Her blir treåringer sendt ut i ekstremsport-rodeo på saueryggen

- Vi lærer barna at ja, du kan falle og slå deg, sier rodeo-mor.

(Dagbladet): Langt fra polstrede norske lekeplasser, sender texanske foreldre barn ned i tre år ut på saueryggen i barnerodeo. Sauene gjør sitt ytterste for å kaste barna av i en vill ferd over arenaen, og når de lykkes ender det med knall og fall for barna.

Du kan se hvordan i videoen over, som er tatt opp på et stevne i Texas i USA.

Barna klamrer seg redde fast til saueryggen, mens en nesten enda reddere sau løper til saueflokken arrangørene har plassert på den andre siden av rodeogulvet. Lykkes barnet i å holde seg fast hele veien over gulvet, er belønningen at det blir kastet av midt i en flokk skremte sauer.

Det å få en 60 kg tung sau over seg er ikke uvanlig. Neser og ankler brekker på barna, mens sauene heller ikke går klar av skader. Arrangøren sikrer seg mot søksmål fra foreldre, ved at alle må skrive under et skjema på forhånd der farene listes opp.

KNALL OG FALL: Sauer opp til 60 kg gjør sitt ytterste for å kaste barna av. Her går det galt og ei lita jente faller og slår seg.
KNALL OG FALL: Sauer opp til 60 kg gjør sitt ytterste for å kaste barna av. Her går det galt og ei lita jente faller og slår seg. Vis mer

- Jeg mener det bygger barnets karakter. I våre dager lar ikke foreldre det gå 30 sekunder mellom hver gang de desinfiserer barnas hender. Jeg tror det at foreldre overbeskytter barna sine og det at foreldre ikke ønsker at barna skal oppleve nederlag, er to sider av samme gale innstilling til oppdragelse, sier sykepleier Meredith Templin, som ble intervjuet av New York Times (NYT) i fjor.

Mer og mer vanlig Meredith var på barnerodeo med sin seks år gamle sønn. Den første runden på saueryggen endte med knall og fall og et spark i lysken, men seks-åringen ble sendt ut på saueryggen en gang til, og da ble det suksess.

- Vi lærer barna våre at ja, du kommer til å falle. Du kan tape også, og det betyr noe å tape, sier Meredith Templin.

Det er ingen som har oversikt over hvor mange barn som driver med barnerodeo, men det blir mer og mer vanlig at rodeostevner også har et tilbud til barna. Kritiske røster mener det grenser til barnemishandling og at det å sende barn ut på saueryggen i ekstremsport-lek ikke er måten å lære barn respekt for dyr.

- Som basketball Det synet deler ikke Amy Wilson, som er med å drive Jackson Hole Rodeo.

- Det er ikke som om vi sender barna våre ut for at de skal bli skadd. Det er sannsynligvis akkurat som i byene. Akkurat som et barn spiller basketball og blir skadd, eller spiller amerikansk fotball og blir skadd, sier Wilson til NYT, før hun innrømmer at hennes sju år gamle sønn brakk ankelen da han ble hengende fast i en løpsk sau hjemme på gården.

Her blir treåringer sendt ut i ekstremsport-rodeo på saueryggen

Så er det foreldrene eller barna som ønsker en vill ferd på saueryggen? Jenta i videoen over som blir kastet av midt i saueflokken, får spørsmålet om hun kommer til å gjøre det igjen.

- Nei, jeg tror ikke det.

SISTE GANG: Jenta i videoen sier at det var første og siste gang hun deltok på barnerodeo.
SISTE GANG: Jenta i videoen sier at det var første og siste gang hun deltok på barnerodeo. Vis mer