fordømte dekkoperasjonen til politiet og myndighetene.

- Jeg, og alle i Everton, står side om side med familiene som har utfordret myndighetene i det som beviselig har fortonet seg som en parodi fra deres side. Jeg er en fotballmanager, en supporter og en pappa, og jeg applauderer familiene som fortsatte å kjempe for personene de var glade i. Jeg tror hele fotballfamilien er sjokkert over avsløringene om feilene som ble begått i forbindelse med Hillsborough. Utfallet er intet annet enn skammelig. Vi har alle blitt opplært til å stole på myndighetene. De som var ansvarlige for sikkerheten til supporterne den dagen sviktet, i likhet med regjeringspartiene som har styrt landet siden den gang, skrev Moyes, ifølge Daily Mail

Selve kampen mellom Everton og Newcastle endte for øvrig 2-2.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media