Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her blir Mourinho «henrettet» som en martyr

Og det er fortsatt over ei uke til El Clasico.

KRIGSTYPER: Madrid-baserte Marca framstilte José Mourinho som en martyr i gårsdagens avis. Om ei drøy uke barker Real Madrid og Barcelona sammen for første gang denne sesongen. Faksimile: MARCA, Foto: ANTONIO CALANNI/AP
KRIGSTYPER: Madrid-baserte Marca framstilte José Mourinho som en martyr i gårsdagens avis. Om ei drøy uke barker Real Madrid og Barcelona sammen for første gang denne sesongen. Faksimile: MARCA, Foto: ANTONIO CALANNI/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et politisk sterkt splittet Spania vekket gårsdagens forside av den Madrid-baserte sportsavisa Marca oppsikt.

Real Madrid-trener José Mourinho tok oppstilling som en martyr, med armene i været.

Det var selvfølgelig ikke et bilde, men et manipulert kunstverk. Avisa monterte inn Mourinhos ansikt på Francisco Goyas skildring av den spanske motstanden mot franskmennene på starten av 1800-tallet (her er originalen: «El Tres de Mayo» (3. mai) fra 1814).

Forsida er ment som et kraftig spark mot alle dem som hugger etter Mourinho - og kanskje da spesielt erkerival Barcelona.

- Avskyelig Vi må ei snau uke tilbake i tid. I forkant av Real Madrids møte med Sporting Gijon på søndag, anklaget Mourinho Gijon-trener Manuel Preciado for ufint spill. The Special One mente Gijon ikke gjorde noe ærlig forsøk på å slå Barcelona tidligere i sesongen, siden de byttet sju spillere til den kampen.

Denne kommentaren - som trolig var en del av Mourinhos psykologiske spill i forkant av El Clasico mot Barcelona - fikk Gijon-treneren til å tenne på alle pluggene.

- Det kan være en dårlig spøk eller sagt for å provosere Barcelona-treneren. Men hvis han virkelig mener det han sier, mener jeg han er en avskyelig og uprofesjonell kollega, sa Preciado ifølge AFP.

Mourinho så 1-0-seieren mot Gijon fra tribunen, siden han var utestengt.

Men det hindret ham ikke fra å komme i klammeri med Preciado etter kampen. Ifølge ubekreftede rapporter fra Spania skal de ha havnet i tottene på hverandre utenfor stadioninngangen. Preciado blir beskyldt for å ha kastet en flaske mot Real Madrid-bussen - og Mourinho blir anklaget for provoserende fingerbruk.

Anmeldelse Uansett hva som er sant i denne saken, er det ingen tvil om at fotballsinnet er satt i kok i Spania. Og det er fortsatt over en uke til gigantene Real Madrid og Barcelona barker sammen for første gang denne sesongen.

Og selv om det kanskje er målet, blir temperaturen neppe lavere etter at Spanias statlige kommisjon mot vold, rasisme, fremmedfrykt og intoleranse i idretten har anmeldt Mourinho og Preciado.

- I lys av de artiklene som er skrevet om meningsutvekslingene mellom trenerne, mener kommisjonen at de har bidratt til å skape et fiendtlig klima. Vi mener det er nødvendig å forhindre at noe slikt skjer igjen, skriver kommisjonen i en uttalelse på regjeringens hjemmeside.

Den håper nå at det spanske fotballforbundet (RFEF) vil ta affære.

Ifølge Reuters skal RFEF se på saken i neste uke.

Blir ikke kneblet - Mourinho kan ikke slutte å være Mourinho. Han ble ansatt for sin personlighet og han kan uttrykke sine meninger og følelser når han vil, så lenge han ikke går over grensa, sier Real-direktør Jorge Valdano til klubbens hjemmeside.

Guardiola nekter å snakke om avisforsida, Mourinho og den kommende storkampen. Han vet at alt han sier, vil bli blåst opp med krigstyper. Barca-sjefen skal også ha bedt sine spillere om å ikke snakke om hovedstadsklubben i intervjuer.

- Jeg synes det er best å holde kjeft, sånn som situasjonen er nå. Det er bedre de konsentrerer seg om kampen, holder seg på trening og er sammen med sine familier, sier Guardiola, som leder laget mot Almeira i kveld.

I Real Madrid ble troppen til kveldens kamp mot Athletic Bilbao vist fram på storskjerm i presserommet. Mourinho dukket aldri opp.

Merk deg datoen: 29. november. Da smeller det på Camp Nou.

ETTER DETTE STARTET BRÅKET: Her ankommer José Mourinho Molinion stadion til kampen mot Gijon. Etterpå startet bråket. Foto: J. L. CEREIJIDO/EPA
ETTER DETTE STARTET BRÅKET: Her ankommer José Mourinho Molinion stadion til kampen mot Gijon. Etterpå startet bråket. Foto: J. L. CEREIJIDO/EPA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!