MIDTPUNKT: Tora Berger (31) var det store midtpunktet da skiprodusenten hennes inviterte til pressemøte i dag. Spesielt svensk media var ivrig på å høre hva Lesja-jenta hadde å si. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
MIDTPUNKT: Tora Berger (31) var det store midtpunktet da skiprodusenten hennes inviterte til pressemøte i dag. Spesielt svensk media var ivrig på å høre hva Lesja-jenta hadde å si. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

Her blir Tora Berger «overfalt» av svensk presse

- De er voldsomt på oss.

NOVE MESTO (Dagbladet): Tora Berger kunne juble for sitt femte VM-gull i karrieren da det norske laget moste all motstand under mix-stafetten i Tsjekkia i går kveld.

Da skiprodusenten Fischer inviterte til pressetreff med «sine» utøvere på VM-arenaen Vysocina i formiddag, var det Berger som var mest ettertraktet, til tross for at stjerner som Andreas Birnbacher, Darja Domratsjeva og Kaisa Mäkäräinen også var tilstede.

Og denne gangen var det ikke bare norsk presse som ville snakke med den norske skiskytterdronningen.

Savner Helena Ekholm
Svenskene ville også nemlig vite hva som ligger bak Lesja-jentas enorme framgang de siste årene.

- Hvorfor er Norge så bra? ville en svensk reporter vite.

- Jeg vet ikke, det går vel litt opp og ned. Svenskene er bak fordi den største stjernen (Helena Ekholm) har gitt seg. Dere vil nok få opp ny stjerne snart, men det kan ta litt tid, svarte Berger høflig.

- Er det forstyrrende at alle vil snakke med deg? spurte en annen svensk journalist.

- Det tar litt lenger tid, men det har gått ganske greit. Jeg syns ikke dette er det artigste i verden, svarer Tora.

Sverige sleit stort
Det svenske laget endte på 14. plass i mix-stafetten i går, nesten tre minutter bak Norge, men det får ikke Berger til å «ta en Northug», og glede seg over søta brors problemer.

Da en svensk reporter spør om hun savner mer konkurranse fra de gulblå, svarer hun nemlig dette:

- Selvfølgelig gjør jeg det. Jo flere land som hevder seg, jo bedre. Det er viktigere å ha med toppløpere fra alle nasjoner.

Berger bare smiler da Dagbladet spør om hva 31-åringen tenker om den ferske interessen fra svensk media.

- De svenske journalistene har vært voldsomt på oss i år. Det er tydelig at de har mistet Ekholm, sier hun.

- Er det så enkelt som at dere blir mer interessante fordi svenskene ikke leverer?

- Ja, kanskje det, he-he.

- Men du hoverer ikke akkurat?

TOK IKKE «EN NORTHUG»: Tora Berger ser gjerne at Sverige vinner hvis ikke Norge gjør det. Her blir hun intervjuet av SVT. Foto: Pål Marius Tingve
TOK IKKE «EN NORTHUG»: Tora Berger ser gjerne at Sverige vinner hvis ikke Norge gjør det. Her blir hun intervjuet av SVT. Foto: Pål Marius Tingve Vis mer

- Nei, jeg syns det er artig at svenskene vinner hvis ikke vi gjør det. Jeg er nok stikk motsatt av Northug der.

Svensk hyllest
Skiskytterreporter i den svenske avisa Expressen, Mats Bråstedt, mener det er ganske åpenbart hvorfor broderfolkets interesse for Norge, og i dette tilfellet Tora Berger, har økt:

- Det handler om at svenskene alltid har fulgt med på norsk skiskyting, og nå når de svenske damene ikke er spesielt gode, så er det klart at interessen for Norges beste vokser. I tillegg er vi imponerte, og vi har sett hvordan Tora dominerer. Hun er jo verdens beste, sier Bråstedt til Dagbladet.

I tillegg til å feste grepet i kampen om tittelen som VM-dronning i går, ble Berger dobbelt historisk.

31-åringen ble den første skiskytteren til å vinne tre VM-gull i mix-stafett, og hun gikk samtidig forbi Liv Grete Skjelbreid Poirées 12 VM-medaljer.

Med 13 i tallet, fem gull, tre sølv og fem bronse, er Berger den mestvinnende norske, kvinnelige skiskytteren gjennom tidene.

Hun nærmer seg Halvard Hanevolds 16 VM-medaljer, men har et godt stykke opp til Ole Einar Bjørndalens 38 (!).

Kan bli VM-dronning
Hun er imidlertid forsiktig med å gi noe resultatmål for resten av mesterskapet:

- Det er vanskelig å si hva jeg vil være fornøyd med. Jeg har fått med en medalje og det ville være veldig gøy å få med et par til.

- Kan du bli VM-dronning, som i fjor?

- Tja, vi får se. Jeg skal gjøre mitt beste i hvert fall.