Her blir veien til VM fryktelig mye lengre

Van Bommel senket Norge. - Toget har ikke gått, sier Carew.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): NORGE - NEDERLAND 1-0

Det er vanskelig å si om det var på grunn av en fornyet tro på egne ferdigheter etter kampen mot Skottland lørdag at Åge Hareides menn fikk et av verdens beste landslag til å se ut som et middelmådig et i første omgang på Ullevaal i kveld.

- Trist. Jeg følte at de var ganske tamme de også, men kanskje om vi hadde løftet oss det lille hakket... Skuffende, sier John Carew til TV 2 etter kampen.

Allerede i det fjerde minutt vendte Carew opp ute på Norges venstre kant og spaserte seg gjennom til en god skuddmulighet.

Dessverre var tærne til Villa-spissen ennå ikke helt varme.

Det var neppe hendene til Edwin van der Sar i Nederlands mål heller. Fem minutter etter Carews soloraid glapp han et hardt John Arne Riise-frispark til corner. En av mange dødballer Norge presset fram i første omgang.

Babel ut

De som fryktet at Nederland skulle trille ball rundt statiske nordmenn ble gledelig overrasket i den kjølige Oslo-kvelden.

Her blir veien til VM fryktelig mye lengre

Anført av en glimrende Christian Grindheim fikk de nederlandske balltrillerne aldri tid til å leke på gresset. Den aggressiviteten sendte også Liverpool-spiller Ryan Babel i dusjen etter 25 minutter.

Morten Gamst Pedersen skled inn i en takling, og traff klokkerent på innsida av venstreleggen til Nederlands raskeste mann. Og dermed var kvelden over for Babel.

Nesten straffet på overtid

Det siste kvarteret av første omgang var det Norge som bestemte, hadde ballen, og traff med innlegg og pasninger.

Uten at Carews headinger kan karakteriseres som store målsjanser, nærmet Hareides menn seg mer og mer.

Men da de norske gutta sendte det de hadde fram i første omgangs døende sekunder ble de nesten straffet.

John Arne Riise stakk, Henning Hauger slo i forkant, og Nederland brøt dypt på egen halvdel. I en rask kontring med fire mann fant ballen Dirk Kuyt på venstre kant. Kuyt lempet ballen over til Babel-erstatter Ibrahim Afelay på motsatt side, som plutselig var alene med Jon Knudsen.

Fra fjorten meter, og under press fra Kjetil Wæhler som suste inn fra sida, satte Afelay ballen en meter utenfor målet til Knudsen og Norge.

SCORET: Van Bommel ga det norske VM-håpet et skudd for baugen. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet
SCORET: Van Bommel ga det norske VM-håpet et skudd for baugen. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet Vis mer

Det kunne blitt en knallhard straff på slutten av en veldig god omgang for Norge.

Carew, alltid Carew

Var Norge nærme en elendig slutt på første omgang, var Nederland minst like nærme en katastrofal start på andre.

I omgangens første minutt stusset Steffen Iversen et oppspill til Gamsten på kanten. Han slo Carew gjennom, og fra fem meter banket han ballen langt over mål.

Nok en stor sjanse til Carew, som tydeligvis har funnet mer tilretteleggerform enn avslutterform.

Fire minutter senere kom han seg fri på kanten, slo inn til Iversen på bakre stolpe, som headet ned til Grindheim foran mål.

Bare en våken van der Sar hindret nok en stor norsk sjanse i åpningsminuttene.

Ti minutter senere var Carew der igjen. Lang ball fra Knudsen opp til Riise høyt i banen. Roma-backen headet ned til Carew som vendte bort Oijer som om den nederlandske stopperen var en guttespiller. Avslutningen traff målet denne gangen, men van der Sar reddet greit nede til venstre for seg.

van Bommel bommet ikke

Selv om Carew og den sentrale norske midtbanen herjet med nederlenderne var de oransje aldri langt unna.

Det første skremmeskuddet sto Dirk Kuyt for. Hangeland og Hauger falt i en duell med van der Vaart på tjue meter og ballen falt i beina til Liverpool-spissen. Han vendte på den berømte femøringen og satte ballen i tverrliggeren.

To minutter etter kom målet.

Brede Hangelands avklaring etter corner fikk en perfekt bue for Mark van Bommel. Fra atten meter banket han volleyskuddet i Jon Knudsens høyre hjørne.

Og ga den nederlandske fansen, og svigerfar, en tidlig julegave.

Tarik inn

I et forsøk på å få med seg et fortjent poeng byttet Hareide en god Gamst med Tarik Elyounoussi. Det tok bare tre minutter før han presenterte seg.

Herenveen-proffen tok ned en heading fra Winsnes på brystet, og vendte opp på fjorten meter. Det harde skuddet gikk dessverre rett i kroppen på van der Sar som holdt det i fast grep.

Hareides offensiv fortsatte med Hauger ut for Helstad, og til tross for flere nesten-sjanser ble det med Nederlands ene scoring på Ullevaal i kveld.

Og Hareide kan sette seg med en kopp varm toddy og tenke tilbake på det som kunne ha vært.

VM i Sør-Afrika virker nå svært langt unna.

- Toget har ikke gått, men vi gjorde ting veldig vanskelig for oss selv, sier Carew.

- De scorer i vår beste periode, så det er surt, men gutta legger ned en stor innsats. Desverre mangler vi nøyaktighet foran mål, sier Jon Knudsen til TV 2.

- Det oppleves tungt. Det var mange som gjorde en god jobb, og fulgte det vi la opp til, men det er sånn det er. Marginene faller ikke vår vei for øyeblikket, sier Åge Hareide til TV 2 Sporten.

NESTEN CORNER-MÅL: van der Sar feilberegnet, og Christian Grindheims corner gikk nesten inn i borterste hjørne.
GIKK NED: Tarik Elyonoussi gikk ned i duell med van der Sar helt på tampen av kampen. Etterpå ble han omringet av hollendere, beskyldt for filming.