Russland utestengt fra internasjonal idrett

Her blir Putin ydmyket

Thomas Bachs overraskende tur til Kyiv ble en dyp ydmykelse av hans gamle venn Vladimir Putin.

TREKANTDRAMA: Den gamle Putin-vennen Thomas Bach dro plutselig til Kyiv og omfavnet Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Det verste for Putin var likevel Bach sin flørt med Ukraina som mulig vertsnasjon for vinterlekene i 2034. FOTO: Reuters.
TREKANTDRAMA: Den gamle Putin-vennen Thomas Bach dro plutselig til Kyiv og omfavnet Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Det verste for Putin var likevel Bach sin flørt med Ukraina som mulig vertsnasjon for vinterlekene i 2034. FOTO: Reuters. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET var ei tid da vennskapet mellom IOC-president Thomas Bach og den russiske herskeren Vladimir Putin var oppsiktsvekkende tett. Gjennom flere år ble verdens fremste idrettssjef ofte beskyldt for å være i lomma på russerne.

Det virket jo sånn.

Så opptatt var Bach av å holde Russland innenfor den olympiske familien, at han gjerne ofret flere stygge dopingsaker for å få det til. Mens IOC-presidenten snakket om å ta et oppgjør med den russiske dopkulturen, handlet han stikk motsatt på bakrommet.

Der gjaldt det å flytte brikkene slik at Putin mest mulig fikk det som han ville med den misbrukte toppidretten sin. Lenge ble russisk svindel til dels beskyttet av Bachs jerngrep på den olympiske bevegelsen.

Den tida er definitivt forbi:

  • Da Thomas Bach plutselig sto hånd i hånd med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i et krigspreget Kyiv sist helg, ble alle bånd med Putin brutt.

Og mer enn det.

Den nye alliansen mellom den internasjonale olympiske komité (IOC) og Ukraina, kommer med en dyp fornærmelse av Putins selvbilde.

SOM alle andre internasjonale ledere på Kyiv-tur, reiste Thomas Bach med penger i kofferten. IOC har satt opp et fond for å finansiere videre satsing for en stor ukrainsk OL-tropp i flere år framover. Med 75 millioner kroner i støtte, er Ukraina garantert deltakelse både i sommer-OL i Paris 2024 og vinter-OL to år seinere i Italia.

Det i seg selv er symbolsk viktig for en nasjon som slåss for sin eksistens, men Bach var mye tydeligere i symbolene enn med mer penger til olympisk drift:

  • IOC-presidenten understreket selve Ukrainas rett til å eksistere som selvstendig stat.

Stort klarere kan du ikke tale imot en aggressiv imperialist som Vladimir Putin.

EN av Putins største løgner i den krigen han har startet, går jo nettopp på å benekte at Ukraina er en historisk nasjon. For Vladimir Putin er Ukraina bare en del av det russiske imperiet. Og i hans vrangforestillinger dermed et lovlig bytte.

Det var i dette sentrale spørsmålet om hva som er en ekte nasjon, at IOC-president Thomas Bach rammet den storrussiske selvfølelsen. Og påførte Putin et dramatisk tap.

For nå lover IOC at Ukraina kan starte planleggingen av det å arrangere vinter-OL.

vet bedre enn Vladimir Putin hvordan et vinter-OL kan hjelpe til med nasjonsbyggingen. Det var derfor russerne lenge før sine egne Sotsji-leker begynte med et statlig dopprogram for å sikre flere medaljer og mer støtte blant hjemmepublikummet:

- Kanskje starten egentlig var da Russland ble tildelt Sotsji-OL. Da kom tanken om at det var nødvendig å vende tilbake til Sovjet-tida der sporten var et instrument for politikken. Sport er et godt verktøy for å skape stemningen for imperialistisk politikk, fortalte nylig den folkekjære russiske fotballkommentatoren Alexander Shmurnov i den store statlige sportskanalen Match-TV om hvordan denne OL-satsingen ble utnyttet av Putin til å fremme et aggressivt Russland:

- Lenge skjønte vi ikke hva som skjedde. Så endret politikken seg så mye at Match-TV ble dratt med, og sport ble propaganda. Det var ikke noe annet enn «oss», «oss», «oss», og «våre er de beste», innrømmet Shmurnov om bølgen av vond nasjonalisme som skyllet over russiske medier.

DENNE nasjonalistiske stemningen rundt Sotsji-OL i 2014 ble en planlagt opptakt til okkupasjonen av Krim-halvøya, og den påfølgende regionale krigen mot Ukraina i Donbas-regionen. For Putin var toppidretten et strategisk storpolitisk verktøy.

Desto mer svir det at hans gamle partner Thomas Bach nå tilbyr nettopp Ukraina den samme muligheten i 2034.

Et Ukraina som altså i Putins tenkning, da ikke skal eksistere som egen nasjon.

DET å få til et vinter-OL i Ukraina er et gammelt ønske. Den vakre kulturbyen Lviv konkurrerte en stund med Oslo om få lekene i 2022, men måtte stoppe planene noen måneder etter at krigen østpå startet i mars 2014.

I september i fjor var Thomas Bach for første gang på besøk i Kyiv hos Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å diskutere lekene i 2030. Tanken var da å koble et ukrainsk vinter-OL med feiringen av 30 år som egen OL-nasjon, uten at Bach lovet noe som helst.

Sist høst var han jo fortsatt Putins venn.

har denne tanken fått en helt ny kraft etter at Thomas Bach midt under vinterlekene i Beijing i februar plutselig brøt med Putins nasjonalisme. Siden den gang har IOC vært en tydelig motstander av russernes invasjon, og Bach selve garantisten for at Russland ikke får konkurrere internasjonalt på lenge:

- Det er ikke aktuelt å slippe de tilbake igjen, forsikret han på nytt i Kyiv søndag.

Den beskjeden ble møtt med de vanlige besvergelsene i russiske medier i går:

- Dette viser at utenomsportslige krefter presser IOC bort fra sine sportslige idealer, uttalte den russiske OL-komiteen, mens skipresident Jelena Välbe forklarte leserne av Ria Novosti at «IOC gjør ingen ting alene, men at Tomas Bach står bak alt av sanksjoner mot Russland».

Men det som virkelig opprører russiske myndigheter, er hvordan Thomas Bach omfavnet Ukraina som nasjon.

VOLODYMYR ZELENSKYJ og Ukraina ble selvsagt ikke tildelt noen vinterleker på søndag, men den vennlige tonen var ikke til å ta feil av da den ukrainske presidenten minnet Bach om forslaget om å få et OL til hjemlandet:

- Dere er ikke alene. Vi er på deres side og støtter dere av hele vårt hjerte, sa Thomas Bach på vegne av IOC.

Han var imponert over en nasjon som midt i krigen planla å arrangere OL så snart freden kom, og åpnet for direkte kontakt mellom de ukrainske myndighetene og den IOC-gruppa som nå jobber fast med de ulike søkerbyene.

Vinterlekene i 2030 kommer for fort. De får kanadiske Vancouver på IOC-kongressen neste år.

Men for 2034 blir Ukraina i beste fall et søkerland med sjelden sterk symbolkraft.

Og stort verre kan ikke internasjonal idrettspolitikk bli for Vladimir Putin.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer