Her blir stjerna avslørt

Fra helt til skurk: Scott Miller har to OL-medaljer på CV-en. Nå må han sone fem og et halvt år i fengsel.

AVSLØRT: Tidligere svømmer Scott Miller blir tatt på fersken av politiet for både besittelse og transport av narkotika. VIDEO: NSW Police Force Vis mer
Publisert

Opp gjennom historien har det vært flere eksempler på idrettsutøvere som har gått fra stjernestatus som aktiv til å havne bak lås og slå etter endt karriere. Den australske svømmeren Scott Miller (47) føyer seg inn i rekka.

I februar i fjor ble Miller arrestert i forstaden Rozelle, utenfor Sydney i Australia. Politiet gjennomførte en razzia i kåken hans og fant blant annet 800 gram heroin og rundt 500 000 kroner i kontanter.

TV-bilder, tatt av politiet som gjennomførte operasjonen, viser Miller bare iført en dongeribukse sittende på en stol, like etter at politiet slo inn døra hans.

Miller ble på tidspunktet overvåket, og politiet hadde blant annet plassert avlyttingsutstyr i bilen han brukte for å hentet en bag med metamfetamin.

Bagen inneholdt åtte stearinlys med fire kilo av det narkotiske stoffet, som hadde blitt smeltet inn i stearinen og skjult i et hemmelig rom i bilen. Gateverdien på stoffet ligger på rundt 13 millioner kroner.

- De likner på normale stearinlys. Men det var stearinlyst fylt med død og ødeleggelse, uttalte politiinspektør John Watson etter arrestasjonen.

RAZZIA: Scott Miller (t.v.) da han ble arrestert i februar 2021. Foto: NSW Police
RAZZIA: Scott Miller (t.v.) da han ble arrestert i februar 2021. Foto: NSW Police Vis mer

Sentral rolle

To medsammensvorne, Wayne Allan Johnson og Justin Szabolics, kvittet seg på et tidspunkt med bagen da de ble jaget av politiet.

Miller ble funnet skyldig i å ha hatt «en sentral rolle» ved å distribuere stoffet som hadde en «betydelig verdi». Han erklærte seg skyldig og ble dømt til fem år og seks måneder i fengsel.

Den tidligere OL-utøveren ble sett på som lederen for et narkosyndikat som hadde til hensikt å smugle ulovlige stoffer fra Sydney til resten av Australia.

- Han er toppen av hierarkiet, uttalte aktor David Scully i retten.

Miller skal ha virket upåvirket da han mottok dommen i Sydney torsdag.

Så hvordan kunne det gå så galt for svømmestjerna?

SKUFFET: Scott Miller var ikke fornøyd med OL-sølv i 1996. Foto: Hans Deryk/AP/NTB
SKUFFET: Scott Miller var ikke fornøyd med OL-sølv i 1996. Foto: Hans Deryk/AP/NTB Vis mer

Depressiv

Miller begynte å slite med sin mentale helse allerede som 15-åring, da han levde og trente for å bli topputøver etter å ha blitt sett på som et stort talent.

I stedet for å få profesjonell hjelp, ble tilstanden hans stemplet som «en ekstrem form for hjemlengsel».

Miller opplevde likevel suksess i bassenget som toppidrettsutøver og tok blant sølv og bronse i Atlanta-OL i 1996. Sølvet kom på 100 meter butterfly og bronsen på 4×100 meter medley. Likevel var han ikke fornøyd.

- Han var knust over at han ikke vant gull. Så høyt press la han på seg selv, uttalte et karaktervitne da saken gikk i retten.

Miller sleit med å venne seg til et liv etter idrettskarrieren. 47-åringen brukte stoff (kokain og ecstasy) og bruken økte da han la opp som svømmer i 2004.

OL-SØLV: Scott Miller tok OL-sølv i 1996. Foto: Denis Paquin/AP/NTB
OL-SØLV: Scott Miller tok OL-sølv i 1996. Foto: Denis Paquin/AP/NTB Vis mer

Klandret seg selv

I tillegg klandret Miller seg selv for at ekskona Charlotte Dawson, som var en populær TV-personlighet og modell, tok sitt eget liv i 2014 - dagen etter bursdagen hans. I kjølvannet av dødsfallet fryktet Millers venner og familie at narkotikabruken ville eskalere.

Ei uke før Dawson døde, ble et intervju med Miller offentliggjort, hvor han snakket om stoffavhengigheten og fortalte om kjøp av seksuelle tjenester av prostituerte.

47-åringen drev blant annet et lastebilfirma som gikk konkurs i forbindelse med coronapandemien - noe som førte til en forverring av hans mentale helse. Han skal i tillegg ha gjort flere dårlige business-valg og pengene skal ha vært motivasjonen bak lovbruddet han ble arrestert for.

- Alle de tiltalte var motivert av finansiell gevinst og de brydde seg ikke om skaden disse stoffene kan utgjøre, uttalte dommer Penny Hock i retten.

En psykolog har diagnostisert Miller med alvorlig depresjon, angst og tilpasningsforstyrrelse. At privatlivet hans har blitt brettet ut i australsk presse, har gjort vondt til verre.

Miller har allerede sonet 21 måneder av dommen. Szabloics ble dømt til fengsel i tre år og ni måneder, mens Johnson fikk ett år og ti måneders samfunnsstraff.

Kilder: Fox News, The Telegraph, The Courier Mail.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer