Her blir Weng for rørt til å snakke igjen

- Ååå, så flaut, sier hun.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): I åtte minutter hadde Heidi Weng snakket uanstrengt om morgendagens 10-kilometer, om trøstingen av romvenninna Ingvild Flugstad Østberg og bronsemedaljen hun tok på lørdag.

Men så kom et spørsmål av litt mer personlig karakter - om hvor viktig det var å ha familien på plass nede i Val di Fiemme - og da ble Weng vippet av pinnen igjen.

Det gikk greit så lenge hun snakket om mor og far som har stilt opp fra dag én og alltid støttet henne 100 prosent. Men da tankene penset over mot bestemor, var det full stopp.

- Bestemor er den som har betydd veldig mye for meg. Jeg begynner sikkert å gråte nå. Ååå, jeg klarer ikke det. Jeg begynner å gråte... Åå! Jeg visste jeg kom til å begynne å gråte. Hun har gått med meg siden jeg var liten, så...., sa Weng, før hun forsøkte å samle seg.

- Skikkelig «griner»
Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, prøvde å komme til unnsetning.

- Hun betyr mye?

- Ja, hun betyr mye for meg.

EMOSJONELL: Da Heidi Weng begynte å snakke om bestemoren begynte tårene å renne. Men hun avslo tilbudet om å ta en pause. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
EMOSJONELL: Da Heidi Weng begynte å snakke om bestemoren begynte tårene å renne. Men hun avslo tilbudet om å ta en pause. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Trenger du en pause?

- Nei, det går bra, sa Weng, mens hun tørket tårer med en serviett.

I et forsøk på å bytte tema ble 21-åringen spurt om hvem av lagvenninnene som var den største klovnen i gruppa. Men akkurat som med en latterkrampe, kan det være vanskelig å stoppe når tårene først har begynt å renne.

Med gråtkvalt stemme pekte Weng ut Flugstad Østberg som den store humørsprederen. Og hun måtte le litt av seg selv, som ikke greide å stoppe gråten.

- Det er så flaut, egentlig. Skikkelig griner, da, sa Weng.

Ikke blant favorittene
Også på lørdag ble det i overkant emosjonelt for Weng etter bronsen på 15-kilometeren, da hun ikke klarte å gjennomførte pressekonferansen. 

På premieseremonien etterpå forklarte hun tårene slik:

BLE FLAU: Heidi Weng måtte til slutt smile litt av seg selv. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
BLE FLAU: Heidi Weng måtte til slutt smile litt av seg selv. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Tanker om hva jeg har gjort i løpet av sesongen, hvordan treningen har vært, hvem som har hjulpet meg fram til dette her. Familien min stiller alltid opp, de er med meg på trening og følger med på intervaller og alt som er, det betyr mye for meg. Jeg begynner alltid å gråte når jeg snakker om familien min.

Sannsynligheten for Weng-medalje og mer gledestårer er ikke så stor i morgen. På 10 kilometer fristil er Weng i utgangspunktet ikke blant medaljefavorittene.

- Den distansen er ikke min favoritt. Jeg skal prøve så godt jeg kan. Går jeg like godt som i Davos og blir topp ti, skal jeg være veldig fornøyd. Jeg har en 17. plass og en 9. plass som beste plasseringer i år på den distansen, og går jeg bedre enn det, er det fantastisk, sier hun.