SLO USA: Suzann Pettersen feiret på ved det 18. hullet da hun og Europa sikret seier mot USA i turneringen ved Killeen-slottet i Dublin. Foto: AFP/ADRIAN DENNIS
SLO USA: Suzann Pettersen feiret på ved det 18. hullet da hun og Europa sikret seier mot USA i turneringen ved Killeen-slottet i Dublin. Foto: AFP/ADRIAN DENNISVis mer

Her blir Suzann hele Europas golfdronning

Fortjener hun Folkets Idrettspris?

Stem nederst i saken, og du kan bli en av 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.

Suzann Pettersen (30) kan se tilbake på en fantastisk sesong. 2011 var året hun ble Europas store golfdronning.

Datoen var 25. september, stedet var Killeen Castle utenfor Dublin og den store hovedpersonen het Suzann Pettersen.

Europa hadde akkurat slått USA i Solheim Cup for første gang på åtte år etter en uhyrlig spennende avslutning, og Tutta hadde slått Michelle Wie i en thriller av en match.

Etter turneringen ble den norske golfdronninga hyllet av en samlet golfpresse, og eksperter kalte henne det europeiske lagets hjerte og sjel. På mange måter tok Tutta over rollen til Annika Sörenstam som etterlot seg et stort hull da hun la opp etter 2008-sesongen.

- Vi visste det ville stå om de siste par matchene hvis vi skulle ha en sjanse. Dette er helt fantastisk, og for en måte å avgjøre på når vi spiller på hjemmebane, sa Tutta ifølge nyhetsbyrået AP etter triumfen.

«Mobbet» amerikanerne
Tuttas batalje mot Wie var den tredje siste av de 12 singelmatchene, og hun snudde den helt mot slutten. Det inspirerte de to bak henne til å vinne de nødvendige poengene som sikret europeisk seier.

Da spillerne møttes igjen noen uker seinere, fikk amerikanerne høre det av europeerne.

- Da det var regnavbrudd i Malaysia ble Solheim Cup vist i reprise på ti tv-er. Da sto vi med knyttete never i ansiktet på amerikanerne. Det var morsomt, sa Tutta med latter i stemmen da Dagbladet møtte henne tidligere i høst.

Jakter førsteplassen
I tillegg til den fantastiske seieren i Solheim Cup, var 2011 et stort år for Suzann Pettersen.

Hun gikk til topps i to turneringer på LPGA-touren, og vant også den ene gangen hun spilte på Europatouren.

- Jeg har prestert virkelig når det gjelder. Det er utrolig vanskelig å opprettholde 110 prosent over ti måneder. Det går i perioder, og det er helt naturlig. Det kan nok alle golfere skrive under på. Den største utfordringen er å holde kontinuitet over så lang tid. Det har vært et bra år med Solheim Cup som toppet kransekaken, oppsummerer Tutta.

Men én ting mangler fortsatt for Tutta: Det å bli ranket som nummer en i verden.

Hun har vært nære flere ganger og er nummer to på verdensrankingen, men har et godt stykke opp til suverene Yani Tseng.

Det er ikke lenge til 2012-sesongen. Da begynner jakten på Yani.